Áder vagy Orbán?

2014. augusztus 24. 09:07

Újabban azonban Áder mintha éppen az ünnepi beszédeket használná fel annak óvatos jelzésére, hogy ő mégsem egészen ugyanazt gondolja, mint Orbán.

2014. augusztus 24. 09:07
Lendvai Ildikó
Népszava

„Nem arról akarnék jóslatokba bocsátkozni, ki ül majd a következő években a köztársasági elnöki székben: Áder vagy Orbán. Lényegében mindegy is egy nem létező köztársaságban. De főleg azért mindegy, mert a rendszert mindenképpen Orbán szándékozik irányítani. Ha elnök lesz, akkor majd az elnöki hatáskört igazítják hozzá. De addig a köztársasági elnök mozgástere szűköcske: engedelmesen aláírhatja a törvényeket és néha szónoklatokat tarthat.

Újabban azonban Áder mintha éppen az ünnepi beszédeket használná fel annak óvatos jelzésére, hogy ő mégsem egészen ugyanazt gondolja, mint Orbán. Ha a fanatizált Fidesz-hívők nem kizárólag Orbán Viktort istenítenék, zavarba is jöhetnének, kire hallgassanak, Áderre vagy Orbánra? Szerencséjükre ebben a kultúrában olyan erős a személyi hierarchia, hogy a kérdés fel sem vetődhet.

Az elnök persze nem vállal túl nagy kockázatot. Csupán szavakban distancíroz, a különvélemény a tetteiben nem nyilvánul meg, de Orbán világában már ez is kisebbfajta lázadásnak számíthat. A kéz Ézsaué, de a hang Jákobé, mint a bibliai történetben. Ott speciel Jákob a valódi szereplő, pusztán álcázza magát Ézsaunak. Áder esetében talányosabb a helyzet. Mindenesetre másra vall a kéz, ami aláírja a torka-véres jogszabályokat is, mint a hang, ami a beszédeket mondja.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 172 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2014. augusztus 25. 10:13
Szocialista Ildikó lesz az utcsó aki még mindig nem veszi észre, hogy már a maradék szocinak sincs igénye rá..
hátakkor
2014. augusztus 25. 08:38
Ildikó néni, Kunhalmi jó utánpótlás lesz. "Kellett a pénz, fiatal voltam.."
Peter8811
2014. augusztus 25. 07:49
Itt van az Ősz újra. Falus Tarlóst Fúrja. Ildi mamát senki meg nem látja.
Eltünt
2014. augusztus 24. 22:49
Lendvai te mit gondolsz arra nem vagyunk kíváncsiak,tudjuk hogy hazudozol ..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!