Értelmiségi cserepszere

2014. május 20. 12:07

Nem egyszerűen értelmiségi cseréről van szó, hanem az egységes értelmiségi szerep és funkció felbomlásáról.

2014. május 20. 12:07
Mikecz Dániel
Dinamó Műhely

Az internet és elsősorban a webkettő megjelenése alapjaiban alakította át a társadalmi nyilvánosság szerkezetét. Lecsökkentek a tartalmak megosztásának, a publikum elérésének költségei, ezzel pedig decentralizálódott a nyilvánosság alakítása. Ennek eredményeként a közéleti, politikai véleménycikkek, reflexiók esetében is függetlenedett a tartalom értékelése az azt előállító státuszától. A legolvasottabb magyar nyelvű közéleti blogok, mint a Véleményvezér vagy a Vastagbőr szerzői álnéven publikálnak. Ez nem csak azt jelenti, hogy a szerző ezzel mentesíti magát a vélemény képviseletének felelőssége alól, de az anonimitással egyszersmind lemond arról a presztízsről, amit a közéleti aktivitás, a publikálás adhat. A decentralizáció következménye az is, hogy megjelennek olyan véleményvezérek, akik szintén nem illeszthetőek bele a hagyományos értelmiségi szerepbe. Mögöttük nem áll tudományos vagy művészeti teljesítmény, ők az új típusú hírportálok rocksztár-újságírói, akiknek - a közösségi alkalmazásokhoz igazodó új tartalomkészítési eljárások miatt - nem csak több témában, de egyszerre több médiumban kell eligazodniuk.

A hagyományos szerepet érő kihívások azonban nem szüntetik meg magát az értelmiségi funkciót, azonban - ahogyan azt Tilman Reitz német szociológus is megjegyzi - azt már nem egy társadalmi réteg fogja ellátni. Az egyes funkciókat átvehetik kollektívák, mint közösen szerkesztett blogok, szakértői műhelyek. A már említett rocksztár-újságírók mellett a társadalmi résznyilvánosságokban működő véleményvezérek szerepe is megnőhet. Ha van ezeknek a változásoknak bármiféle generációs jelentősége, az csupán annyi, hogy az egységes, egyetemes értelmiségi szerep felbomlása a fiatalabbak számára magától értetődőbb folyamat, talán éppen azért, mert az idősebb kollégák nem vették észre, hogy egy résznyilvánosság alakítói. A fenti áttekintőből azonban látszik, hogy ez a folyamat nem 2010-ben kezdődött el, kár is lenne érte bármely csoportot vagy korosztályt kárhoztatni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ángyán Páván
2014. május 21. 01:03
Kontraszelektáló proletárdiktatúra után milyen értelmiségről hablatyolnak?
Antigoné
2014. május 20. 13:36
Attól, hogy valaki Véleményvezérnek nevezi (ki) magát, még nem lesz az. Internettel vagy anélkül.
Tatulus
2014. május 20. 13:30
Nem tudom, miből gondolja a szerző, hogy a magukat véleményvezérként aposztrofáló szerző, illetve szerzők valóban véleményformálók (netán tényleges véleményvezérek). Nyilvánvalóan balliberális, a jobboldallal(jobbközéppel) szemben álló állfüggetlen személyek, akik ezzel is a félrevezetés, az elkenés, az álságosság minden formáját bevetve próbálják becsapni, félrevezetni az internet gyanútlan olvasóit. Szerencsére az épeszű, s kicsit is gyanakvó olvasó azonnal felismeri, miről is van szó - hogy a Goebbelsi - propaganda nagymesterei (vagy éppen gyenge utánzatai). Érdemes visszamenőlegesen beleolvasni "jövőbelátó" jóslataikba, hogy nyilvánvaló legyen, alapvetően mik is a szándékaik, s mennyire nem a valóság talaján mozognak. Ezek az önjelölt, egymás által reklámozott "véleményvezérek" a saját oldaluk híveinek agyát ugyan teletömködhetik, de más ráhatásuk a valóságra semmiképpen nem lehetséges!
marós
2014. május 20. 12:57
Az internet nagyon sok oldalról megváltoztatta a vélemény nyilvánítást, ma már nem csak egy profi réteg lehetősége, hanem a társadalom minden írni olvasni tudó rétege élhet vele. Ez a képzett profiknak jelzés, hogy nem vagytok egyedül, bárki kritizálhat benneteket, sőt hangot adhat ellenkező véleményeknek is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!