Történelem alsó kameraállásból

2014. július 16. 16:34

Sztálin pedig Orbán Viktorról jutott eszembe, világéletemben zsigeri undorom volt a vezérektől.

2014. július 16. 16:34
Kertész Ákos
Amerikai Népszava

Bár a magyar nem igazán rajongó alkat – például a hívő sem isten imádó, hanem csak istenfélő (félni és imádni nem ugyanaz) –, Orbánnal kapcsolatban még nem tudom, hol lesz majd a határ…

Soha nem fogom megérteni, hogy működik a személyi kultusz, én annyira immunis voltam vele szemben, minden rajongás idegen volt tőlem, ez fordított szembe már kamaszgyerekként még a vallással is. Nekem az a legtöbb, hogy valaki, bárki: ember. Egyszerűen csak ember. Mert nincs magasztosabb dolog, mint EMBERNEK LENNI, de senki nem lehet magasztosabb a másik embernél. Nincs szuperember. Aki a többi fölé akar nőni, annak le kell vágni az ambícióit.

Sztálinnak is. Hitlernek is. Rákosinak is. Putyinnak is. Orbán Viktornak is.

Ezerkilencszáz negyvennyolcban is megcsapta az orromat a személyi kultusznak Rákosi körül terjengő penetráns bűze, ami túlságosan ismerős volt nekem Hitler után, és ez mentette meg a lelkemet a bolsevizmustól; tizenhat éves kamaszként én végülis szocialista voltam, mert igazságos világról álmodoztam, ahol mindenkinek igazságosan jut majd kenyér, bakancs, mozijegy és fűtött szoba (mi kell még?), de az ösztöneim tiltakoztak: vezérért rajongani, embert imádni, isteníteni soha nem tudtam; így aztán nekem nem jött be se Rákosi, se Sztálin.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brabant89
2014. július 17. 11:49
Sztálin halála az én személyes sorsomon közvetlenül nem sokat változtatott. Volt valamilyen gyászgyűlés az Ikarusz nagyhangárában, és Mák elvtárs bőgött. A keresztnevére már nem emlékszem, alapszervi párttitkár volt, nagyon kicsi csavar a nagy gépezetben; igazi szuperbarom; mi, a többi lakatos, csak bámultuk, bolond ez, vagy csak megjátssza magát? Mi elégedetten nyugtáztuk, hogy a népek nagy hóhéra, az a rohadék Sztálin, a Nagy Sztálin, a Naftalin végre földobta a bakancsot, ez meg siratta, mintha a tulajdon édesapját vesztette volna el. Ez az elmebaj Magyarországon azért Sztálinnal kapcsolatban nem volt általános, a rendszer, a Párt igazi katonái sem ragadtatták ilyesmire magukat; nem úgy, mint az oroszok; később elterjedt, hogy a GULÁG táboraiban is volt, aki valódi krokodilkönnyeket sírt Sztálin halálakor… az ilyen baromállat nem tudta, hogy Sztálin juttatta ide? Nem. Sokan bevették, hogy ha Sztálin elvtárs ezt tudná, mert Sztálin Elvtárs jó elvtárs, csak hát a környezete… a gonosz tanácsadók…" Naftalin. Ez jó. (Apám is Sztalint mondott mindig Sztálin helyett, gondolom 45 előtt így írhatták és mondhatták a nevét nálunk..)
Apáczai
2014. július 17. 11:42
Kevés figurát övez akkora undor, mint ezt a tehetségtelen balfácánt.
Berecskereki
2014. július 17. 10:09
Sztálin pedig Kertész Ákosról jutott eszembe, világéletemben zsigeri undorom volt a másokat lealacsonyító, moslékzsabáló magyarok jelzőket alkalmazó, magukat elitnek képzelő személyekről.
dick52
2014. július 17. 10:01
Ekkora marhaságot már nem lehet űberelni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!