Az újságírás szabadsága

2014. július 24. 07:38

Oly korban élünk, hogy pontosan lehet tudni, ha valaki független újságírónak állítja be magát, akkor vagy baloldali, vagy liberális erőket szolgál.

2014. július 24. 07:38
Körmendy Zsuzsanna
MNO

Ha csak az elmúlt hónapokat nézzük, három húsbavágó kérdésben is eltért lapunk véleménye a kormány álláspontjától. Lapunk – ahogy rajtunk kívül még számos szereplő, többek közt az RTL Klub – nem értett egyet a reklámadó bevezetésével, nem üdvözöltük a kormány tervét az útépítő cégekre kivetett különadó tekintetében, és nem csak a véleményoldalon mondtuk el az agrárium számos szereplőjével egyetemben: a legutóbbi, legfelsőbb szinten bejelentett támogatási limitek hatása hosszú távon káros, rövid távon bénító. Nem baloldali lapban, hanem lapunk hasábjain jelent meg éles hangú vitaindító cikk 2011-ben az Orbán-kormány gazdaságpolitikájáról. (A 168 Óra boldogan írta: Mellár Tamás ostorozza a kormány gazdaságpolitikáját, 2011. augusztus 26.) Kemény hozzászólásokkal végigfolyhatott a vita, a rovatvezetőt egy vak hang bírálat nem érte. Nem omlott be a szerkesztőség folyosója attól sem, hogy publicisztikájában az egyik főmunkatárs megpendítette, miért lett volna jobb nappal állítani föl a német megszállás áldozatainak emlékművét, reggeli nyilatkozatát pedig a kormányfő elmondhatta volna avatóbeszédként.

A magyar jobboldal széles és sokszínű. A baloldal által oly sokat kárhoztatott kétharmados többség viszonylag új fejleménye, hogy a közéleti vitákban is eltolódások jönnek létre. Amíg ugyanis a baloldal kicsi, jelentéktelen és esztelenül ellenséges, addig nem vitaképes. Addig a legfontosabb viták, véleményeltérések egyre inkább a jobboldal megnagyobbodott térfelén fognak megjelenni. Az újságíró ezt képes segíteni, befolyásolni, és számíthat rá, hogy szándéka nem fog mindenkinek a tetszésével találkozni. A jobboldali újságíró edzett, vagy legalábbis törekszik rá, hogy az legyen. Sajátos ellentmondás: kivételes érzékenység kell az íráshoz, de kivételesen vastag bőr az írás hatásának elviseléséhez. Minél erősebben hat egy cikk, annál szélesebb skálán helyezkednek el a vélemények. Függetlenségünk viszonylagos, szabadságunk viszont abszolút: a fele belülről jön, mert bennünk teremtődik meg.” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fahrenheit 451
2014. szeptember 24. 19:23
így érthetőbb? - http://vastagbor.atlatszo.hu/2014/07/24/a-magyar-nemzet-ujradefinialta-az-ujsagiras-szabadsagat/
potyka
2014. augusztus 21. 11:21
Miért hogy van? Aki a fideszt kritizálni meri bármiért az már független nem lehet az Orbán nyaloncok szerint! Én legalábbis így tapasztalom. :DDDDD
Antigoné
2014. augusztus 21. 11:21
Öröm látni, milyen árnyaltan értelmezi a dolgokat.
Pinter68
2014. július 27. 18:07
He-he, úgy látom, egy rugóra jár az agyunk. Dettó ugyanezt írtam én is. Csak kissé cizelláltabban. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!