A liberális demokrácia hátrányai magyar kisebbségi szempontból

2014. július 29. 23:21

Átgondoltam a dolgot és igaza van a Viktornak, faszkivan a liberális demokráciától. Kisebbségi magyar szempontból is, mivel a liberális demokrácia alig leplezett törekvése kell legyen az etnikai csoportok beolvasztása.

2014. július 29. 23:21
Kovács Balázs
Facebook

„Átgondoltam a dolgot és igaza van a Viktornak, faszkivan a liberális demokráciától. Kisebbségi magyar szempontból azért, mert:


1. A libdem kitüntetett alanya az egyén, mint állampolgár. Ún. individuális egyenlőség van.

2. Ez ahhoz vezet, hogy a közösségi jogok minimálisak, mert ugye mindenki ugyanazon jogokkal bírhat csak.

3. A libdem úgy csinál, mintha kulturális értelemben színvak lenne és nem tenne különbséget a polgárok között azok nyelvi-kulturális identitása alapján.

4. Az állam semlegessége viszont lufi. Az állam hivatalos nyelve a többségi nemzet nyelve. A lakosság lojalitását a közös kultúra terjesztésével törekszenek biztosítani.

5. A libdemnek ezért alig leplezett törekvése kell legyen a kisebbségi etnikai csoportok beolvasztása.

6. A kisebbségek önerőből ugyan megszervezhetik magukat, csinálhatnak sulit meg kultúrműsort a falunapon, de a libdem logikája alapján nem várható el, hogy speciális státust biztosítsanak számukra.

7. Ha a kisebbség politikusai mégis kísérletet tesznek a jogkiterjesztésre, a többségi elv alapján választott törvényhozásban úgyis leszavazzák őket. Állandósul a nemzetállami baszogatás.

8. A libdem nem alkalmas arra, hogy a kisebbség kulturális reprodukcióját ugyanúgy biztosítsa, mint a többségét.

9. Mostani rendszert szétverni, konszociációs demokráciát bevezetni!”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 172 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madarasi.abel
2014. július 30. 12:33
Ugyanakkor megjegyzem: a szerző valószínűleg nem a magyar társadalmi berendezkedésről beszél (hisz ott a magyar nemzetiségre nem lehet mint kisebbségre hivatkozni), hanem - gondolom- a román, szlovák demokráciákról. Ezeket viszont OV nem is említette (vagy nem nekem nem tűnt fel; szóljatok, ha mégis).
madarasi.abel
2014. július 30. 12:14
"1. A libdem kitüntetett alanya az egyén, mint állampolgár. Ún. individuális egyenlőség van." 1. igaz. "2. Ez ahhoz vezet, hogy a közösségi jogok minimálisak, mert ugye mindenki ugyanazon jogokkal bírhat csak." 2. Ez már viszont hamis. Az egyének jogai közé tartozhat közös képviselet joga is, melyet ugyan nem garantál, de nem is tilt. "3. A libdem úgy csinál, mintha kulturális értelemben színvak lenne és nem tenne különbséget a polgárok között azok nyelvi-kulturális identitása alapján." 3. mivel a hibás 2. pontból következik, az érvelés nem elfogadható. "4. Az állam semlegessége viszont lufi. Az állam hivatalos nyelve a többségi nemzet nyelve. A lakosság lojalitását a közös kultúra terjesztésével törekszenek biztosítani." 4. kivéve, ahol nem. A lakosság lojalitására való utalás meg kimondottan hülyeség egy igazi liberális demokráciában, melyben az állam megpróbál a lehető legkevésbé beleszólni az egyén életébe. "5. A libdemnek ezért alig leplezett törekvése kell legyen a kisebbségi etnikai csoportok beolvasztása." 5. és ez már orbitális baromság. A libdem legfeljebb indifferens a kisebbségek kérdésében, de semmiképpen sem ellenséges. Max nem támogatja, de semmiképpen sem gátolja a (bármilyen alapon csoportosuló) közösségeket. "6. A kisebbségek önerőből ugyan megszervezhetik magukat, csinálhatnak sulit meg kultúrműsort a falunapon, de a libdem logikája alapján nem várható el, hogy speciális státust biztosítsanak számukra." 6. ez igaz. "7. Ha a kisebbség politikusai mégis kísérletet tesznek a jogkiterjesztésre, a többségi elv alapján választott törvényhozásban úgyis leszavazzák őket. Állandósul a nemzetállami baszogatás." 7. nem feltétlenül. Konszenzusra hajlamos társadalmakban ez egyáltalán nem így történik. "8. A libdem nem alkalmas arra, hogy a kisebbség kulturális reprodukcióját ugyanúgy biztosítsa, mint a többségét." 8. hamis. "9. Mostani rendszert szétverni, konszociációs demokráciát bevezetni!” 9. Ez már nem érv, ezt nem minősítem.
orion
2014. július 30. 09:52
Nem lehetne a demokrácia csak úgy magában, mindenféle hülye jelző nélkül?
fogd a pénzt és kuss
2014. július 30. 08:29
tökéletes leìrása h nyírják a román politikusok a magyarokat erdélyben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!