Ez a (rezsi)harc lesz a végső?

2014. augusztus 18. 17:13

Orbán Viktor ezúttal egy nonprofit állami közműholding formájában venné fel a harcot a rezsiszörnnyel.

2014. augusztus 18. 17:13
B. F.
Kettős Mérce

Mit jelent a nonprofit közmű? A nonprofit arra utal, hogy az adott gazdasági tevékenység (jelen esetben közműszolgáltatások) nélkülözi a profit elérésének gazdasági célját. Nem jelenti ugyanakkor a célzottan veszteséges működést, de még azt sem, hogy az árba ne épülne be a termelőeszközök használatának, illetve megújításának költsége (amortizáció), vagy a jövőbeni fejlesztésekre, bővítő beruházásokra (akár K +F-re) fordítandó összegek előteremtésének szükséglete. A gépek, berendezések fizikai állapota romlik a működés során, és ez alól a szabály alól nincsenek kivételek: a vízvezetékek vagy a generátor állomások, de még a távfűtési rendszerek is működésképtelenné válnak egy idő után, ha a vállalat nem végzi el a fizikai állapot megőrzéséhez szükséges beruházásokat. Hasonló a helyzet a bővítő beruházásokkal, hiszen előfordulhat például, hogy a meglévő kutakból már nem lehet elegendő vizet kitermelni, újabb szennyvíztisztítóra van szükség, vagy éppenséggel egy új (nem feltétlenül atom-) erőműre az áramszolgáltatás biztosítása okán. (…)

Rendben van-e, hogy a közművek nonprofit módon működjenek? Igen, akár rendben is lehet. Minden politikai közösség szíve joga, hogy eldöntse[2], milyen gazdasági területeket (ágazatokat) jelöl ki a profit alapú működés (magántulajdon) és a nonprofit működés számára. Másképp fogalmazva a magán és a közösségi szektor határai nem Isten által kijelöltek. Vannak országok, ahol az egészségügyi szolgáltatásokat magáncégek kínálják, vannak, ahol magán és közösségi szolgáltatók versenyeznek és vannak, ahol az egészségügyi szolgáltatásokat szinte teljes mértékben a közösségi szektor állítja elő. Nincs ez másképp a közművek viszonylatában sem[3]. Állami (önkormányzati) tulajdonban vannak például a vízközművek Németországban vagy a földgáz/távfűtés-szolgáltató cégek Dániában. A 90-es évek privatizációs hulláma régen lecsengett és a 2009-es gazdasági válság után több ország is nyitottnak mutatkozik a közösségi tulajdoni arányok növelésére. A (természetes) monopólium, mint piaci szerkezet és a termék helyettesíthetőségének hiánya eleve erős állami beavatkozásért kiált (szabályozás), innen csak egy lépés az állami tulajdonba vétel, a közműszolgáltatások közösségi szektorba terelése.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2014. augusztus 19. 11:58
az mvm mr nonprofit, vagy pusztán szemét nagy állami monopólium, ami kénye kedve szerint szopatja a lakosságot, 250 forintét kikapcoslják az áramot és 20 ezerért vissza
A helység galagonya
2014. augusztus 19. 11:52
Azt nem látni, hogy Orbánék szakmányban lopnak - ostobaság. Látni, de nem szólni - bűn. Gyurcsányozni, elmútnyócévezni - kreténség.
Mich
2014. augusztus 19. 01:10
Nem, a Fidesz számára nem ez az utolsó rezsicsökkentés - az "Ez a harc lesz a végső" az a TI dalotok, te civil bőrbe bújt balfasz...!
gokiburi
2014. augusztus 18. 22:31
Ki ez a BalFasz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!