Magyarország 2014-2018 − Mandiner jövőváró XIII.

2014. április 17. 09:43

2017. december: MSZP-Korszakváltás néven feláll a választási szövetség, Gyurcsány úgy véli, az ő hét százalékukkal is számolni kell.

2014. április 17. 09:43
Lakner Dávid
Mandiner

A Mandiner az elmúlt napokban különböző irányultságú véleményformálók cikkeit közölte az elmúlt négy év értékeléséről. A választás után rátérünk a következő, 2014-2018-as ciklusra: egy új cikksorozatban a Mandiner szerzői, bloggerei mondják el, mire számítanak, mit várnak, mit várnak el a következő évektől a magyar politikában.

*

Írhatok én sok szépet és jót, aztán úgyis másként alakulnak majd a dolgok. Mondjuk így:

2014. szeptember: Az Együtt-PM Bajnai Gordont indítaná a főpolgármester-választáson, az MSZP viszont igényt tart rá, hogy a nagyobb támogatottságú párt adjon közös jelöltet. Így Tarlóssal szemben Horváth Csaba indul főpolgármester-jelöltként.

2014. október: Tarlós megkezdi második ciklusát. Több publicista elemzi: hiba volt az LMP-től, hogy önállóan indított egy noname jelöltet, mert ha összeadták volna az ő és Horváth Csaba szavazatait, kijött volna Tarlós szavazatainak háromnegyede, amivel majdnem nyerni lehetett volna.

2014. november: A Figyelő arról számol be, hogy a kormány egyre komolyabban fontolgatja a nemzeti italboltok bevezetését. A Heti Válasz arról ír: Bajnai Gordonék új párt indítását tervezik, ami az MSZP támogatottságának meghaladására tesz majd kísérletet. Mindkét értesülést cáfolják az érintettek. Értelmiségiek nyílt levélben teszik egyértelművé: bárhogy is alakul, mivel még a Fidesz által kreált választási törvény van életben, 2018-ban is szükség lesz összefogásra.

2014. december: A kormány bejelenti, hogy népegészségügyi okokból állami koncesszióba adja a húsz foknál erősebb szeszesitalok árusítási jogát. Szigetvári Viktor közli, hogy az Együtt-PM képviselői maradnak függetlenek, de új pártot indítanak, ami meghaladja majd a baloldal hibáit, és legyőzi az MSZP-t. Gyurcsány Ferenc morálisan elfogadhatatlannak nevezi, hogy képviselőtársai nem támogatják tovább azokat a célkitűzéseket, amivel az összefogás a parlamentbe jutott, mandátumaikról ugyanakkor nem mondanak le. Közben először szólal meg nagy nyilvánosság előtt a parlamenten kívül is az LMP két országgyűlési képviselője, Schmuck Erzsébet és Ikotity István.

2015. január: Az Együtt-PM volt képviselői bejelentik, hogy Korszakváltó Szövetség néven pártot fognak alapítani – ezt Schmuck Andor barátai gyorsan be is jegyeztetik. Ekkor Bajnaiék közlik, hogy Együtt a Korszakváltásért lesz a nevük, de Schmuck barátai ezt is regisztrálják. Végül Korszakváltás néven indítanak pártot Bajnaiék.

2015. február: Egy borsodi faluban késelés történik. A Jobbik bejelenti, hogy ilyen esetekben lenne megoldás a halálbüntetés. Daróczi Ágnes szerint a Jobbik csak a cigányokat büntetné halállal. A Jobbik védekezik: szerintük arabokat, pirézeket és feketéket is lehetne halálra ítélni, nem csak cigányokat. A baloldali közvélemény szerint viszont ezt csak azért mondják, hogy európai, mérsékelt pártnak tűnjenek, és valójában csak romáknál tartanák szükségesnek a halálbüntetést. Tüntetés szerveződik.

2015. március: Harmincezres kormányellenes tüntetést szervez egy frissen feltűnt, Demokratikus Alternatíva nevű Facebook-csoport. Azt szeretnék, hogy a demonstrálók békésen, pártzászlók nélkül tüntessenek. Értelmiségiek tiltakoznak ez ellen. Békemenet.

2015. április: A Fidesz bejelenti, hogy az újabb kétharmados felhatalmazás megerősítette őket abban, hogy szükség van előzetes választási regisztrációra. A Demokratikus Alternatíva tüntetésre hív, de nem engedi a színpadra Gyurcsány Ferencet és Fodor Gábort. Értelmiségiek tiltakoznak ez ellen: szerintük amikor a demokrácia végveszélybe kerül, minden demokratára szükség van. A tiltakozás sikertelen marad, a kormány beleírja az alkotmányba az előzetes regisztrációt.

