A szuverenitását vesztett ország?

2014. március 22. 16:26

Magyarország alaptörvénye, és az ennek nyomán megjelenő emlékezetpolitikai koncepciók nagy hangsúlyt helyeznek annak bemutatására, hogy Magyarország német megszállása komoly cezúrát jelentett, mivel szerintük az ország szuverenitása ezzel megszűnt.

2014. március 22. 16:26
Ungváry Krisztián
VS

„Ebből az értelmezésből pedig egyenesen következik, hogy eleve elrendeltetett volt, ami 1944. március 19. után történt, mivel a németek kezdettől fogva ragaszkodtak a teljes magyar zsidóság deportálásához és megsemmisítéséhez – esetleg azért, mert ha már a háborút nem is nyerhetik meg, de a magyar zsidóságot még elpusztíthatják, és ezzel beteljesíthetik nemzetiszocialista programjukat. A dokumentumok azonban ezt egyáltalán nem támasztják alá, nem beszélve arról, hogy az ország szuverenitása egyáltalán nem szűnt meg a német megszállás után. (...)

Több jel is utal arra, hogy azzal sem voltak tisztában, hogy a magyar hatóságok jelentős része öntevékenyen már évek óta minden előkészületet megtett annak érdekében, hogy a magyar zsidóságot deportálja. Ezért német oldalról a német „megszállás” első hónapjában még csak az állampolgárság nélküli, a hadműveleti területen lakó illetve a német vadászrepülő-program titkos gyáraiba szánt zsidók deportálását tárgyalták. A „megszállás” szót érdemes idézőjelbe tenni, mivel Magyarország területén valójában csak minimális német katonaság tartózkodott. A nyolc megszálló hadosztályból négy néhány héten belül távozott, az első már másnap. 1944. április 1-én a német csapatok élelmezési létszáma Magyarországon 70 000, május 1-én 57 300 főt tett ki. A számok mögött azonban döntő többségében komoly harcra nem alkalmazható, nehézfegyverzettel nem rendelkező csapatokat kell elképzelnünk. (...)

Összefoglalva: az ország 1944 március 19. után nem vesztette el teljesen szuverenitását. Az igaz, hogy a zsidóság üldözése ez után teljesen más dimenziókat ért el, mint korábban. Igaz azonban az is, hogy ez a minőségi változás csak azért volt lehetséges, mert a magyar végrehajtók már évek óta kész tervekkel rendelkeztek arra, hogyan kell vagyontalanítani és összegyűjteni azokat, akiket nemkívánatosnak minősítettek. Éppen ezért 1944. március 19. korántsem jelent akkora cezúrát a magyar történelemben, mint ahogyan azt a szuverenitás elvesztésének tézisét képviselők hangoztatják.”

 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2014. március 23. 16:19
" Magyarország alaptörvénye, és az ennek nyomán megjelenő emlékezetpolitikai koncepciók nagy hangsúlyt helyeznek annak bemutatására, hogy Magyarország német megszállása komoly cezúrát jelentett, mivel szerintük az ország szuverenitása ezzel megszűnt." Ez a te - s a "barátaid" hatalmas hibája, bűne, Krisztián. Egy nem túl bonyolult, összetett mondat értelmezése láthatóan gondokat okoz számodra, számotokra. Azaz, szerinted, szerintetek: - idegenrendészeti eljárás = deportálás, - megszállás = nem megszállás. A rejtett fajelméletetek ezt diktálja, le akarjátok nyomni a nem közületek valók torkán a hazugságot, hiszen nektek erre küldetésetek van.
mustarharmas
2014. március 23. 13:07
Az ország közepén "csak" nyolc felszerelt német hadosztály állt. A közvetlen szomszédban még ennyi. Ungvárykám, oszt mennyi jól felfegyverzett, harcképes, védelemre berendezkedett magyar hadosztály volt az ország közepén? Merthogy a kevés magyar harcképes erő zöme a keleti határokon, ill. külföldön volt. Ezek közül is erőviszony számvetésben mennyi és mennyi ideig állhatott ellen a németeknek? De legfőképp, miért, milyen reális cél érdekében?
betamás89
2014. március 23. 10:42
"a magyar végrehajtók már évek óta kész tervekkel rendelkeztek arra, hogyan kell vagyontalanítani és összegyűjteni azokat, akiket nemkívánatosnak minősítettek" Pontosabban voltak listák arra vonatkozóan, hogy kik a zsidók, a többit nem tudom honnan veszi.
OberEnnsinnen
2014. március 23. 10:37
Joel C. Rosenberg The Auschwitz Escape c. új könyvében 300 ezer magyarországi zsidó áldozatról és ugyanannyi - 300 ezer - megmentettről ír. /ATV 700-as Klub)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!