Szükség van-e Európai Föderációra?

2014. április 01. 18:04

Lesz többsebességes Európa, de még sok munkát igényel a kialakítása. Most jó volna demagógok helyett olyan képviselőket küldeni az Európai Parlamentbe, akik alkalmasak e feladat végzésére.

2014. április 01. 18:04
Ansinn
Kapitalizmus

2014-ben azonban többről szólnak az európai választások, mint arról, hogy a néppártiak vagy a szocialisták kerülnek-e többségbe, Jean-Claude Juncker vagy Martin Schulz lesz-e a bizottság elnöke. (A többieknek nem igazán van esélyük.) Európa most (megint) válaszúton van. Erősödnek az euroszkeptikus pártok, az unióból való kiválást szorgalmazó mozgalmak, szinte minden hétre esik egya közösség felbomlását, de legalább az euro bukását jósló szakértői vélemény. Közben – jóval csendesebben, de célratörőbben – egyre inkább teret nyer a kétsebességes Európa gondolata. E szerint azok a tagállamok, amelyek történelmi-kulturális okokból még nem voltak képesek túljutni a XIX. század romantikus nacionalizmusán – ami azután a két nagy világégéshez vezetett –, azok maradjanak a jelenlegi, vagy a nekik tetsző lazább kapcsolatban, azok pedig, amelyek megértve a pusztító következményeket, elkezdték a közösség kialakítását, haladjanak tovább a szorosabb integráció felé.

E mellett érvel a jó nevű brüsszeli think tank, a Notre Europe elemzése. Az intézményt Jacques Delors alapította, ő ma is aktív résztvevője a munkájának. A tanulmány az Európai Föderáció nevű új szerveződés létrehozása mellett foglal állást. Kiindulópontjuk az, hogy Európa többféle kisebb-nagyobb krízissel néz szembe. Az euro-válság még egyáltalán nem múlt el, de kezelésének következményei több országban is visszafogják a gazdasági növekedést. A globalizálódó világban kontinens méretű új versenytársakkal (Kína, India, Brazília, Indonézia) szemben kell helytállnia az európai országok gazdaságának. A 28 tagú unió döntéshozatali rendje inkább bürokratikus, mint demokratikus. Az Európai Parlament inkább a lobbizás melegágya, mint a demokrácia szentélye. (...)

Most akkor igen vagy nem? Ki tudja a választ? Én nem. De egyet tudok: az Európai Unió válságról válságra fejlődik. A tagállamoknak joguk van a szuverenitásukhoz, ahhoz is, hogy megfelelő körülmények között lemondjanak annak egy részéről, és ebben senki nem korlátozhatja őket. Azt hiszem, lesz többsebességes Európa, de még sok gondolkodást és munkát igényel a kialakítása. Most jó volna demagógok, szűk látókörű nacionalisták helyett olyan képviselőket küldeni az Európai Parlamentbe, akik alkalmasak e feladat végzésére. Mert nem volna jó öt év múlva Európa leglassabb külső körében – pláne nem azon is kívül – találni magunkat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kárpáti Zoltán
2014. április 02. 09:22
Nincs.
Eletterharcosd
2014. április 02. 08:52
Ez az eu rengeteg sebből vérzik! Erre az eu-ra hazáját szerető embernek egy válasza lehet, NEM!
bumburi
2014. április 01. 21:23
A trianoni diktátum reviziója nélkül az európai föderációnak semmi értelme.
oskar
2014. április 01. 20:18
Föderatív? Még jobban összeolvadnánk? Hatalmas előny lenne, de megvalósíthatatlan. Csak nézzük a magyar választásokat most. A kampányban ellenzéki vád, hogy "kivándorolt" ennyi és ennyi ember. Határok nélküli a munkaerő szabad áramlása EU-ban élünk. Egyszerűen nem értem a "kivándorlás" fogalmát. Legyen vasfüggöny azoknak akik ilyeneket mondanak??? Vagy legyen azonos bér és megélhetési viszony az egész EU-ban? Legyen olyan föderális EU??? Létezik ilyen mese??? Mert az áramlást valamilyen feszültség indítja be. Jelen esetben a bérfeszültség. Amihez természetesen adott az áramlást elősegítő alacsony fajlagos ellenállás amelyben benne van az adott vidék megélhetési viszonyai. A természettudomány leírta már, hogy mi történik akkor ha potenciál-, nyomás-, hőmérséklet-, koncentráció-, stb különbség áll fenn.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!