Magyarországot megüti a guta (Gazda Albert) − Mandiner négyévértékelő VIII.

2014. április 02. 08:00

Eszembe sem jut olyat várni, hogy ezek szeressék egymást. De a politika egészségesebb helyeken vetélkedés, nem háború. Magyarországon háború.

2014. április 02. 08:00
Gazda Albert
Mandiner

A választás előtti utolsó héten a Mandiner különböző irányultságú, meghatározó magyar véleményformálókhoz fordult; rövid, tömör válaszokat kérve tőlük egy kérdésre: hogyan értékelik a 2010-2014 közötti ciklust? Válaszaikat a napokban közöljük.

*

Gazda Albert: Magyarországot megüti a guta

A magamfajta választó általában nem pártszimpátiák alapján választ. Mi a fenétől lenne szimpatikus egy párt? Mindegyiknek megvan a kemény magja, a bázisa, ez igaz, de nem ők döntenek, hanem a legtöbbször a protesztszavazók.

Nekik 1990 után pillanatok alatt elegük lett az MDF-ből, 1994-ben megbüntették. Horn Gyula 1998-ban majdnem a régió első duplázni képes miniszterelnöke lett, de a végét elrontotta, megbüntették. 2002-ben Orbán Viktor szintén a végét rontotta el, megbüntették. 2006 kivétel, Gyurcsány Ferenc ügyesen hazudott, Orbán Viktor buta kampányt folytatott, az MSZP helyett őt büntették meg. Gyurcsány sem járt jól, 2010-ben 2006-ért is megbüntették. Kegyetlenül, de megérdemelten.

A választók összesen egyszer nem büntettek eddig. Mi lett a következménye: az, hogy Magyarország a régió legmenőbb országai közül a legszerencsétlenebbek közé küzdötte le magát.

2010-ben azt hittem, rosszabbul kormányozni, mint a szocik nyolc éven át, képtelenség. 2014-ben azt gondolom, ez igaz volt. Orbán Viktor és a Fidesz nem kormányzott rosszabbul, mint Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc. Viszont sokkal rosszabbul kormányzott, mint ahogy kormányozhatott volna.

Az elmúlt négy év a kihagyott ziccerek négy éve. 2010-ben azt hittem, Orbán Viktor lehet az, aki konszolidálhatja ezt a szegény Magyarországot. Végül is mindegy, ki, attól sem omlottam volna össze, ha már Horn Gyulának sikerül. Orbán Viktor azonban úgy találta, előbb még bele kell taposnia a földbe az ellenzékét. Egy kétharmad nem volt elég, kell még egy. Orbán Viktor nem nyugszik, amíg az utódpárti gyökerű baloldal létezik.

2014-ben nem fogják a választók megbüntetni Orbán Viktort. Nem azért, mert nem érdemelné meg. Azért, mert nincs kivel. Ez a kormányzás legnagyobb eredménye.

Eszembe sem jut olyat várni, hogy ezek szeressék egymást. De a politika egészségesebb helyeken vetélkedés, nem háború. Magyarországon háború. A háborúkat nem ellenfelek, ellenségek vívják. Magyarországon mindkét oldal megkérdőjelezi ellenfele/ellensége politikai legitimitását. Magyarországon az egyik oldal szemében mocskos kommunista a másik, a másik oldal szemében mocskos kommunista az egyik. Eltelt huszonnégy év, és az a kérdés, hogy ki a kommunistább kommunista.

Amíg ez lesz, nem lesz semmi. Amíg ez lesz, Magyarország ideges ország marad, és előbb-utóbb megüti a guta.

A szerző a Cink szerkesztője.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya Guinea
2014. április 03. 12:54
Nálunkmeg - eddig - ez: Tasnádi a tárgyaláson azt mondta, hogy Gyárfástól megbízást kapott Fenyő János médiacézár megölésére, beszámolója szerint az úszószövetség elnöke azt mondta neki, hogy "tüntesse el Fenyőt, mert kellemetlen ember, likvidálni kell, meg kell ölni". http://hvg.hu/itthon/20140403_Tasnadi_terhelo_vallomast_tett_Gyarfas_Ta
L.Casei
2014. április 03. 08:13
Szent meggyőződésem hogy a fidesz hozza a választást. Az aránya kérdéses, semmi más. Az ő bukásuk ideje nem most jött el, reményeim szerint 2016-18 között. De addig rohamléptekben kellene jönnie egy erőnek, aki nem ennyire silány,nem komcsi gyökerű, és nem ennyire velejéig korrupt. Kérdés: jön-e, mert azért igény igencsak lenne rá.
basatu
2014. április 03. 07:29
Birka egy nép a magyar,sajna a libsikkel együtt a komcsikat és a neonácikat is el kellett volna kergetni a francba!
kuwiq
2014. április 02. 21:24
szerintem 6-án este a gazdát üti meg a guta
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!