Nézeteimért nem fizet senki, azt írom, amit gondolok

2014. március 05. 16:19

Én egyenes, merész beszédre vártam, rövid katonás szavakkal megfogalmazva, már a vérontás napján. Úgy mint 1989-ben vagy 2008-ban. Nem pedig arra, hogy Orbán saját történelmi szavait egy volt sportminiszter (!) ismételje most.

2014. március 05. 16:19
Jaroslaw Gizinski
Facebook

„Az egysoros beírásom után nagyon udvarias levelet kaptam Kumin Ferenctől. Többek közt azt írta: »Sajnálattal olvastuk Facebook-bejegyzésed, amelyben Orbán Viktor ukrajnai eseményekről kifejtett véleményét hiányolod. Szeretnélek biztosítani arról, hogy a magyar kormány képviselői minden vonatkozó egyeztetésen részt vettek, és a lehető leghatározottabban elítélték az erőszakos eseményeket.«
Válaszolnom kellett, nehogy valami féreértés keletkezzen. Itt a válaszom

Kedves Ferenc,
igazán meglepett az a kis vihar, amely a tegnapi FB-bejegyzésem után kerekedett (őszintén szólva csak privát üzenetnek szántam néhány ismerősömnek, de úgy néz ki, hogy az Interneten semmi sem maradhat elég privát). Egy nap alatt sok beírást és levelet kaptam, amelyekből megtudhattam, hogy »komcsi bérenc« vagyok, akitől egyetlen betűt ne közöljön többé a Heti Válasz, vagy pontosan fordítva: »te békemenetes Orbán-seggnyaló«. Ez marhaság - nézeteimért nem fizet senki, azt írom, amit gondolok. Egyszer dicsérek, máskor kritizálok - aki olvassa írásaim, ezt tudja. De hagyjuk, nem ez a lényeg, megszoktam.

Először is - be kell vallanom, hogy a beirásomban tévedtem. Magyarország valóban nem az egyetlen ország a régiónkban, amelynek válasza az orosz erőszakra elmarad az elvárásoktól. Szlovákia válasza a kijevi eseményekre még óvatosabb és erőtlenebb volt. Csakhogy Robert Fico és Orbán Viktor között van némi különbség, ebben talán egyetértünk. Fico nem kezdte pályafutását »ruszkik haza« felkiáltással és a grúz háború idején nem állt Lech Kaczynski mellett elítélve az akkori orosz agressziót. Orbán Viktornak pedig ezek az események olyan szintet jelöltek ki, amely egy életre morális kötelességet jelent. Ahogy a rómaiak mondták: noblesse oblige.

Figyelem a magyar híreket, tudok mindenről, amit írsz. Csak az én fülemben Martonyi miniszter szavai túlzottan óvatosak, a miniszterelnök parlamenti fellépése pedig jó pár nappal késett és még így sem mondható erélyesnek. Én egyenes, merész beszédre vártam, rövid katonás szavakkal megfogalmazva, már a vérontás napján. Úgy mint 1989-ben vagy 2008-ban. Nem pedig arra, hogy Orbán Viktor saját történelmi szavait egy volt sportminiszter (!) ismételje most.
Csalódtam és Varsóban nem vagyok ezzel egyedül. »Mi a fene van a te magyarjaiddal?« - hallottam már párszor az utóbbi napokban olyan emberektől, akik igazán csak jót kívánnak Magyarországnak.

Hát ezért lettem kissé frusztrált.
Baráti üdvözlettel
Jaroslaw Gizinski”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mustarharmas
2014. március 05. 22:40
Drága barátom, Lengyelország és Magyarország között van különbség, ami - az adott ország Ukrajnával folytatott gazdasági kapcsolatainak súlyát illeti, - az USA támogatását és az adott ország érdekeinek elismerését illeti, - a demokratikusan megválasztott magyar / lengyel kormány nyugati támogatását / támadását illeti, - a közvetlen politikai tapasztalatokat illeti. Nem lehet, hogy ennyi elég ahhoz, hogy ebben a témában legyen közöttünk némi különbség?
1120
2014. március 05. 22:14
Tesó! Ebbe nem kéne beleszólni... Tudjuk, hogy ti rendkívüli módon utáljátok az oroszokat - higgyétek el, hogy önmagában attól, hogy most éppen (és bizony a jövőben is) bizniszelünk velük, még nem szerelmesedtünk beléjük! Ez ugyanis nem a szerelemről szól, hanem a hatalmas keleti piacokról. Több, mint 20 éve arról pofázik itt mindenki, hogy mekkora egy ostobaság volt a keleti piacokat feladni politikai okokból. Most meg, hogy újra megnyílni látszanak, most ez a baj. A vérontásról szóló legújabb hírek pedig felettébb érdekesek! Talán frissíteni kéne az ismereteidet... (Ja és Ukrajnában van 150 ezer magyar is, akiktől az új, illegitim hatalom megvonta a nyelvhasználatot... Ehhez mit szólsz? Ezeknek kéne tapsikolnunk? Egyik oligarcha bukni látszik, jön egy másik... Most ennek kéne örülni? Viccelsz?! (Deutsch Tamás meg jobban tenné, ha megismerné a Donyec-medence, meg a Krím lakosságának a véleményét is-vagy csak egyszerűen odafigyelt volna földrajz és/vagy történelem órán mondjuk... Hát kinek a nevében küldi ez a marha az oroszokat haza?)
várúr
2014. március 05. 19:35
Mindegy, Gizinski vagy Gizuska, ha ennyire nekibuzdul... Nemhogy Orbán, Angela Merkel is rendesen visszafogta magát. Úgy tűnik, a franciák se verik az asztalt. Szokás szerint az usákok és a britek fenyegetőznek jó messziről. Orosz olaj, orosz gáz, hogyha fázol, ne pofázz.
várúr
2014. március 05. 19:27
A II. világháborút követően a lengyel határt az oroszok lelkes nyugati egyetértéssel pár száz kilométert odébb tolták. Ma is sok lengyel él Nyugat-Ukrajnában. Pan Gizinski busongása érhető. Csakhogy Orbán magyar, nem lengyel miniszterelnök. A volt "sportminisztert" hagyjuk. Nincs nap, hogy ne Orbánhoz mérné magát. Pár éve Moszkvában még "hibátlan demokratának" nevezte Putyint. Meghívta a házába, képen nyalatta a kutyájával, megvolt a családi fotózkodás, stb. Pan Gizinski erről is megemlékezhetett volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!