Demokrácia: liberális, alkotmányos és egyéb

2014. július 31. 08:30

Az összes nyugati demokrácia liberális demokrácia. Orbán nem a demokrácia másik változatát ajánlja, hanem a nyugati demokráciák helyett a keleti autokráciákat.

2014. július 31. 08:30
Miklósi Zoltán
Szuverén

Mi a helyzet a nem liberális (jelző nélküli vagy illiberális) demokráciával? A demokrácia liberális felfogásával a többségi felfogást szokás szembeállítani. A többségi felfogás lényege, hogy semmi nem korlátozza a többségi elv alkalmazását. (Ezen a szinten tehát e felfogásnak semmi köze nincsen a többségi vagy arányos választási rendszerek, illetve az elnöki és parlamentári kormányzati formák közötti megkülönböztetéshez. Éppen ezért az Orbánnal szemben egyébként kritikus Somogyi Zoltán nagyot hibázik, amikor a liberális demokráciát a parlamentáris demokráciával azonosítja. Az elnöki rendszerű Amerika ugyanannyira liberális demokrácia, mint a parlamentáris Anglia). A tisztán többségi felfogásban az éppen aktuális, pillanatnyi többség, pontosabban az általa felhatalmazott kormányzat bármilyen döntést hozhat, tetszés szerint korlátozhatja például a nemzeti, vallási, kulturális, vagy életforma-kisebbségek jogait, bármilyen mélységig szabályozhatja az egyének magánéleti döntéseit, és így tovább. Ebből jól látható, hogy a jelző nélküli demokrácia valóban antiliberális, az egyént teljes mértékben kiszolgáltatja a többség pillanatnyi szeszélyének. A jelző nélküli, tisztán többségi demokráciától idegen a magán- és közügyek szétválasztása és általában bármilyen, a politikai döntéshozástól valamilyen autonómiával rendelkező szféra, beleértve természetesen a független ellenőrző intézményeket is. Aki tehát a jelző nélküli demokráciát hiányolja, az olyan rendszert hiányol, amelyben az éppen valamilyen vonatkozásban kisebbségbe került egyént semmi sem védi a legutóbbi többség által felhatalmazott kormányzat önkényétől.

