Sporteseményekkel legitimált rabszolgamunka

2014. július 09. 15:01

Az olyan nagyszabású sportesemények, mint az olimpiák, világbajnokságok, amelyek heti néhány órás kikapcsolódást jelentenek a kedves tévénézőnek, komoly társadalmi károkkal járnak.

2014. július 09. 15:01
Ámon Kata
Kettős Mérce

A sportlétesítmények »fejlesztése« Brazíliában 250 ezer szegény lakókilakoltatásával járt, akiknek semmilyen alternatív lakhatási lehetőséget nem biztosítottak. A brazil eset nem egyedülálló: az idei szocsi téli olimpia is tömeges, elhelyezés nélküli kilakoltatásokkal járt. Hiszen nincs jobb alkalom egy fontos sporteseménynél arra, hogy a városok fejlesztése címén megszabaduljanak a szegény lakosságtól. Ehhez azonban nem volt elég a kilakoltatás. A vb előtt és alatt a szegény emberek által lakott negyedeket ellepték a rohamrendőrök, ami olyan szempontból talán nem meglepő, hogy nem kell messzire menni ahhoz, hogy lássuk, milyen egyszerűen tudnak politikusok a hátrányos helyzetű csoportok veszélyes bűnözőknek nyilvánításából politikai tőkét kovácsolni és igazolni mások elnyomását. De nem csak a szegény lakosok ellen lépett fel kegyetlenül a rendőrség, hanem azoknak a tüntetőknek a százezrei ellen is, akik számonkérték a kormányt, a nyomornegyedekkel, társadalmi egyenlőtlenségekkel és korrupcióval teli ország miért a futball világbajnokságra és a 2016-os nyári olimpiára költi a forrásokat.  Míg a magyar tévénézők a vb első meccseit élvezték, addig a békés brazil tüntetőket könnygázzal és gumilövedékkel oszlatta a rendőrség. Valószínűleg magyar állampolgárokként mi sem örülnénk, ha a kormány egy hatalmas sporteseménnyel további, egyszeri használatra szánt stadionokat építene, ami ellen végre tömegek emelnék fel a szavukat, de a világot csöppet sem érdekelné se a demokrácia, sem a társadalmi igazságosság ügye, csak az, hogy háborítatlanul nézhessenek foci meccseket a tévében. Ahogy a szocsi téli olimpia idején is több szó esett arról, milyen az újságírók szállodai szobájának a minősége, mint arról, hogy a rendőrök durva fizikai erőszakkal próbálták elüldözni az antidemokratikus putyini rendszer ellen békésen tüntető Pussy Riot nevű punk zenekar tagjait. Mindez jól példázza, mennyire egyszerűen lehet sporteseményeket felhasználni arra, hogy elnyomó rendszereket legitimáljanak.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1120
2014. július 10. 01:21
"...a rendőrök durva fizikai erőszakkal próbálták elüldözni az antidemokratikus putyini rendszer ellen békésen tüntető Pussy Riot nevű punk zenekar tagjait." Az Antikrisztus kurvái örüljenek, hogy ennyivel megúszták!
narmer
2014. július 09. 20:51
Szerző! Nem lehetne a legitim illegitim nevű tövig koptatott közhelyek helyett valamilyen értelmes magyar szót találni?
Kárpáti Zoltán
2014. július 09. 20:28
Nem minden férfi szereti a focit. Csak egy olyat kell megválasztani, nem egy focistát, és mindjárt jobb is lesz a világ.
Brigadéros
2014. július 09. 20:08
...Szegény Ámon...biztos még az életben nem hallott a kisajátításról, amikor közérdekből elvesznek valamit... De biztos igaza lehet, mégis csak jobb volna, ha Brazíliában meg maradtak volna a bádogviskók...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!