Kormányváltást akartak Orbán kottájából játszani

2014. április 11. 11:40

Ha a jövőben is kormányváltást akarnak Orbán kottájából lejátszani, akkor az Orbán-korszak Orbán Viktor haláláig fog tartani, vagy azon túl is.

2014. április 11. 11:40
Nagy András
Munkások Újsága

Mit lehetett volna tenni? Mit kell (sokkal nehezebb feltételekkel) majd 2018-ban tenni?

Igenis nyíltan kell vállalni, hogy a cél (még) nem a kormányváltás, hanem a kormány buktatás. A technikailag jól megszervezetett, és ezért sikeres kormánybuktatás után az alkotmányos buktatók elkerülése végett népszavazással megerősítve át kell alakulni Alkotmányozó Gyűléssé, és az orbáni Alaptörvény helyére visszaállítani (a minimálisan szükséges módosításokkal) a 2010 előtti Alkotmányt. A minimális módosítások arra kellenek, hogy az ellensúlyok és fékek helyreállítása érdekében a kulcspozíciókból ki lehessen rúgni az oda bebetonozott Orbán-katonákat, és vissza lehessen állítani a kétfordulós választási rendszert (a csökkentett létszám maradhat). Egyben nyugodtan el lehetne törölni a bejutási küszöböt (a jelenlegi létszám mellett egy mandátum kétfordulós megszerzéséhez a teljes szavazásra jogosult kör kb. 2-3%-a szükséges, tehát a bekerülési küszöb - álságos - indoka, hogy ti. el lehessen kerülni a túlságosan elaprózodott parlamenti struktúrát nem valós). Ezt legfeljebb egy éven belül meg kellene csinálni, utána az Alkotmányozó Gyűlést fel kellene oszlatni és kiírni egy új normális kétfordulós parlamenti választást.

Ha a jövőben is kormányváltást akarnak Orbán kottájából lejátszani, akkor az Orbán-korszak Orbán Viktor haláláig fog tartani, vagy azon túl is.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2014. április 11. 16:58
Bla es bla es bla. Tessek felfogni vegre, amig Orbant Gyurcsanyra es diszes tarsasagara akarjatok levaltani, addig nem fog menni. A ketto kozul mar valasztott a nep 2010-ben, 2014-ben, es ha ugyanez lesz a valasztek, akkor ugyanugy valaszt 2018-ban is.
nimród
2014. április 11. 15:16
Ábrándozás sz élet megrontója. Ne tessék ábrándozni! A magyar társadalom szemmel láthatóan nem érez nosztalgiát a 2010 előtti állapotok iránt. Akkor hogyan akarja a tisztelt szerző az Orbán kormányt megbuktatni? Puccsal? Pancser puccs lenne abból, jóember!
bihari73
2014. április 11. 13:57
1. Álmodsz. 2. Jó hogy nem a 1949-es alkotmányt akarjátok visszahozni majd 2018-ban... Elég viccesek vagytok.
kjkj945
2014. április 11. 13:32
Na dr agulya! Ha 2013 januárjában van az összefosás, akkor valszeg a szimpatizánsaik a "nem szavazás" helyett rájuk voksolnak. Abba kellene már hagyni, hogy a választási rendszer miatt nem a ballibákra szavaztak. Ja meg ezért kapott a jobber is többet. A 'nem szavazók' a 'nyertest' most fitty erősítették. Most persze a ballibák keresik ki a tettes?? Mind úgy ahogy vannak a választók megvezetéséért. és emiatt saját magukat vezették meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!