Összeesküvés-elméletek és gyakorlatok – hol az igazság?

2014. augusztus 10. 15:49

Az emberek többsége az alapján hisz el egy elméletet, hogy annak igaz volta egybevág-e érdekeivel, illeszkedik-e korábbi tapasztalataihoz, előítéleteihez.

2014. augusztus 10. 15:49
Havas Jon
Jobbegyenes

„Hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy a konteókban az emberek az értelem-érzelem, illetve tudás-tudatlanság alapján hisznek, vagy nem hisznek. A saját tapasztalatom azonban nem ez. Én úgy látom, az emberek többsége az alapján hisz el egy elméletet, hogy annak igaz volta egybevág-e érdekeivel, illeszkedik-e korábbi tapasztalataihoz, előítéleteihez.  Kovács Béláról például mindenki azonnal elhitte, hogy orosz ügynök, aki utálja a Jobbikot, mert el akarta hinni. A Kuruc.info olvasói hasonló logika alapján tudni vélik, hogy az ISIL szélsőséges muszlim szervezet vezetője valójában Moszad-ügynök, hiszen a zsidóktól »minden kitelik«. Lehet, hogy mind a két férfi ügynök, lehet, hogy csak az egyik, lehet, hogy egyik sem. Nem is ez a lényeg, hanem a hitbeli megerősítés, hogy amit gondolok a világról, az helyes, és nem én vagyok a hülye, hanem a többiek.

És ez nem csak a politikában van így: aki hinni akar a túlvilági életben, azt semmilyen tudományos bizonyíték nem fogja meggyőzni arról, hogy nincs Isten, és a halál után az abszolút semmiben olvad szét a lelkünk.

Egy biztos: ha minden alternatív és tudományon kívüli magyarázatot hozzácsapunk a legőrültebb összeesküvés-elméletekhez, és ezeket összemosva idiótának tartunk minden embert, aki alapvető bizalmatlansággal szemlél bizonyos dogmákat, és nem hajlandó kritikátlanul visszhangozni azokat, akkor ezzel nem segítjük sem a dolgok valódi természetének megismerését, sem az egymás iránti toleranciát. Jómagam sokkal kevésbé tartom megvetendőnek azt az embert, aki több órányi youtube videót megnéz és több száz oldalt elolvas a szeptember 11-i támadásról, mint azt, aki elhiszi, hogy pár papírkéssel felszerelt arab terrorista külső segítség nélkül, az egész amerikai légvédelmet kicselezve felhőkarcolónak vezetett két Boeinget.

Mert a legnagyobb összeesküvés-elmélet azt hinni, hogy nincsenek összeesküvések.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polnemkor
2014. augusztus 11. 11:00
Aki nem hiszi el a hivatalos verziót bármely kérdésben az idióta ósszeesküvéselmélet-hívő. Ilyen egyszerű az Alfa által is használt gondolkodásblokkoló propagandatechnika. Ne agyalj, a hatóságok megmondják neked a frankót, bármiről is legyen szó. Ha te ezt nem hiszed el kapásból, netán gondolkozni mersz, utánanézni dolgoknak, akkor rendesen le leszel hülyézve. Nagyon egyszerű eljárás ez a mindenféle gondolkodási kísérlet csírájában való elfojtására. Csak mégsem működik tökéletesen.
kukagyerek
2014. augusztus 11. 09:27
Az összeesküvés elméletet mindig az összeesküvők használják arra, hogy a elbagatellizálják az összeesküvésüket. Ha valamilyen ügy kapcsán összeesküvés elmélettel hozakodnak elő, ott ezer százalékos, hogy összeesküvés van.
Ángyán Páván
2014. augusztus 10. 23:21
Urban legendnek, összeesküvés elméletnek azt bélyegzik - az összeesküvők - , amelynek felfedése érdekeiket sértené. Mint például a hajógyári gyilkosságok.
holmes
2014. augusztus 10. 20:22
Csak aztán nehogy kiderüljön, hogy igazak azok az "összeesküvésteóriák"! http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2013/11/kleine-fische-gute-fische.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!