A világ végéről is szavaznak az Európai Parlamentbe

2014. május 25. 17:09

Az EU jótéteményei tehát határtalanok: az Indiai- és a Csendes-óceán közepén lehet az EP-be szavazni és euróval fizetni; az Atlanti-óceán közepére, Madeirára pedig – Schengennek hála – még útlevél-ellenőrzés nélkül is utazhatunk.

2014. május 25. 17:09
Bakó Bea
Mandiner

Gondolta volna, hogy ezeknek az indiai-óceáni szigeteknek a lakói is voksolhatnak május végén az EP-választáson? Pedig igen. Mayotte is azon „külső területek” közé tartozik, amelyek egy EU-tagállamhoz – nevezetesen Franciaországhoz – tartoznak, ekként pedig lakói is részt vehetnek a közelgő EP-választáson. Összesen több mint 4,5 millió uniós polgár él ilyen külső területeken: atlanti-óceáni, indiai-óceáni, és karib-tengeri szigeteken, sőt, Dél-Amerikában is, akik a francia, a portugál vagy épp a spanyol EP-listákra szavazhatnak majd.

Az Európai Unió Működéséről szóló szerződés különbséget tesz „külső” és „tengerentúli” területek közt. Ezek közül az előbbiek – mivel valamely tagállamhoz tartozó autonóm területek – jóval szorosabban kötődnek az EU-hoz: részesülhetnek az európai strukturális alapokból, a polgárai pedig szavazhatnak az EP-választásokon. Az utóbbi, „tengerentúli” területek lakói csak „társultak” az EU-hoz, de bizonyos kedvezményeket így is élveznek az EU négy alapszabadságával összefüggésben. Ilyen tengerentúli területe például Dániának Grönland, vagy Nagy-Britanniának a Falkland-szigetek. Egyes francia csendes-óceáni szigetek viszont tengerentúli státuszuk ellenére eurót használnak és szavaznak az EP-be is.

Az indiai-óceáni Mayotte szigete abból a szempontból is különleges, hogy 2009-ben népszavazáson – a szavazatok 95,5%-ával – döntött arról, hogy francia „tengerentúli közösség” helyett a szorosabb kötődést jelentő „francia körzetre”, azaz „külső területre” változzon a státusza. Ez azt is jelenti, hogy a szigeten addig alkalmazott iszlám jog helyett bevezették a francia polgári törvénykönyvet, és a nők jogait is erősítik a szinte teljesen muszlim vallású szigeten. Mayotte az új státusza alapján pénzügyi támogatást kaphat nem csak a francia büdzsétől, de az EU-tól is. Franciaországnak egyébként már a jelenlegi ciklusban is ült három (egy néppárti, egy szocialista és egy zöld-baloldali frakcióban helyet foglaló) tengerentúli képviselője az Európai Parlamentben, akik aktívanrésztvettek az EP külső területekre vonatkozó munkájában. Az indiai óceáni Mayotte-on és Réunion-on kívül franciaként küldenek képviselőt az EP-be a több karib-tengeri és csendes-óceáni sziget, valamint a dél-amerikai Francia Guyana lakói is.

Franciaországon kívül Spanyolországnak és Portugáliának is vannak olyan „külső területei”, ahol az urnákhoz járulnak az EP-választások alkalmával. Az Atlanti-óceán közepén, a Portugáliához tartozó Madeirán és az Azori szigeteken lakók is szavazhatnak az EP-listára. Mivel a portugál EP-választás országos listás szavazás – szemben a francia regionális listás rendszerrel –, így kifejezetten mondjuk a madeiraiakat nem fogja senki képviselni az EP-ben, csak a portugálokat általában. A két szigeten 2009-ben a legtöbben a szociáldemokratákra szavaztak. A – szintén országos – spanyol listára szavazhatnak a Kanári-szigetek lakói, akik legutóbb többségében a néppárti jelöltekre adták a voksukat.

OR OTC 560.jpg

Na de miért szavaznának EP-képviselőre a világ másik végéről így, hogy még nem is feltétlenül maguk közül küldenek valakit? Bár magáról a „külső terület”-státuszról egyedül a Tanács dönt, de a rendes jogalkotás keretében a Parlament is beleszólással bír az EU-politikák konkrét megvalósításába. Azonban ez attól is függ, hogy az érintett tagállamok képviselői mennyire tartják fontosnak a külső területeik fejlesztését. A külső területek közül egyedül a francia területek azok, amelyek – a regionális listáknak köszönhetően – helyi képviselőt küldenek az EP-be, vagyis ők valószínűleg többé-kevésbé elkötelezettek a képviselt terület iránt. A spanyol és portugál országos listáról bekerült képviselőknek viszont mostanában lehet, hogy inkább a saját gazdaságuk miatt fáj a feje, semmint, hogy a turistaparadicsomaik miatt aggódjanak. Bár a legtöbb külső terület közel sem olyan fejlett, mint az EU, vagy az anyaország, a spanyol és a portugál külső területek még egész jól teljesítenek a francia szigetekhez képest.

Az egy főre jutó GDP Madeirán még meg is haladja meg az EU-átlagot (és jóval túlszárnyalja Portugáliáét), viszont a többi külső területen – főleg a francia szigeteken – ez a mutató az EU-átlagnak töredéke. A most státuszt váltó Mayotte-on például az EU-átlag negyede a GDP – ennek fényében nem is csoda az említett népszavazás kimenetele.

A távolság percepcióját némileg csökkentheti az a tény is, hogy a külső területek számos EU-s támogatásból is részesülnek: 2007 és 2013 között – legnagyobbrészt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és az Európai Szociális Alapból – több mint 11 milliárd eurót költöttek a külső területek fejlesztésére. A mezőgazdasági támogatások terén a külső területekkel rendelkező három tagállam plusz pénzeket kap az úgynevezett „POSEI”-programból: összesen több mint hatszázmillió eurót.

Az EU jótéteményei tehát határtalanok: az Indiai- és a Csendes-óceán közepén lehet az EP-be szavazni és euróval fizetni; az Atlanti-óceán közepére, Madeirára pedig – Schengennek hála – még útlevél-ellenőrzés nélkül is utazhatunk.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2014. május 26. 09:55
Franctuggya... regen az utlevelet elintezni volt maceras, de penz az volt mindig. ma utlevel van, de nincs penz utazni...
kjkj945
2014. május 25. 18:59
Nauru-ról is???
MOPO3OB
2014. május 25. 18:42
Hajdú-Guinea :) http://www.youtube.com/watch?v=oSfYX2KHzoM
békalepcse
2014. május 25. 18:23
Juj de mag vagyunk hatva!... Utazhatunk, de meddig? Már most is több dolog feszíti szét az uniót, mint ami összetartja, itt meg győzelmi dalokat zengedezel Beus? Nem lesz ez szégyen néhány hónap múlva?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!