Vesszen Trianon?

2014. március 22. 13:24

Meddig teszik még nevetségessé magukat a románok előtt az autonómiaharc önjelölt apostolai a rendre besült és rendszerint csak petíciók átadásával véget érő, gyér támogatottságú tüntetéseikkel?

2014. március 22. 13:24
Kristály Lehel
Magyar Hírlap

Nem kis dilemma az sem, hogy meddig teszik még nevetségessé magukat a románok előtt az autonómiaharc önjelölt apostolai a rendre besült és rendszerint csak petíciók átadásával véget érő, gyér támogatottságú tüntetéseikkel. Mint ahogy nem utolsó szempont az sem, hogy kiket engednek az ilyen rendezvényeknek még a környékére is. Megtisztelő a magyar szélsőjobb támogatása, de ha bárgyúnak is alig nevezhető fröcsögésük és lökdösődésük helyett mondjuk tisztes távolságból elmondanának tíz rózsafüzért, vagy fölösleges energiájukat a csíksomlyói keresztúton vezetnék le, akkor is többet tennének a székely önrendelkezésért. Végezetül pedig el kellene dönteni, hogy egyáltalán akar-e bárki is autonómiát. A számok és az ügy iránti eddigi lelkesedés ugyanis egyelőre nem ezt igazolja.

Fiatalkorom nagy része és szakmai múltam jelentős hányada azzal telt el, hogy végigtudósítottam az erdélyi magyarság autonómia iránti vergődését. Huszonöt év múlt el közben, és a gyakorlatban még semmilyen jelét nem tapasztaltam annak, hogy biztató irányba tartanának a székelyek dolgai. Leszámítva talán azt, hogy sikerült megnyerni ügyüknek néhány normálisabb és európaibb gondolkodású román véleményformáló személyiség szimpátiáját.

Két és fél évtized alatt idáig jutottunk el… Nagy elvárásnak bizonyulna részemről, hogy még életemben szeretném megtapasztalni az autonómia valamilyen formáját a Kárpátok környékén? Mert ha csak lehet, nem lélekvándorlóként szeretnék az anyanyelvemen ügyeket intézni a csíkszeredai bíróságon. Addig viszont javasolnám: most már tényleg ne vesszen Trianon. Inkább éljen Felvidék, éljen Délvidék, éljen Kárpátalja, éljen Erdély és benne éljen a szabad Székelyföld!

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemjoe
2014. március 23. 09:45
Ja! Az autonómiát azt 99%-ban nem adják, hanem kikényszerítik. Fejezzük már be azt az infantilis politikai(?) megközelítést, hogy kellemes légkörű kedélyes tárgyalgatások kapcsán az ellenség - igen ellenség - majd megajándékozza az általa bitorolt területeken élő őslakosokat egy teljeskörű autonómiával. Egyébként a román EU csatlakozás ratifikálásának kapcsán ezt a problémát már különösebb bonyodalmak nélkül megoldhatta volna az aktuális magyar kormányzat. Nem tudom, kapun-e még egyszer ilyen lehetőséget valaha is. Balfaszok gyülekezete.... :(
Maddox
2014. március 23. 01:31
Miért érzem úgy, hogy ez a faszkalap még drukkol is azért, hogy ne jöjjön össze?
lantose70
2014. március 22. 21:08
Ez is csak egy rohadt gyurcsányista liberálbolsevik nemzetáruló. Nem mondunk le Erdély és a többi jogtalanul elcsatolt rész visszaszerzéséről! Ez a jobboldal közös programja! Ebben egyetért a Fidesz és a Jobbik, még akkor is, ha nyíltan csak utalgatnak rá! Először területi autonómia, és ha ez kész, akkor már nem lehet megállítani az elszakadást. Ami meg a cikkíró által féltett többmillió románt illeti, nekik fel is út, le is út. A megszállók nem maradhatnak a magyar területeken!
Forsz
2014. március 22. 19:09
Petőfi Sándor: A kutyák dala Süvölt a zivatar A felhős ég alatt; A tél iker fia, Eső és hó szakad. Mi gondunk rá? mienk A konyha szöglete. Kegyelmes jó urunk Helyeztetett ide. S gondunk ételre sincs. Ha gazdánk jól lakék, Marad még asztalán, S mienk a maradék. Az ostor, az igaz, Hogy pattog némelykor, És pattogása fáj, No de: ebcsont beforr. S harag múltán urunk Ismét magához int, S mi nyaljuk boldogan Kegyelmes lábait! - . - ---------------------- Petőfi Sándor: A farkasok dala Süvölt a zivatar A felhős ég alatt, A tél iker fia, Eső és hó szakad. Kietlen pusztaság Ez, amelyben lakunk; Nincs egy bokor se', hol Meghúzhatnók magunk. Itt kívül a hideg, Az éhség ott belül, E kettős üldözőnk Kinoz kegyetlenül; S amott a harmadik: A töltött fegyverek. A fehér hóra le Piros vérünk csepeg. Fázunk és éhezünk S átlőve oldalunk, Részünk minden nyomor... De szabadok vagyunk
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!