Minden ilyen rezsim belüről rohad szét

2014. március 27. 12:19

Orbán nyilvánvalóan nem fogja tudni levetni az állandó harcos, a magát konfliktusokban kiélő vezető szerepét, az egyénisége nem fog megváltozni. Interjú.

2014. március 27. 12:19
Békesi László

– Ön szerint mi következne akkor, ha a Fidesz megnyerné a választásokat? Sokan abban reménykednek, hogy konszolidáció jön. De konszolidálni ezt a mérhetetlenül igazságtalan rendszert szerintem nem lehet. Nem lenne kevésbé korrupt vagy igazságtalan akkor sem, ha konszolidáció következne be. Másrészt, s ez a kérdés lényege: Orbán Viktor alkalmas arra, hogy konszolidáljon?

– Orbán nyilvánvalóan nem fogja tudni levetni az állandó harcos, a magát konfliktusokban kiélő vezető szerepét, az egyénisége nem fog megváltozni egyik napról a másikra. Ám a kényszerek nagyon erősek tudnak lenni. A gazdaságban a felhalmozott adósságok és feszültségek utat törnek maguknak, ez csak idő kérdése, egészen biztosan be fog következni. Nem vagyok jós, nem tudom megmondani, hogy a következő ciklus közepén vagy a végén, de be fog következni a baj. Elkezdenek nőni az árak, romlani fog az életszínvonal, az adósságokat ki kell fizetni, nem tudjuk az adósságcsapdát kikerülni, az elmaradt beruházások miatt kevesebb és nem több lesz a munkahely. Egyre kevesebb embernek kell eltartania egyre többet a demográfiai folyamatok előrehaladtával, egyre nehezebb lesz az egészségügyet finanszírozni. A rezsicsökkentés következményeként előbb-utóbb romlani fog az ellátás színvonala a közműveknél, vagy hirtelen kell árat emelni. Nem sorolom tovább. Ezek a feszültségek utat törnek maguknak. A gazdasági kényszer előbb vagy utóbb a politika megváltoztatására fogja kényszeríteni a hatalmat.

– Képes lesz erre Ön szerint?

– Ez a dolog lényege. Minden ilyen rezsim belülről szokott felbomlani és elrohadni. Abban a pillanatban, ahogy – maradjunk a maffiahasonlatnál – a keresztapa az egyre bővülő család tagjait már nem tudja megfelelően ellátni anyagi javakkal, biztonsággal, jövedelemmel, piaccal, támogatással, arra kényszerül, hogy elvegyen azoktól, akiknek van, s ezt újraossza. Következésképp jövedelmet, piacot, jogosítványt, támogatást kell előbb-utóbb elvonni azoktól, akiknek még van, vagy akiknek juttatott, következésképp előbb-utóbb olyan érdeksérelmeket fog okozni a saját táborán belül, amelyek ezt a fajta látszategységet fölbontják. Ez pedig óhatatlanul az ilyen rezsimek fölbomlásához vezet. Pontosan tudom, hogy ez az a vörös fonal, amire azt szoktuk mondani, hogy hosszú távon mindig a józan ész győzedelmeskedik, csak hát Keynestől tudjuk, hogy hosszú távon mindannyian halottak vagyunk.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mustármag
2014. március 28. 06:40
Fontosságának tudtában nyomja a szöveget.Teheti, nem volt elszámoltatás.
őshonos
2014. március 27. 23:31
Kétszer egy évig volt pénzügyminiszter,a Németh kormány alatt,majd a Horn kormányban.Egy év alatt sikerült olyan ikerdeficitet összehozni,hogy a külföldi közgazdászok a magyar modellt vizsgálták,mert ilyent gyakorlatban még nem láttak.Már ő alatta a csőd szélére jutott az ország,és Bokrost senki se említse közgazdásznak,Ő csak sepert mindenhonnan,hog a csődöt elkerüljük.Nagy igyekezetében olyant is tönkretett amit nem kellett volna.Akkor adták el hat nap alatt az energiaszektort jóval áron alul,és garantált8,0%nyereséggel,annyira kellett a pénz.Ez kísértetiesen emlékeztet a Rákosi féle padlás söpréshez,csak itt nemzetgazdasági szinten csinálták.Judika a felesége ekkor az egészségügyet cseszte széjjel.Jellemző,hogy később Pénzügykutató "szakértője"lett.Lengyel meg Békesi...zsák és a foltja.
photopaper16
2014. március 27. 22:45
Békesi László pisil. Inkontinencia.
Box Hill
2014. március 27. 22:07
Te már csak tudod. Veletek megtörtént a szétrohadás, de közben mi is szétrohadtunk. Kösz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!