Francia szemétre költ ismét vagyonokat a honvédség

2014. augusztus 20. 17:35

Érdemes megemlíteni, hogy 1996-ban a kiváló francia kapcsolatokkal is rendelkező Medgyessy Péter volt a pénzügyminiszter, aki Keleti György honvédelmi miniszterrel bizony sokat lobbizott a Mistral beszerzése mellett.

2014. augusztus 20. 17:35
Jurenkó Ferenc
Jobbegyenes

A Mistral ünnepélyes bemutatására 1999 nyarán a drégelypalánki lőtéren került sor, ahova természetesen meghívták a Honvédség vezetőit és a sajtó képviselőit is. Azonban a bemutató korántsem úgy sikerült, ahogy tervezték. A méregdrága (akkori áron darabonként mintegy 30 millió forint) francia rakétáknak mesterségesen kialakított ideális körülmények között kellett volna megsemmisíteniük a céltárgyakat. Összesen három rakétát indítottak, pontosabban indítottak volna, mert az első még az indítócsőben bedöglött, a második egyszerűen elröpült egyenesen (a magyarázat szerint megzavarta néhány madár), végül a harmadik rakéta nagy nehezen eltalálta a kijelölt célpontot. Ez a körülményekhez képest igen gyenge 33 százalékos találati arány, amely messze elmarad a gyártó által garantált 96 százaléktól. Félreértés ne essék, nem a kezelő személyzet képzettségével volt probléma, a Mistral más országokban sem produkált sokkal jobb eredményt. A sajtó akkoriban sokat cikkezett az esetről. Aztán, mint minden más esetben, ezt is sikerült a szőnyeg alá söpörni. Felelős természetesen nem volt.

Azóta eltelt bő 15 évben további milliárdokat kellett elkölteni a »kiváló« francia rendszerre. Hogy csak egy példát említsünk, a rakéták karbantartása még akkor is több millió forintba kerül évente, ha a raktárban pihennek. Természetesen a jelenlegi honvédelmi miniszter erről nem sokat tehet, ők csupán megörökölték a francia „csúcstechnikát”, új rendszer beszerzésére nyilvánvalóan nincsen újabb 40-50 milliárd forint, így marad a francia szemét továbbfejlesztése. Kérdés, persze, hogy megéri-e.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ProfWilliam
2014. augusztus 21. 09:19
"(a magyarázat szerint megzavarta néhány madár)" Ez aztán a csúcs magyarázat! Háborús helyzetben ráadásul azért nem kizárt, hogy több zavaró tényező is előfordulhat mint néhány madár...
balbako_
2014. augusztus 21. 05:13
Ez a faszi mitől ekkora szakértő? Ez a fegyver szerepel a NATO arzenáljába. Ott is szemetet vesznek?
nagykutya
2014. augusztus 20. 23:52
Ha saját fegyvereinket fejlesztenénk, segítünk a munkanélkülieken.
tapsihapsi
2014. augusztus 20. 22:00
MERT VKIKNEK MEGINT CSURRAN BELŐLE!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!