A győzteskompenzációról

2014. április 15. 10:51

Az sértené a szavazategyenlőség elvét, ha valakinek egy, másnak kettő, megint másnak három szavazata lenne / hasznosulna. De győzteskompenzáció ide, győzteskompenzáció oda, mindenkinek két szavazata hasznosult.

2014. április 15. 10:51
Rétvári Bence
Rétvári Bence
Facebook

„»Az Együtt-PM szerint a győzteskompenzáció sérti a szavazategyenlőség jogát« - Ezzel kapcsolatban két megjegyzésem lenne.

Egyrészről mindig gyanús, ha valaki a meccs lefújása után jön rá, hogy melyik szabállyal van elvi kifogása, holott a törvényt a választás előtt több mint egy évvel fogadta el az Országgyűlés. Ez a szabály nem a Fidesz-KDNP-nek vagy az MSZP-nek kedvez, hanem a kormányzóképességet javítja, ami politikai stabilitást és ezáltal gazdasági versenyelőnyt jelent az országnak. Más formákban ez az elv 1990. óta érvényesül, így volt például Horn Gyulának is 54%-os parlamenti MSZP-s többsége 1994-ben, miközben a szavazatoknak csak a harmadát kapta meg.

Másrészről az sértené a szavazategyenlőség elvét, ha valakinek egy, másnak kettő, megint másnak három szavazata lenne / hasznosulna. De győzteskompenzáció ide, győzteskompenzáció oda, mindenkinek két szavazata hasznosult. (Kivéve a magyarországi lakcímmel nem rendelkezőket és a nemzetiségi listára vagy a bejutási küszöb alatti pártokra szavazókat.) Akik a vesztes jelöltre szavaztak, azoknak mindkét szavazata az országos listán hasznosult; akik a győztesre, azok közül a többségé részben helyben, részben az országos listán hozott mandátumot; a »túlnyert« szavazatok leadói pedig – a vesztes szavazókhoz hasonlóan – két voksot küldtek a listára. Az egyenlőség tehát nem sérült, mindenki kettőt szavazhatott.

Meddő küzdelem, ha valaki a választási szabályokban keresi a hibát akkor, amikor nagyságrendileg kevesebb szavazatot kap a vetélytársnál. Hiszen nincs olyan választási rendszer, amelyikben a jóval kevesebb szavazatot kapó kerülhetne ki győztesként. De a hazaihoz hasonló szavazateloszlás az angol választási rendszer szerint 90,6%-os Fidesz-KDNP parlamenti többséget eredményezett volna. Angliában tényleg csak a parlamenten kívüli politizálás maradna ilyen helyzetben az ellenzéknek…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2014. április 15. 16:05
Bence,az arcbőröd,ugye teflon bevonatú,és a legvastagabb fajtából?!
doncamillo
2014. április 15. 13:58
Nem érdemes ezeknek elmagyarázni, ők is pontosan tudják, hogy mekkorát hazudnak. Igen savanyú a szoci szőlő, nincs mibül "kifizetni" az elvtikéket..:-)))
Secnir
2014. április 15. 12:41
" holott a törvényt a választás előtt több mint egy évvel fogadta el az Országgyűlés. " a szánalmas kurva anyádat, még a válsaztás előtt kettő héttel is módosítgattátok a választási törvényt. "Másrészről az sértené a szavazategyenlőség elvét, ha valakinek egy, másnak kettő, megint másnak három szavazata lenne" idegenbe szakadt hazánk fiai hány szavazatot adhatnak le? levélben akár? khm. "akkor, amikor nagyságrendileg kevesebb szavazatot kap a vetélytársnál. " milyen nagyságrendileg nagyobb? kétszer annyit szerzett a fidesz, mint az mszp VAGY a jobbik. és az egyharmadát szerezte meg az összes szavazatnak.
bsandor
2014. április 15. 11:49
még egyszer elmondom lassan,érthetően,erre a választási rendszerre azért volt szükség,hogy a győztes párt ne kelljen elvtelen kompromisszumokat kötnie és nyugodtan tudja kormányozni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!