Konszolidáció vagy igazságtétel?

2014. június 30. 08:31

Családok tömegének megélhetési biztonsága került veszélybe. Ilyen helyzetben az államnak tennie kell valamit. A kérdés: mit kell tennie, milyen logika mentén.

2014. június 30. 08:31
Bauer Tamás
Galamus

Az állami intézkedésnek jellemzően konszolidációnak és nem igazságtételnek kell lennie. A magam részéről azt tekintem szerencsés megoldásnak, ha a bankok egyeznek meg az adósokkal a tartozás átütemezéséről és részbeni elengedéséről, az állam pedig arról dönt, hogy ennek a banknál megjelenő veszteségét – amelyre a dolog mértéke és tömeges előfordulása miatt a szabályszerűen képzett tőketartalék nem nyújt fedezetet – milyen mértékben, milyen algoritmus szerint vállalja át az állami költségvetés. Minthogy az adófizetők pénzének költéséről van szó, ennek a szabályozásnak törvényben kell történnie. Ilyen eljárással kerülhető el, hogy az adófizetői pénzből olyanok jussanak kedvezményhez, akik erre nem szorulnak rá, s akiktől a körültekintés a hitelfelvételnél elvárható volt, miként az a végtörlesztés kedvezményezettjeinél történt.

Az Orbán-kormány előkészületben levő intézkedései ezzel szemben igazságtételi alapon állnak, a hitelfelvevőket »becsapó« bankokat kívánják terhelni, és minden devizaadósnak kedvezményt nyújtanak. Ezen az alapon mondja ki, abszurd módon, a kormány benyújtott törvényjavaslata: »vélelmezni kell«, hogy a kamatemelések tisztességtelenek voltak, tehát a banknak kell bizonyítania, hogy nem voltak azok. Ez nyilvánvalóan ellentétes elemi jogelvekkel. A kormány közvetlenül a bankokra hárít terheket, de ezzel – akárcsak korábban a végtörlesztéssel vagy a bankadóval – a gazdaság egészének, minden országlakosnak okoz kárt, a nyilvánvaló politikai haszonszerzés érdekében.

Az ellenzék demokratikus pártjait sikerült megint zavarba hozni. Ők arról beszélnek – joggal –, hogy a devizaadósok problémájáért a forint 2010 óta bekövetkezett romlása okán az Orbán-kormányt felelősség terheli. Ez igaz, de csak egy része az igazságnak, hiszen a svájci frank váratlan megerősödése független a magyarországi kormányok tevékenységétől, s a devizaadósok gondjának mégiscsak ez a fő oka. Az is jogos kritika, hogy a kormány nem teremtette meg széles körben a lehetőségét annak, hogy az adósok lakásait úgy vásárolja meg valamilyen szervezet, hogy ők bérlőként a lakásban maradhassanak. Hasonlóképpen az is, hogy a kormány évekig csak halogatta a legnehezebb helyzetbe került adósokat érintő megoldás kidolgozását. Mindennek kimondása azonban nem mentesíti az ellenzéket az alól, hogy állást foglaljon, milyen természetű legyen a megoldás: igazságtétel vagy konszolidáció. Mindenképpen állást kellene foglalnia az egyoldalú kamatemelés tisztességtelen voltának »vélelmezéséről«. Az ellenzéki pártok azonban óvakodnak attól, hogy »a bankok oldalára« álljanak a devizaadósok nehézségeit meglovagoló kormánnyal szemben, holott a jogállami elvek érvényesítése ezt kívánná. Ugyanakkor ezt kívánja a társadalmi méltányosság szempontja is, hiszen a bankok szempontjait védve a devizahitelezésben nem érintett országlakosok érdekeit védenék.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ángyán Páván
2014. június 30. 13:37
Jépa, jetek, ávh.
Box Hill
2014. június 30. 12:04
Magyar Hírlap, 2007 július 9: Lakatos Mihály: A bank mindent visz című cikkéből: „És nem tehetünk semmit, hiszen minden banki szerződés legalján ott lapul, hogy: ’A bank fenntartja magának a jogot az üzleti feltételek egyoldalú megváltoztatására.’ Már önmagában az is hihetetlen, hogy egy ilyen mondatot törvényesen le lehetett írni egy üzleti megállapodásban. .. A kockázat száz százalékban az egyik térfélen. A másikon a holtbiztos profit.” Nézem a dátumot, kérdezem a szerzőt: nem volt ő törvényhozó akkor, amikor ezt a banki törvény megengedte?
grad
2014. június 30. 10:53
"Ilyen helyzetben az államnak tennie kell valamit. " Nofene, nem szabályoz a piac rendesen?
Barnabox
2014. június 30. 10:42
Bauer Tamásnak nincs erkölcsi joga ebben az ügyben osztani az észt! Közgazdászként nem figyelmeztetett a devizahitelek túlzott igénybevételének veszélyeiről, nem emlékszem hogy bármikor felemelte volna szavát a bankok mohósága, pofátlan erőfölényükkel szemben, pedig az már cca 10 évvel ezelőtt is közismert volt! Amúgy mint szdsz-es pártkatona szintén odafigyelhetett volna amikor kormányoztak! A Pszaf-el együtt - nagy honoráriumért cserében- csendben szemlélték az eseményeket! Amint tette ezt (dr., professzor,nagy-tudású) Járai Zsigmond és társulata is! Mindannyiuknak nagyon gratulálunk!!!Isten éltesse sokáig őket, magunk és hazánk épülésére, és felvirágoztatására!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!