Tisza vagy Bethlen

2014. június 10. 19:37

Bethlen életművében ma is lehetne találni kapaszkodót, olyan Tisza István-i hagyomány azonban nincs, amelyet érdemes lenne folytatni.

2014. június 10. 19:37
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
NOL

„Tisza nevéhez törvénytelenségek, parlamenti jogtiprások és a politikai erőszak változatos cselekményei kapcsolódtak egy időszakban, amikor más államok vezetői a modern világ kialakításával voltak elfoglalva. Bálványozása végképp megmagyarázhatatlan, ha Bethlennel hasonlítjuk össze. Bethlen Istvánnal, aki nemcsak feltámasztotta a trianoni sokkba kis híján belepusztult országot, de minden értelemben újjá is szervezte.

Tisza a múltban élt, Bethlen az európai jelenben. Tisza fejlődő, ereje teljében lévő országot örökölt, amelyet ő vitt el az összeomlásig, csődtömeget hagyva maga után. Bethlen öröksége az egyik legszörnyűbb volt, ami magyar vezetőnek valaha jutott, és mégis tudott belőle építkezni. Tisza szinte sürgette Magyarország végzetét, Bethlen az utolsó utáni pillanatban, a szakadékból is megpróbálta visszarántani az országot.

Bethlen életművében ma is lehetne találni kapaszkodót, olyan Tisza István-i hagyomány azonban nincs, amelyet érdemes lenne folytatni. A történelem nem Tiszát, hanem Adyt igazolta: Tisza István halálakor elkezdődött a haláltusája annak a világnak is, amelyért egész pályafutása alatt harcolt (»Bécs, babona, gróf-gőg, irigység, keletiség, zsandár, alázat«), s akik ma visszakívánják, szobrot állítva a gyújtogató, csóvás embernek, azok bolondabbak a geszti bolondnál.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2014. június 11. 07:30
"Tisza fejlődő, ereje teljében lévő országot örökölt, amelyet ő vitt el az összeomlásig, csődtömeget hagyva maga után." Tiszta MSZP, Gyurcsány meg Bajnai-Bokros?
sóhivatalnok
2014. június 10. 23:10
Az az igazság, hogy fogalmatok sincs, miért olyan nagyszerű Tisza, csak vakon tapsikoltok Orbánnak, szokás szerint.
Eltünt
2014. június 10. 23:10
Európai Parlament- Felavatták a Horn Gyuláról elnevezett termet Na akkor hitler is megérdemel egy teremnevet. http://www.magyartudat.com/europai-parlament-felavattak-a-horn-gyularol-elnevezett-termet/
states
2014. június 10. 23:02
Hogy eligazodjunk a történelmi múltunkban, ahhoz iránytű a Népszabadság már 64 éve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!