Menekültek kora

2014. június 21. 10:05

Hogyan lehetne legalább kielégítő menedékpolitikát folytatni? Az ENSZ BT kényelmes foteljeiből, folyton hezitálva, mindig csak az események után kullogva semmiképp.

2014. június 21. 10:05
Balogh Roland
MNO

„A korábban »toleráns« Európában ugyanakkor érződik, egyre kevésbé megengedők a bevándorlókkal szemben. A gazdasági válság és a többek között Angela Merkel és David Cameron által is elismert, a »multikulturális társadalmi modell megbukott« beismerés csak fokozza a helyzetet. A nadrágszíj megszorítása pedig a nyugat-európai országokban is mindinkább gátat szab a »segélyért próbálunk meg menekült státust kérni«-mentalitásnak. Közben a kulturális különbségeket sem sikerült legalább a békés egymás mellett élés szintjén tartani. A problémák általában nem is az első, eredetileg betelepülő, munkáját a legtöbb esetben megbecsülő generációval, mind inkább a már itt született, sok esetben uniós állampolgársággal bíró generációkkal van. A kérdés tehát igen érzékeny és összetett, még akkor is, ha az amúgy elöregedő EU-nak szüksége lesz munkaerőre.


A menekültkérdést bonyolítja, hogy elsősorban azokat az uniós tagállamokat sújtja, amelyeket a válság is igencsak tépáz. Olaszország mellett Görögország vagy épp Spanyolország is folyamatosan pluszkeretet kér Brüsszeltől emiatt. Az EU-nak ugyanis nincs egységes menekültügyi irányelve, a témát a tagállamok maguk kezelik. Így fordulhatott elő például az, amikor Franciaország visszafordította Olaszország irányába az onnan érkező menekülteket szállító vonatokat, mondván, Róma oldja meg a saját »problémáját«. Hogy mégis mi lehet a megoldás? Hogyan lehetne legalább kielégítő menedékpolitikát folytatni? Az ENSZ BT kényelmes foteljeiből, folyton hezitálva, mindig csak az események után kullogva semmiképp. Ahogy a menekültek világnapjára időzített hangzatos közleményekkel sem. Első lépésben talán a probléma gyökerénél, az adott térségben, viharzónákban kellene kezdeni, hogy ne kelljen például szír kisgyerekek tízezreinek libanoni, jordániai vagy török menekülttáborokban vízért kuncsorognia. Talán ha azok, akik menekülnek, a saját hazájukban is jól éreznék magukat, miközben a fejlett világ nem asszisztálna vagy helyeselne az ottani háborúkhoz, akkor még azt is megúsznánk, hogy a menekültekre szánt dollártízmilliókat netán valaki zsebre tegye.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2014. június 22. 12:24
Javarészt egyetértek mindennel ami e posztban áll, csak éppen a rövidre sikeredett recept, az egyre keservesebb helyzetre, gyengus. Tudjuk, hogy már a gyarmatosítási idöszakban, alaposan beleszóltak az "erös" országok, távoli települések életébe és inkább a kapzsiság mint a bíblia, vezérelte öket. Ez sajnos ma sincs máskép. Föleg mivel a mára legfontosabb természeti kincsek sokszor olyan országokban vannak (Afrikában, Ázsiában,stb.)ahol a kisebbségböl jövö diktátor uralkodik a többség fölött. Abból kiindúlni, hogy a külföld beavatkozása nélkülz, az idö múltával és a kommunikációs technológia fejlödésével, az ilyen elnyomott népek ugyanúgy viselkednének továbbra is amint azt korábban tették, vagyis csendes türés móduszban, valószínütlen. Elöbb-utóbb az ilyen helyzet harcokat szül ami pedig menekülteket eredményez. Ugyanakkor talán soha még nem volt olyan közvetlenül érzékelhetö a tömeg számára a más-más életforma mint amióta csökken az analfabéták száma szerte a világon és állandóan látják-hallják a nyugati lét komfortját. Persze, hogy az erösen vonzza öket. Amikor sajnos még az EU-n belül se oldják meg az életszinvonalak harmonizálását, akkor nehéz elképzelni valami ilyesmit globális szinten. Ahhoz a mostani Pápa mentalitása kellene. Tudom, hogy igazi recepttel én is adós maradok, pedig arra sürgösen szükség van, mert az tényleg egy botrány ahogy az országok ide-oda dobálják a menekülteket.
tango47
2014. június 22. 10:11
Mondjuk nem ártana az örökös békétlenséget szítóknak kicsit visszafogniuk magukat. A permanens "demokrácia-export" csak a híres Churchilli három dolgot eredményezte (vér, veríték , könny), demokráciát még sehol sem. Kevesebb valamilyen színű forradalom kevesebb menekültet eredményezne.
bumburi
2014. június 21. 11:12
A fejlett nyugat majd fejlett idegenrendészeti táborokat létesit. üdv http://nlgy.blog.hu/2014/02/15/idegenrendeszeti_eljarasok_napjainkban
Fahrenheit 451
2014. június 21. 11:07
„A korábban »toleráns« Európában ugyanakkor érződik, egyre kevésbé megengedők a bevándorlókkal szemben." annyira azért nem kellett volna ez ellen is szabadságharcolni, hogy Délkelet-Magyarországról Északnyugat-Magyarországra pakolják a menekülttábort, Vámosszabadiba, ahol még eleven cigányt is alig láttak, hogy nekik se legyen jobb..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!