Kárpátalja márciusa

2014. március 18. 10:59

Úgy tűnt, a helyiek szimpátiával kísérték az ünnepséget, sőt a városban végighordozott kokárda sem keltett semmilyen ellenérzés a békés ungvári szombat délutánban.

2014. március 18. 10:59
Novák Tamás
Mandiner

Tavaly ukrán szélsőségeseknek sikerült néhány pofont kiosztaniuk a magyar nemzeti ünnepen Kárpátalján, egy hete pedig ismeretlenek gyújtották fel a honfoglalási emlékművet a Vereckei-hágón:

Kíváncsiak voltunk, pofonba fullad-e a Nemzeti Dal Beregszászon és Ungváron. Mindkét eseményt a KMKSZ szervezte, mindkettőn hasonló volt a szereplőgárda és forgatókönyv. A magyar állam nevében a kijevi nagykövet olvasta fel Orbán Viktor köszöntőjét, aki arra ösztönözte a határon túliakat, hogy éljenek szavazati jogukkal és ezzel alkossák meg az első határokon átívelő nemzeti parlamentet. Aztán Répás Zsuzsanna, a KIM államtitkára futott néhány kötelező kört Petőfi körül, majd kiemelte, hogy a magyar kormánynak az elsődleges szempont a kárpátaljai magyarság biztonsága, illetve hogy az új ukrán nyelvtörvényt Kijevnek át kéne gondolnia, mert ez a mostani, félig-meddig elfogadott nincs összhangban az európai normákkal és szűkítené a magyarság jogait Kárpátalján.

hitel.jpg

Hitel, világ

Mindkét helyen körülbelül 100-150 ember jött el, hogy egy kicsit ünnepeljen szombat délután. De míg a beregszásziakat a kormánypárti meteorológia támogatta és végig sütött a nap, sajnos az ungvári ünneplőkre egy antidemokratikus zivatar csapott le. A protokoll körökön túl a legfontosabb aktualitás persze a Majdan és az új ukrán hatalom volt. Beregszászon Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács első elnökhelyettese beszélt arról, hogy a Majdanon kivívott szabadságot meg kell becsülni és tarthatatlan volt, hogy egy országot néhány izomagyú bunkó maffiája vezette. Ungváron Kovács Miklós KMKSZ vezetője már személyesebben fogalmazott: a közösség iránti felelősségről beszélt, konkrétan arról, hogy Gajdos István, az UMDSZ vezetője, aki a kijevi országgyűlésben a Régiók Pártjának a képviselője, kiváló taktikai és nemzetstratégiai érzékkel szólalt fel Janukovics mellett, néhány nappal annak bukása előtt. Amit azóta is az orra alá dörgölnek a majdanosok. Egyébként az UMDSZ-nél, úgy tűnik, megállt az idő, legalábbis a honlapjuk szerint, amely 2013. november 13-a, Jenő napja óta nem frissül. 

eso.jpg

A magyar nép zivataros századai

Egyébként Kovácsnak ez az aktuálpolitikai kiszólása volt, amely egyedül tapsot kapott az esőben egyébként elég passzív hallgatóságtól. Persze voltak néhányan, akik a bajszuk alatt ekkor is azt morogták, hogy jó-jó, de te se szólaltál meg. Az ünnepségen szót kapott az új megyei vezetés egyik képviselője, aki röviden és tömören beszélt ukránul. Méltatta a Majdant, hangsúlyozta a népek barátságát, a toleranciát, majd végezetül háromszor is azt mondta, hogy béke, béke, béke. Reméljük, neki lesz igaza.

utokor.jpg

Utókor

Ami viszont érdekes, és minden ellenkező híresztelés ellenére reménykeltő volt, az az, hogy néhány terepruhás fiatal végigállta az ünnepséget az esőben, majd végül egy kék-sárga koszorúval jutalmazták a forradalom költőjét. Később kiderült, hogy a Majdant képviselték az eseményen. Úgy tűnt, a helyiek szimpátiával kísérték az ünnepséget, sőt a városban végighordozott kokárda sem keltett semmilyen ellenérzés a békés ungvári szombat délutánban.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mustarharmas
2014. március 18. 16:16
Egyelőre még ne ünnepeljük a majdanosokat. Van ott erőszakos szélsőséges elég....
bihari73
2014. március 18. 14:49
Hmmm, már az is valami, ha saját szülőföldjén nem kap pofont egy magyar a kokárdáért? Nem tettük túl alacsonyra a lécet?
predator
2014. március 18. 13:22
"Majdanon kivívott szabadságot meg kell becsülni és tarthatatlan volt, hogy egy országot néhány izomagyú bunkó maffiája vezette." Ezzel csak az a gond hogy a néhány izomagyú bunkó helyett ugyanolyan izomagyú bunkók fognak jönni, csak annyi változik,hogy ezek nyugatról várják a szétlopni való pénzt.
Akitlosz
2014. március 18. 12:15
"alkossák meg az első határokon átívelő nemzeti parlamentet." Ez kamu duma. Kizárólag magyarországi pártokra szavazhatnak a határon túliak. Akkor lenne a parlament nemzeti és nem csupán országos, ha a határon túli magyarok a szomszédos országokból a saját képviselőiket küldhetnék küldenék a budapesti országházba. Így azonban az egészben belpolitikai okai vannak. Több szavazatot akar magának a fidesz, de a magyarországi pártok ugyan nem képviselik a határon túli magyarokat. Akkor lenne az igazi, ha 10-15 képviselőt a szomszédos országok magyarsága választhatna meg a sajátjai közül. Akkor tényleg határokon átívelő nemzeti parlament lenne, így azonban csak üres propagandaszöveg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!