Kormányváltók figyelmébe

2014. július 08. 08:23

Annak az erőnek, amely kormányváltó szerepre pályázik, világossá kell tennie: nagyobb szociális érzékenységgel rendelkezik nemcsak a mai hatalomnál, hanem egykori önmagánál is.

2014. július 08. 08:23
Beck Tamás
Népszava

„Élénken él emlékezetemben 2003. augusztus 20-ika, amikor a végbevitt "jóléti rendszerváltásnak" az államháztartásra gyakorolt negatív hatásaitól megrettent Medgyessy Péter váratlanul kijelentette: »A hagyományos jóléti államok kora lejárt.«

Az akkori kormányfő kinyilatkoztatása csupán nyitánya volt annak a fiskális fordulatnak, amelyet az MSZP koalíciós partnere, az egykori SZDSZ is erőteljesen szorgalmazott. Medgyessy puccsszerű eltávolítását követően karizmatikus utódja még egyszer meg tudta verni Orbán Viktort. A második Gyurcsány-kormány azonban már nem tanúsított érdemi ellenállást a neoliberális gazdaságpolitikát szorgalmazókkal szemben.

Csupán a kisebbik probléma, hogy a társadalmi ellátórendszerek reformja kapcsán kiírt népszavazáson gyakorlatilag elbukott Gyurcsány kabinetje. A társadalmi igazságosság szempontjainak alárendelése a fiskális kényszernek a szocialista pártot teljes mértékben megfosztotta hitelességétől. Az ennek következtében létrejövő bizalomvesztés pedig hatékonyabbnak bizonyult bármelyik fideszes karaktergyilkosságnál.

Éppen ezért érthetetlen számomra, amikor az Együtt-PM egy nyilatkozatában alig burkoltan »baloldali populizmussal« vádolja meg a szocialistákat. Tudomásul kellene venni, hogy a Fideszt különben elutasítók sem kívánják a 2006 és 2010 közötti éra gazdaságpolitikájának változatlan formában történő folytatását. Annak az erőnek, amely kormányváltó szerepre pályázik, világossá kell tennie: nagyobb szociális érzékenységgel rendelkezik nemcsak a mai hatalomnál, hanem egykori önmagánál is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pkarcsi
2014. július 08. 15:51
Még mindig piszkolja az olvasókat ez a megszünő alja lap?Berúgok ,ha ennek a gennylapnak az utolsó száma jelenik meg.
kukagyerek
2014. július 08. 13:45
"nemcsak a mai hatalomnál, hanem egykori önmagánál is." .......... Csak nem az "egykoriak" lesznek a kormányváltók! A többi stimmel.
balbako_
2014. július 08. 11:36
Mert azt az állati közönyt amit a posztkommunisták a gazdaságpolitikájukban érvényesítettek nem lehet szociális érzéketlenségnek sem mondani, mert kifejezetten a szociális juttatások ellen dolgoztak. Eddig a szociális terheket legjobban a második Orbán kormány csökkentette, aztán az első, de még az Antall kormány is többet tett ez ügyben mint az őrjöngő Bokros Gyurcsány, Bajnai csomagok.
puszika
2014. július 08. 11:28
Jé!! Milyen élénken emlékezik Beck elvtárs a 11 éve történtekre! Jegyezd meg jól elvtárs! Akkor kapott hét évig betömhetetlen léket az ország hajója. És tudod elvtárs,balliberátor barátaid hatalmas pozitív élményként érik meg.Lásd Kácsor Zsolt írása. Hát arcotok az van,de felelőség érzetetek semmi! Ezt tudja a nagy többség. Úgy is szavaz!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!