Az elkényesztetett nemzet

2014. április 30. 11:37

Nemhogy a nyugati életszínvonalhoz nem kezdtünk felzárkózni, de még a kelet-európai országok is sorra húznak el mellettünk.

2014. április 30. 11:37
Homonnay Zoltán
NOL

„Nemhogy a nyugati életszínvonalhoz nem kezdtünk felzárkózni, de még a kelet-európai országok is sorra húznak el mellettünk. A reményteli versenyhez tehát vagy extra energia, extra nyersanyagforrás vagy extra tudás kell. A nyersanyag és az energia adott, ezekből a termőföld mint nyersanyag az, ami meghaladja legalább néhány erősebb versenytársunk lehetőségeit. Viszont annak kihasználása csak modern mezőgazdasági technológiákon, azaz tudáson alapul. És ezzel eljutottunk a három paraméter közül ahhoz, amely tényleg lényegesen függ az akarattól! Viszont az akaraterőt nyilvánvalóan rombolja a kényeztetés…


A nyelvtudás megszerzéséhez nem elég extra állami támogatást nyújtani. Mondhatnánk: ki fogja ezt nekünk megfizetni? Ha az országnak elemi érdeke, hogy állampolgárai beszéljenek idegen nyelveket (elsősorban az angolt, mert nincs anyagi erőnk, kapacitásunk más nyelvet támogatni, mint a világgal való kommunikáció szempontjából a messzemenően leghasznosabbat), akkor olyan eszközöket kell keresni és találni, amelyek lehetőleg nem kerülnek pénzbe és előidézik a nyelvtudás fontosságának napi érzetét és kényszerét. És vannak ilyen eszközök. Sőt olyanok, amelyek nemhogy nem kerülnek pénzbe, de még megtakarítást is jelentenének. Alapvetően három eszközt látok.

Meg kellene szüntetni a külföldi filmek és egyéb televíziós műsorok magyarra történő szinkronizálását. Legfeljebb magyar nyelvű feliratozást, néhány éven belül pedig csak angol nyelvű feliratozást szabadna megengedni. Nincs még egy olyan elkényeztetett nép a világon, amely ekkora luxust enged meg polgárainak, hogy a szórakoztatóipari termékeket „közvetlen fogyasztásra alkalmas módon”, saját nyelvére szinkronizálva kínálja… Kétségtelen, hogy ez komoly lobbiérdekeket sértene, hiszen egyszer csak szükségtelenné válnának a szinkronszínészek. Ebben mutathatna erőt a kormány!”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2014. május 01. 10:56
" A reményteli versenyhez tehát vagy extra energia, extra nyersanyagforrás vagy extra tudás kell." Ez nettó revizionizmus. Nem semmi!
briganti
2014. május 01. 10:53
2002-2010-ig az ilyen szarháziak kussoltak, csak a zsebüket tömték. Most meg a nagy megmondó emberek szerepében tetszelegnek. Miért nem akkor csináltátok, te pufajkás disznó?
valattila1
2014. május 01. 10:47
Homonnay engem anno tanított. Van abban igazság, amit ír/mond. Nyelvtudás nélkül, sajnos, ma már nem tudunk labdába rúgni. És az, amit javasol (talán nem kéne ilyen drasztikusan), egyáltalán nem zárja ki a kiváló magyar irodalom/nyelvtan oktatását.
Valodi
2014. május 01. 09:59
Ha már így egy cikkben egyszerre van említve a Haza földje és a Nemzet nyelve, hadd idézzem egy igazi hiteles klasszikusnak a mindenkori "írástudó elithez" intézett intelmeit: .”...Neked csak dolgozni kell… Nyitogatni az emberek szemét. Felrúgni az előítéleteket. Kést vágni akárkibe, aki hozzányúl a nyelvedhez, szokásaidhoz, viseletedhez, nótádhoz, a faludhoz, a hitedhez, múlhatatlan magyarságodhoz…” /Fekete István: Zsellérek, 1938/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!