Ködös múltunk iratai

2014. június 14. 10:11

A történelmi múltunkról szóló dokumentumokért akarnak milliárdos kártérítést kapni a szocialisták.

2014. június 14. 10:11
Torkos Matild
MNO

„A Politikatörténeti Intézet a strasbourgi bíróságra is benyújtott egy keresetet a magyar állam ellen, mivel szerintük állami kisajátítás történt és ezért kártalanítás jár. Egymilliárd forintot követelnek az államtól, pont annyit, mint amennyit az MSZP hiteladósságként felhalmozott. A történelmi múltunkról szóló dokumentumokért akarnak milliárdos kártérítést kapni a szocialisták.

Vajon az utódpárt vállalja az erkölcsi és anyagi kártérítési felelősséget azokért a bűnökért is, amiknek a bizonyítékai ott hevernek a szakszerűen őrzött iratokban? Vagy csupán a rendszerváltáskor hirtelen gondosan eltüntetett pártkassza után a senki által törvényesen nem kért iratgondozás költségeire, az átadott iratanyag »eszmei« díjára tartanak igényt?

A szóban forgó archívum a Magyar Kommunista Párt, a Magyar Dolgozók Pártja, a Magyar Szociáldemokrata Párt, a Magyar Szocialista Munkáspárt, valamint más baloldali politikai és társadalmi szervezetek, szakszervezetek 1944–89 közötti időszakból őrzött iratanyagát tartalmazza. Vagyis a történelmünket, az életünket meghatározó döntések meghozatalának körülményeit dokumentálja. Az MSZP jogelődje a diktatúrában az állami élet egészét a saját irányítása alá vonta, sőt pártellenőrzés alatt tartotta a társadalmat is az ügynökhálózat kézi vezérlésével. A fontos állami intézkedéseket az állampárt vezető testületei készítették elő és döntötték el. Érthetetlen, hogy történhetett meg az, hogy jogállami keretek közt egy párt felügyelete alatt kezeljék az archívumot még 2014-ben is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2014. június 15. 09:37
Olaszországban is a Fasiszta Párt őrzi az iratokat, Németországban pedig a Nemzeti Szocialista Német Munkáspárt, ahogy Irakban is Szaddam Husszein jogutódai. Így van rendjén.
krksziget99
2014. június 14. 13:36
Kommunistákat lámpavasra, nem pénzt hanem drótkötéllel fejjel lefelé fellógatni őket a népharag jogán,Kovács Lászlót meg a Lendvai Ildikót nyilvánosan kivégezni az Oktogonon,- ez hiányzik a magyar nemzetnek ha nem teszik meg a vezetők a lépéseket ehhez, akkor kollaboráció miatt a mai górékon fog csattanni az ostor!Az új oligachiákat nem védeni kell- mint Gyurcsányt aki mindent összelopott a Motimnál, hanem lecsukni de nem a kiemelt Kecskeméti mintabörtönbe, nanem kőhidán, !
Nannyó
2014. június 14. 11:40
Ez az ország 25 évvel a rendszerváltás után még mindig Abszurdisztán... Hogy lehet az, hogy a közelmúlt 60 évének kordokumentumait az mszp őrizte, őrizhette???!!! És miért kerül az nekünk egymilliárdba???!!! Valszeg a nyári politikai uborkaszezon egyik vezető témája lesz a médiában... Meg az is, hogy a Politikatörténeti Intézetnek költöznie kell az Alkotmány utcából.
Mich
2014. június 14. 11:37
Nevetséges és (részben) érthetetlen... az MSZP esküdözik, hogy ők egy teljesen új és kommunistamentes párt - ugyanakkor foggal-körömmel ragaszkodik nem csak az MSZMP-től "átmentett" eszközökre (pl. Népszabadság) de a kommunista múltról szóló (és pl. a Néprajzi Múzeum/Kúria épületében őrzött) dokumentumokat... ...még mindig reménykednek abban, hogy újra állampárt lesznek...?(!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!