A képzelet rókái kiharapják a kezedből az Iphone-t

2014. július 13. 14:57

Az utolsó felkelés címmel írt könyvet Békés Márton konzervatív blogger és történész. A könyv nagyjából annyira lett konzervatív, mint punkkoncert a ’68-emlékesten.

2014. július 13. 14:57
Plankó Gergő
Plankó Gergő
444

„»A könyv elsősorban szellemi akcióra szólt fel, és csak másodsorban konkrét cselekvésre a technológia túlhasználata ellen. Arról szól, hogy kérdőjelezzük meg a technológiai haladást. Ha valaki elmegy egy prédikációra, alapból szkeptikus azzal szemben, amit ott hall. A Facebooknak, vagy a Google-nek viszont gondolkodás nélkül elhiszünk bármit« – magyarázza a túlzásokat Békés, aki azért nem szeretné, ha bárki odamenne »holland hipszterek kezéből kiverni az Iphone-t a Deák téren«. Mindez inkább csak allegória.

»A technológia fejlődésével nem fejlődik együtt az emberi felelősségérzet« – mondja a szerző. Ezzel kapcsolatban viszont már egészen különféle dolgok keverednek a könyvben. A Facebook óriás emberkísérletével kapcsolatban például jogosan merülnek fel ilyen kétségek, ahogy a Google Glass miatt is. Fontos felvetés az is, hogy a digitális írástudatlanok, és a technológiát magabiztosan használók közötti egyenlőtlenség hamarosan központi kérdéssé válik.

Békés viszont ezzel nagyjából egy szintre emeli azt, hogy az őt idegesítő hipszterek miket posztolnak a kávéjukról. Arról nem is beszélve, hogy a hevesen kritizált technológiák és oldalak egy jó részét személyesen is használja. Ezt persze nem is tagadja.  »Igen, szoktam vagdalkozni. De nem kell minden percben megosztanod magadról valamit. Vagy ha már kiírod magadról, hogy milyen boldog vagy, írd ki azt is, ha kirúgtak a munkahelyedről, vagy ha impotens lettél.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2014. július 14. 01:29
Értelmetlen hiábavalóság.
Ángyán Páván
2014. július 13. 23:16
A haladás szóval úgy vagyok, mint a hónaljszaggal. Aki nem szégyelli, az annyit is ér.
marko11
2014. július 13. 16:53
»A technológia fejlődésével nem fejlődik együtt az emberi felelősségérzet« – mondja a szerző. Helyesen! Szent-Györgyi Albert mondja: a mai kor embere atombombával játszadozik, de agya az ősemberé.
paraklétosz
2014. július 13. 16:41
Kommentfilozófia: Ha Gergőgyerek elolvasta és neki nem tetszik, akkor én el sem olvasom, nekem úgy is tetszik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!