Az ildemokrácia térhódítása

2014. augusztus 26. 07:09

Mindenki láthatja és tapasztalhatja: az ildemokrácia sokkal rugalmasabb, praktikusabb a liberálisnál. A felülről vezérlik a döntéseket és azonnal végre is hajtják azokat, akiknek ez a dolga.

2014. augusztus 26. 07:09
Fogarasi József
Népszava

De az ildemokratikus rendszer elveti ezt a szigort, megelégszik a puszta ténnyel: »ha a választási bizottság tagjainak megválasztására határidőben nem kerül sor, a területi választási bizottság tagjait a területi választási iroda vezetőjének indítványára a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) jegyzőkönyvbe foglalt döntéssel haladéktalanul megbízza. Szégyenszemre ez a szabály érvényesült a napokban is, amikor a Fővárosi Választási Bizottságot kellett feltölteni. Pedig micsoda különbség van választott és megbízott tag között! A választott tag nem hívható vissza, a megbízás azonban »bármikor« visszavonható; továbbá tiszteletdíj csak a választott tagnak jár.

A presztízsveszteség miatti szégyen azonban mindennél jelentősebb, hiszen micsoda dolog, hogy a fővárosi jelöltekkel összefüggő kérdésekről nem egy teljes létszámában választott tagú bizottság hoz majd döntéseket! Ezt érzékelhette a NVB elnöke is, amikor a testület augusztus 14-én hozzá forduló fővárosi főjegyzőt még »elhajtotta«, 15-én azonban - valamiféle »sugallat« hatására - már kedvező döntést hozott az álrala vezetett bizottság: egy delegált taggal működőképessé tette a fővárosi választási testületet.

Látszólag elhárult a budapesti választások elől az utolsó akadály is. Mindenki láthatja és tapasztalhatja: az ildemokrácia sokkal rugalmasabb, praktikusabb a liberálisnál. A felülről vezérlik a döntéseket és azonnal végre is hajtják azokat, akiknek ez a dolga.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Droite
2014. augusztus 26. 15:05
Ildemokracia?
Agricola
2014. augusztus 26. 11:19
Az SZDSZ-es "neoliberalizmus = a gazdagok anarchizmusa". Zavaros időkben, végzetesen meggyengült állam esetében az államot és gyengébb embertársaikat következmények nélkül, kockázatmentesen lehetett fosztogatni. A magyarországi politikát sokáig zsarolási potenciálja révén uraló SZDSZ felfogása leragadt Adam Smith kapitalizmusképénél, megfejelve azt az állam elhalásáról szőtt elméletükkel. A liberálisok között vannak normális emberek, a magyarországi SZDSZ-es tipusú liberálisok viszont túlteljesítik az abnornát. Ők azok, akik a "Piaci Automatizmusok" minden problémát megoldó szerepéről, az állam elhalásáról, az "éjjeliőr" államról értekeztek, túlteljesítve az abnormát! Szerintük a piac legyen mindenható, az állam pedig ne legyen a Szabadságot korlátozó erő. Maga a híres neoliberális Nobel díjas közgazdász, Milton Friedman ezzel szemben így vélekedett: "Az állam szükséges, mint egy, a játékszabályokat meghatározó fórum, és mint a bíró, aki elmagyarázza a szabályokat, és megköveteli azok betartását." Ahol szabályok vannak és megkövetelik azok betartását ott nem lehet korlátlan a Szabadság sem, a "Piaci Automatizmusok" működése sem lehet korlátok nélkül!
Box Hill
2014. augusztus 26. 11:14
Ileszű ember ilokos írása.
heep
2014. augusztus 26. 10:14
Hiába rúgták ki a grágajóbolbolgáurat, a Désit a Népszavától, ez a lap kimeríthetetlen tartalékokkal rendelkezik idiótákból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!