2015. június: Az Európai Bizottság észrevételei nyomán kikerül az alkotmányból az előzetes regisztráció, amit végül mégsem vezetnek be.

2015. december: Orbán Viktor Azerbajdzsánban kijelenti: a XXI. században nagy érték az a stabilitás, ami Magyarországra és Azerbajdzsánra is jellemző. Két héttel később utcai zavargások kezdődnek Azerbajdzsánban, ami aztán hónapokra tematizálja a világsajtót.

2016. április: Fiatal jobboldaliak pártot alapítanak a Fidesszel szemben. Orbán Viktor arról beszél, ő pártolja a fiatalság ügyét, és tiszteli az ifjúság világjobbító hevületét, „de majd benő a fejük lágya”. Jobboldali publicisták szerint nem lehet tankönyvek alapján kormányozni.

2016. július: Épp tíz éve vezeti a közvélemény-kutatásokat a Fidesz – írja a Magyar Nemzet Online. 

2016. szeptember: A Korszakváltás és az MSZP támogatottsága egyaránt húsz-húsz százalékon áll. Publicisták szerint, ha összeadjuk a kettőt a bizonytalanok számával, biztos a baloldali-liberális kétharmad. A Korszakváltás vezetője szerint nem szükséges a koalíció, de egy képviselőjük arról nyilatkozik: nem tartja azt elképzelhetetlennek. A párt népszerűsége tíz százalékra csökken.

2016. október: Random emlékmű/szobor/utcanév-vita.

2016. december: A Demokratikus Alternatíva tüntetést szervez. Publicisták szerint szót kell adni Bajnainak és Gyurcsánynak is. Ez megtörténik, a tüntetésre háromezren mennek el.

2017. február: Összefogást! – mondják sokan. Farkasházy Tivadar kerti partit szervez. Békemenet.

2017. április: A Jobbik szerint Morvai Krisztina érdemes az államfőségre, az LMP Sólyom Lászlót javasolja. Az MSZP azt mondja, átgondolja a dolgot, hogy végül a legalkalmasabb jelöltet tudja megnevezni. Mesterházy szerint nem lesz casting. Gyurcsány az ATV-n arról beszél, hogy három jelöltet is alkalmasnak lát a tisztségre. Kálmán Olga kérdésére, miszerint „Tétényi Éva köztük van?”, sejtelmesen mosolyog, és annyit mond, hogy „egy nő és két férfi”. Újraválasztják közben államfőnek Áder Jánost.

2017. szeptember: Simon Gábor könyvet ír „Miről tudott Mesterházy Attila?” címmel, amit egy jobboldali intézet tervez kiadni.

2017. december: MSZP-Korszakváltás néven feláll a választási szövetség, Gyurcsány úgy véli, az ő hét százalékukkal is számolni kell. Elemzők szerint a választásnak három fő kérdése lesz: kétharmadot szerez-e a Fidesz, megelőzi-e a Jobbikot a baloldal és bejut-e az LMP.

Azért reménykedem.
 

(A szerző a VS.hu munkatársa)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
packó_
2014. április 17. 19:29
Dsida Jenő Nagycsütörtök Nem volt csatlakozás. Hat óra késést jeleztek, s a fullatag sötétben hat órát üldögéltem a kocsárdi váróteremben, nagycsütörtökön. Testem törött volt, és nehéz a lelkem, mint ki sötétben titkos útnak indul végzetes földön, csillagok szavára, sors elől szökve, mégis, szembe sorssal, s finom ideggel érzi messziről nyomán lopódzó ellenségeit. Az ablakon túl mozdonyok zörögtek. A sűrű füst, mint roppant denevérszárny legyintett arccul. Tompa borzalom fogott el, mély állati félelem. Körülnéztem. Szerettem volna néhány szót váltani jó, meghitt emberekkel, de nyirkos éj volt, és hideg sötét volt.... Péter aludt, János aludt, Jakab aludt, Máté aludt, és mind aludtak.... Kövér csöppek indultak homlokomról, és vigicsurogtak gyűrödt arcomon....
orion
2014. április 17. 15:17
7%? De csak Gyurcsány szerint, ugye? Picit túlméri magát, szokás szerint. :)
Peter8811
2014. április 17. 14:53
Már volt Korszakváltás, Kormányváltás, szerintem tengely váltás kellene valami úttörő kiszvasútra.
nyoooc
2014. április 17. 14:04
Ezt nem lehetne korábban?: "2016. április: Fiatal jobboldaliak pártot alapítanak a Fidesszel szemben. Orbán Viktor arról beszél, ő pártolja a fiatalság ügyét, és tiszteli az ifjúság világjobbító hevületét, „de majd benő a fejük lágya”. Jobboldali publicisták szerint nem lehet tankönyvek alapján kormányozni."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!