Hány évig marad Orbán miniszterelnök?

2014. április 07. 16:52

Nagy a veszélye annak is, hogy ismét elmarad a magukat baloldalinak nevező politikai erők őszinte szembenézése a kudarcuk okaival.

2014. április 07. 16:52
Kis Miklós
Dinamó Műhely

„Nagy a veszélye annak is, hogy ismét elmarad a magukat baloldalinak nevező politikai erők őszinte szembenézése a kudarcuk okaival. Félő, hogy a majd elhangzó magyarázatok, – még ha némelyikben lesz is igazság –, nem a lényegről fognak szólni.

Hibáztatni fogják a Fidesz választási rendszerét, persze teljes joggal, hiszen a körzethatárok átrajzolásával a kormánypártok maguknak kedveztek, s az új rendszer által megkövetelt együttműködésre sem voltak az ellenzéki pártok felkészülve. Hibáztatni fogják a Kormányváltás tagjai egymást is a kudarcért, s ennek kapcsán is elhangzanak majd igaz mondatok. Mindezen okok azonban csak a vereség mértékét magyarázzák, nem magát a vereséget.

Lesznek majd, aki eléggé méltatlanul a népet hibáztatják majd, hogy »bedőlt a rezsicsökkentésnek«.  Ők azok, akik nem is hallottak arról, hogy 
Bulgáriában a magas villanyszámlák miatt forradalom tört ki, vagy, hogy a briteknél is politikai téma a rezsiszámlák kérdése. Meg persze azt sem tudják, hogy több mint 750 ezer magyar háztartás csúszik a közműszámláival, így a problémát sem szóviccekkel, sem nagyon távoli megoldások fölvillantásával nem ütötte el volna az, akinek csak egy kicsi érzéke is van a politizáláshoz.

Félő, kevesen beszélnek majd a választás igazi tanulságáról, nevezetesen arról, hogy egy megújult, vagy teljesen új, hiteles, és hagyományos értelemben baloldali erő tudná csak Orbánt a centrális erőtérből kibillenteni. Egy ilyen erő nem úgy jön létre, hogy néhány politikus gründol egy újabb szervezetet. Valódi erőre, mozgalomra, a polgárok aktivizálódására lenne szükség.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nimród
2014. április 08. 14:10
Ideje már egyszer helyre tenni a "körzethatárok átrajzolása" kérdését. Amit a ballib szerzők rendszeresen egyfajta Fidesz önkénynek festenek le. Valójában az Alkotmánybíróság már sok éve előírta az Országgyűlésnek a teljesen eltorzult körzeti struktúra helyretételét. Ugyanis volt olyan körzet, ahol 25 000 és volt olyan, hogy 75 000 választó választott egy képviselőt. (Mondani sem kell, hogy jellemzően a kisebb létszám volt a balos, és a nagyobb a jobbos körzet.) Most, a képviselők létszámának felezése miatt is, muszáj volt végre új határokat megállapítani. Az eltérés legfeljebb 15 százalék lehet, nem 300. Az pedig, hogy szinte mindenhol a Fidesz jelöltjei győztek, azt mutatja, hogy a körzethatárok nem játszottak lényeges szerepet.
dick52
2014. április 08. 07:10
Vagy 153 évig.
basatu
2014. április 08. 06:59
No-no egy" majdan" típusú csürhe forradalmat még lehet csinálni,persze ebbe a mostani lusta szavazók sem vennének részt,ők azt várják hogy a sült galamb a szájukba essen,de csakl ló fax lesz a jussuk!!
6qwasyx
2014. április 07. 21:31
"...egy megújult, vagy teljesen új, hiteles, és hagyományos értelemben baloldali erő tudná csak Orbánt a centrális erőtérből kibillenteni. Egy ilyen erő nem úgy jön létre, hogy néhány politikus gründol egy újabb szervezetet. Valódi erőre, mozgalomra, a polgárok aktivizálódására lenne szükség." Tulajdonképpen erre vár ma Magyarországon legalább 4 millió szavazó. Ha ez létrejön, Orbán mehet a retkes picsába!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!