Ha egyszer jobban belegondolunk a tiszta többségi demokrácia következményeibe, akkor a legtöbben visszariadnak annak elfogadásától. Azonban érdemes feltenni egy további kérdést: miért nem találunk a világ államai között tartósan fennálló tisztán többségi demokráciákat? Miért van az, hogy a konszolidált demokráciák kivétel nélkül liberálisak, amennyiben változó mértékben és formákban, de valamennyien korlátozzák a többségi elvet? És miért van az, hogy a többség korlátait lebontó illiberális demokráciák menetrendszerűen fordulnak át autokráciába, illetve csúszkálnak autokrácia és illiberális demokrácia között? A magyarázat kézenfekvő: ahol a többséget nem korlátozza semmi, ott az éppen kormányon lévők azt is minden további nélkül megtehetik, hogy felszámolják vagy súlyosan korlátozzák a szabad választásokat, és a pillanatnyi erőfölényüket bebetonozzák. A csábítás roppant erős lesz erre, és szinte törvényszerűen inkább előbb mint utóbb jön valaki, aki nem tud neki ellenállni. Ezért az illiberális, tisztán többségi demokrácia szükségszerűen instabil alakzat, amely meglehetős rendszerességgel fordul át autokráciába.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jabotinsky
2014. július 31. 22:52
Liber-ÁLDEMOKRÁCIA internacionalista harcosai. 1919-1947-1957-1989 A magyarországi hangoskodó, magukat liberálisnak mondó zsidók azt rikoltozzák. hogy vége a liberalizmusnak! Az ő JUDEO- LIBER ÁL-DEMOKRÁCIÁJUK remélhetően minél előbb véget ér, mert ebbe roppant bele a rendszerváltás óta folyamatosan Magyarország . Azt nyüszítik, hogy ORBÁN Viktor az egész demokratikus közélet ellenfele. Akkor ezek vajon mit kárálnak a JOBBIKRÓL? Azt kárálják, hogy a szélsőjobboldal az egész demokratikus rend felszámolója! De vajon ezek a magyarországi "liber ál demokrata " zsidók Izrael zsidó nemzetállam politikájáról is ezt mondják? Ott ahol Izrael külügyminisztere AVIGDOR LIEBERMAN az ultranacionalista: Jisra'el Beitenu ( Izrael a mi házunk) nevű párt vezetője? Kedves Judeo-liberális honfitársaim! A szuverén zsidó nemzetállamban is vannak baloldali és jobboldali pártok, sőt kormányzati politikai tényezőként ultranacionalisták is! Ha az izraeli zsidóság a legnagyobb természetességgel veszi tudomásul saját zsidó nemzetének politikai pluralizmusát, az ottani "szélsőségesnek, radikálisnak,vagy fundamentalista, ultrakonzervatívnak" nevezett pártok létjogosultságát, akkor, az Izraeli zsidó nemzetállamon kívüli, tehát továbbra is a "galuti" zsidó diaszpórában élő szórványzsidóságnak is tudomásul kellene vegye, el kellene fogadja ugyanezt a pluralizmust, az őket körülvevő nem zsidó népek társadalmaiban . Azt a pluralizmust, amely magában foglalja akár a legszélsőségesebb politikai formációkat is. Így a magyarországi zsidó diaszpórának is el kell fogadja a magyar társadalom politikai életének sokszínűségét, a liberalizmustól egészen az radikális ultranacionalizmusig. A Magyarság, mint legnagyobb szuverén saját népének választ pártot, és nem a zsidóság szája íze szerint és csupán a magyarországi diaszpórában élő zsidóságnak. Végre tudatosulnia kellene mindenkiben, hogy azt az országot, ahol a zsidóságnak választanak pártot, kormányt, azt Erec Jiszráélnek, szuverén izraeli zsidó nemzetállamnak hívják. Azt az országot pedig, ahol a magyarságnak választanak pártot és kormányt, Magyarországnak hívják. Ha Erec Jiszráél zsidósága ősi jogot érez ahhoz, hogy államát nemzeti érdekeinek megfelelően rendezze be és politikai életét a nemzeti szellemnek rendelje alá, akkor ez a jog az ezeréves Kárpát-medencei magyarságot is megilleti. Ebbe a nemzeti szuverenitásba a diaszpóra zsidósága részéről beavatkozni, több mint arrogancia. No meg van itt más is! Van már végre 1948. május 14-óta egy szabad demokratikus szuverén zsidó nemzetállam Erec Jiszráél, minden zsidó hazája, a térség, sőt az egész világ legszebb demokráciája. "Haza kell menni", úgy, ahogy ezt a gáon formátumú nagyszerű judaista tudós és iró, újságíró NAFTALI KRAUS javasolta Önöknek. Nesia Tovah
Pinter68
2014. július 31. 16:58
Hát, ennél világosabban nem igen lehetne megfogalmazni, hogy miért baj az, ha valaki a liberális demokrácia ellen ágál és ilyen-olyan indokkal le akarja azt építeni. Aki akarja, ezt megérti. Aki meg nem, az olyan értékrend szerint gondolkodik, aminek nincs közös halmaza az előbbiekével. És ezért nincs igazából párbeszéd bal- és jobboldal között. Mert OV-ék a jobboldal közös hívószavává tették a liberalizmus ellenességet és a jobboldali tábor jelentős részének sajnos fingja sincs arról, hogy mit is áldoz fel valójában.
küllő
2014. július 31. 13:13
A püffedt pávatáncos kijelölte a követendő országokat-példákat: Kína, Oroszország, Törökország. A birkák meg tapsikolnak hozzá. Szánalmas ez a sötétség a fejetekben !
puszika
2014. július 31. 12:00
Még nagyon sokat kell tanulnod meg élned,hogy benőjön a fejed lágya Miklósi! Nem hogy a demokráciákat,az almát a körtétől nem tudod megkülömböztetni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!