Négy év kétharmad (Stumpf András) − Mandiner négyévértékelő II.

2014. március 31. 14:14

Itt az idő, hogy a Fidesz a tiszta beszédre, az érvelésre, meggyőzésre legalább kétharmados ügyekben rá legyen szorítva.

2014. március 31. 14:14
Stumpf András
Mandiner

A választás előtti utolsó héten a Mandiner különböző irányultságú, meghatározó magyar véleményformálókhoz fordult, rövid, tömör válaszokat kérve tőlük egy kérdésre: hogyan értékelik a 2010-2014 közötti ciklust? Válaszaikat a napokban közöljük.

*

Stumpf András: Négy év kétharmad

Két éve a Mandiner akkori, Mi a jobb? című körkérdésére válaszolva leírtam, mit gondolok az addig eltelt időszakról. Ma sem gondolom másképp. Az ott vázolt gondok a ciklus második felében sem oldódtak meg, annyi változott azóta, hogy a Fidesz megtalálta a politikai Wunderwaffét. Rezsicsökk. Tényleg ügyes: egyszerre illeszkedik a kormánypárt ideológiai arcélét meghatározó szuverenitásharcba, emellett pénzt hagy a polgár zsebében úgy, hogy a költségvetést sem terheli túl.

S amúgy milyen volt a ciklus? A párt és az állam szétválasztása sokszor gondot okozott (rögtön az elején: NENYI), a cinizmus (trafikügy) is ült tort, a gazdasági- és médiabefolyás kiépítése, annak módozatai messze voltak egy polgári demokrácia fejemben lévő eszményképétől; de arra legtöbbször ügyelt a hatalom, hogy miközben ő maga épp jól jár, azért az aktuális intézkedés kedvezményezettjei is többen legyenek, mint korábban (földügyek). Plusz szuverenitásharc, nem leszünk gyarmat, multiadók, bankadók, elég jó számok a gazdaságban.

A gyerekes kultúrharcra (itt a dohánybolt is nemzeti) sok szót nem vesztegetnék most. Legfeljebb kettőt: elég volt.

Ahogy egyébként a kétharmadból is. Elég kellett hogy legyen arra, amit gránitba kívánt önteni a Fidesz. Kormányozni – minden jel szerint – ők fognak tovább, más kormányképes erő pillanatnyilag nincs, de itt az idő, hogy a tiszta beszédre, az érvelésre, meggyőzésre legalább kétharmados ügyekben rá legyenek szorítva. Persze nem mindegy, kit kell majd meggyőzniük. Az Összefogás néven széteső régi kommer- és pc-baloldal kegyeit kár lenne keresni. Menthetetlenek. A Jobbik kegyeitől a magyarok istene mentsen meg. Kérdés, ott lesz-e az LMP.

Atomhisztijüktől ugyan hülyét kapok, zöldséget beszélnek eleget, de – ha a csíra szintjén is – felmutatják mindazokat az erényeket a baloldalon, amelyekért oly' sokat rítt a jobboldal. Négy éve még nem lehetett tudni, trójai falovai-e egy SZDSZ-átmentési hadműveletnek. Az árulók mára leléptek, ami maradt, az meg számomra hitelesen villantja fel egy nem utódpárti, nem internacionalista, nem pc és nem honkiárusító baloldal képét. 

Kár lenne, ha kiesnének.

A szerző újságíró, a Heti Válasz munkatársa

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hober Marlow
2014. április 01. 09:41
Egy IGAZÁN JÓZAN értékelés ...
csuka
2014. április 01. 09:31
Kétharmad? Ha a TV-t nézed van az négyharmad is!
Agnieszka
2014. április 01. 08:57
A Parlament előtti tér szebb, nagyvonalúbb lett, mint volt. Végül is József Attila szobra jobb helyre került, amellett a rakparti forgalomban haladók látják, naponta nagyon sokan. Nincs permanens hazudozás. A keveset kereső, v. nem kereső, v. kereső munkára szakmai hiányosságok miatt képtelenek helyzete romlott. Egészen ingyen pénz nincs, közmunka van. keserves, de a felnőtt életre a gyermekkortól tanulással kell készülni. Nagyon kellemesen, felelősség, feladat nélkül is el lehet azt min. 12 évet, óvodával, ami iskola előkészítő 15-öt tölteni, de aki a maga szintjén alkalmazkodásra, feladat teljesítésre képtelen, az felnőtt korában szinte garantáltan szívni fog. Ez kétségtelenül keserves az érintetteknek, de sajnos, mindenért meg kell dolgozni és nagyon nem mindegy, h. sikerül-e szakmát szerezni. Az írni-olvasni félig-meddig tudó réteg meg ne csodálkozzék. A legnagyobb hazugság az volt, mikor velük elhitették, h. vannak a tanuláson, munkán kívül is megélhetési lehetőségek, mert nincsenek.
tabakur
2014. március 31. 22:32
" itt az idő,hogy a tiszta beszédre ,az érverésre meggyőzésre legalább a kétharmados ügyekben rá legyen szorítva"---na ez a baj kedves István az ,hogy úgy gondolkodnak a demokráciáról sokan mint te.Egy civilizált kormányt nem kell "rászorítani" a tiszta beszédre az magától is megteszi mert ez a kötelessége és tiszteli az embereket. Az ,hogy valóságnak megfelelően a tények valós fényébe mutassa be az ország állapotát,indokolja meg a cselekedeteit.Ez lenne a minimum.Nem pedig a permanens hazudozás.Most már értem miért dobták ki József Attila szobrát a parlament elől.Emlékeztette őket arra ,hogy "igazat mond ne csak a valódit"-ez nem megy ennek a kormánynak. Tudod van ahol ki kell írni,hogy földre köpni tilos és nem is köpnek a földre. Van ahol ki van írva,hogy földre köpni tilos és mégis odaköpnek/ez a magyar politika és közélet/ És van ahol nincs kiírva semmi és mégsem köpködnek az emberek a földre. Talán ide kéne egyszer eljutni.Ez viszont a stadionban kedélyes szotyizás közben nehéz megtanulni. Főleg ha nem is akarják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!