Mindenkinek van egy Áronja

2014. augusztus 05. 07:26

Skrabski Fruzsinának nagy szerepe volt abban, hogy a „villamosos gyilkosságból” társadalmi ügy lett.

2014. augusztus 05. 07:26
Farkas Melinda
MNO

„Az értelmetlen gyilkosság után a sarki zöldségestől a jogászdoktorig mindenki azonnal elkezdett »lipótozni«, természetesen joggal. Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (OPNI) 2007-ben záratta be a szocialista kormány arra hivatkozva, hogy a betegek jelentős része járóbeteg-ellátás keretében is kezelhető. A valóságban persze ez – bocsánat a kifejezésért – ordas hazugság. A skizofréneknek ugyanis általában nincs betegségtudatuk. Aki egészségesnek érzi magát, annak esze ágában sincs kezelésekre járni, és ahogy lehetősége nyílik rá, azonnal eltűnik az orvosok látóköréből. Egy évvel az OPNI bezárása után maga a minisztérium hozta nyilvánosságra a taj-számok nyomon követése alapján, hogy a korábban kezelt skizofrének közül 87-en az adott évben egyáltalán nem kaptak gyógyszert, vagyis eltűntek a rendszerből.

A »Lipót« szocialista kivégzése azonban csak az egyik oka annak, hogy a betegek egy része kezeletlen marad. Legalább ilyen fontos a jogszabályi háttér furcsasága is, amely szerint a betegek kényszergyógykezelését csak a bíróság rendelheti el, erre pedig csupán a súlyos bűncselekmény megtörténte után kerül sor. Vagyis ahelyett, hogy az évek óta másokat zaklató, sokszor törő-zúzó embereket intézetben kezelnék, megvárják, amíg a tragédia bekövetkezik, és csak utána vonják ki őket a társadalomból.

A harmadik ok pedig – és általában erről a legnehezebb beszélni – az emberek közönye. Tény, hogy amikor az utcán, villamoson, megállóban egy zavart ember inzultálni kezd valakit, a legtöbben lehajtják a fejüket, beavatkozás helyett passzivitásba süllyednek. Viselkedésünkben persze szerepet játszik a félelem is, hiszen nem szívesen visszük vásárra a bőrünket. Pedig több ember közös, határozott fellépésével valószínűleg sok hasonló tragédia megelőzhető volna. Szinte mindenkinek a környezetében él egy zavart ember, mindenkinek van egy »Áronja«, akit nagy ívben elkerül, amikor meglátja az utcán. Talán érdemes lenne elgondolkodnunk azon is, szeretteink védelmében tehetünk-e ezen kívül mást is.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2014. augusztus 05. 09:33
De az Áronoknak vannak szülei, nagyszülei, rokonai..nem az ő felelősségük elsősorban a beteg ember kezeltetése?? Mi ez a képmutatás, hogy a társadalom felelőssége? Elsősorban a környezet és az orvos felelőssége..
Waffen-SS Hunyadi Division
2014. augusztus 05. 08:18
Ma reggel mondta egy pszichiáter a tv-ben, ami eddig is sejthető volt, hogy nem a betegsége miatt gyilkolt Áron, hanem azért, mert erőszakos, pszichopata. Nyilván nem fog egy skizofrén vagy bármilyen beteg ember sem gyilkolni, ha nincs benne ilyen hajlam. Az egészségesek pedig veszélyesebbek ilyen szempontból, mint a betegek. A szabályozás megváltoztatásával viszont teljesen egyetértek. A betegek közül ezeket az erőszakos hajlamúakat kellene kényszergyógykezelni.
atila68
2014. augusztus 05. 08:14
Legutóbb kisfalumban a strandra kellett kihívni a járőrt - jöttek, és igen civilizáltan kezelték a szituációt - mert egy OPNI pozitív vegzálta a fürdőzőket. Ártelmatlan... legalább is senkit nem akart vízbe fullasztani. Próbáltuk kicsalogatni a partra a kicsik közül, ígértem neki sült halat, lángost... Nem érzem magam közönyösnek, mindenki tudja milyen környezetből került korábban a Lipótra, de többen is azon filóztak mi lesz ha egyszer bekattan és teszi a két három éves porontyok közt a parti homokozóban?
péterx
2014. augusztus 05. 07:49
Akkor adott a feladat: 1. Tessék a "jogszabályi hátteret" megváltoztatni : mondjuk , az MN-szerkesztőség szóljon be az igazságügyi-Minisztériumba , s ne engedje alaludni az ügyet . 2. Lehet "lármázni" az Emberi Erőforrások Minisztériumában is : nem elég a járóbeteg ellátás . 3. Az iskolában/gimnáziumban lehetne tanítani annak a pszichológiáját , hogy miként kell közösen fellépni , improvizálva , idegenséget legyőzve . 4. "Mindekinek van egy Áronja" : " amit egynek a legkisebbek közül tettetek , Nekem tettétek " / Jézus mondja el ismét , de akkor már az Utolsó Ítéletkor ... / . A megelőzés-gondozás keresztény módját , nekünk hívőknek is sokkal aktívabban kell gyakorolni .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!