Betonba öntött milliárdok

2014. június 09. 12:10

A miniszterelnök és az államfő büszkén mutathatja külföldi vendégeinek a lakosztályából nyíló kivételes panorámát.

2014. június 09. 12:10
Huszár Ágnes
Huszár Ágnes
Galamus

De nem a Karmelita Kolostor átalakítása kormányfői hivatallá lesz az egyetlen változás a Várban. A Budavári Palota felújítása miatt a Nemzeti Galéria Gyűjteményei a közeljövőben leköltöznek a Városliget egy (!) négyzetkilométernyi területén építendő múzeumi negyedbe. Hallani azt is, hogy a Széchenyi Könyvtár sem maradhat az oroszlános udvarban. Az efféle hatalmas gyűjtemények költöztetése irgalmatlanul nehéz és költséges logisztikai feladat. Emlékszem, amikor a Széchenyi Könyvtár könyveit és pótolhatatlan kéziratgyűjteményét átköltöztették a Nemzeti Múzeum szűkös termeiből és raktáraiból jelenlegi helyére. A gyűjtemények elviselhetetlenül hosszú ideig nem voltak hozzáférhetők a kutatók és érdeklődő olvasók, tanárok, egyetemisták számára. Emlékszem arra az örömre is, amikor megláthattuk a nemzeti könyvtár új otthonát, ahol tágas olvasói terek és tudományos előadások, konferenciák lebonyolítására alkalmas előadótermek várták az érdeklődőket. Nemsokára újra ládákba kerülnek a gyűjtemények, hozzáférhetetlenek lesznek sokáig, új otthonuk címe egyelőre ismeretlen.

Orbán azt is bejelentette, hogy a következő években néhány minisztérium vidékre költözik. A Honvédelmi Minisztérium Székesfehérvárra, a Földművelésügyi Debrecenbe, a Miniszterelnökség vidékfejlesztési részlege pedig még az idén Kecskemétre. Értjük a szimbolikus üzenetet: ne a pesti aszfaltról, hanem a hortobágyi puszta közeléből intézzék a magyar föld ügyeit, a nemzetvédelemnek pedig jobb helye lesz a hajdani koronázó városban, mint a pesti Lipótvárosban.

Nem elvileg kifogásoljuk a minisztériumok vidékre helyezését, van ilyesmire példa külföldön is. Csak annyit kérdezünk szerényen: éppen most jött el ennek az ideje? Ennyire gazdagok, ennyire erősek vagyunk? Csakugyan óriási épülettömbökre kell forint- és eurómilliárdokat költeni, amikor az egészségügy és oktatás intézményei megalázó, filléres gondokkal küzdenek? És mi lesz azokkal az épületekkel, ahol jelenleg székelnek a minisztériumok? Ki veszi át például a Honvédelmi Minisztérium Honvéd utcai hatalmas épülettömbjét?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
maszlinás borkány
2014. június 11. 11:55
Kávézás közben kitalált, ad hoc ötletek, melyeket a táskahordozók teljes mellszélességgel támogatnak. Miért fontosabb, hogy a Miniszterelnöki Hivatal a Várban, mint a Nemzeti Táncszínház, a Nemzeti Galéria vagy nemzeti könyvtárunk? A hivatal felköltözése után le lesz zárva a Várnak ez a része és biztonsági okokra hivatkozva senki nem mehet majd be? Mi lesz a Mesterségek Ünnepével? A turistákkal? Átgondolta ezt valaki vagy csak személyes ambíciókat kiszolgáló, milliárdokat felemésztő pénzszórás és megalomán nagyzolás folyik? Valóban erre szavaztunk?
Ellensúly
2014. június 09. 20:28
Ez a legkevésbé szélsőséges írás, amit a Galamusról valaha olvastam.
cutcopy
2014. június 09. 19:03
A kormányzati negyed ötletéhez meg egykor még tapsikoltunk ugyebár..
várúr
2014. június 09. 17:42
1. A Miniszterelnökség a karmelita kolostorba költözik. 2. Ami egy létező épület, alig kell átalakítani. 3. A mindenkori magyar kormányfő méltó helye. 4. Semmit se kel lezárni, hisz a köztársasági elnöki palota környéke sincs lezárva. 5. Évtizedek óta tervezik a Galéria és a Széchenyi könyvtár elköltöztetését, mert régi technológiájú, kifűthetetlen, nehezen megközelíthető épületekben van. 6. A tervbe olyanok ugatnak bele, akiknek a helyzetről fingjuk sincs. 7. A minisztériumok egy részének vidékre költöztetése a netkorszakban nem anyagi, hanem erkölcsi kérdés. Nem csak Bpest létezik Magyarországon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!