Scheppele 10 tévedése

2014. március 04. 12:59

Scheppele írásai alapvető jogi, tárgyi tévedéseken alapulnak. Az Alapjogokért Központ összegyűjtötte a legjelentősebbeket.

2014. március 04. 12:59
Alapjogokért Központ
Alapjogokért Központ
Alapjogokért Központ

Emellett Scheppele írásai alapvető jogi, tárgyi tévedéseken alapulnak. Az Alapjogokért Központ összegyűjtötte a legjelentősebbeket: így a kritikákkal szemben például a választókerületi határok törvényi szinten történő rögzítését az Alkotmánybíróság írta elő és az nem a jogalkotó önkényes döntése volt. Scheppele cikkeiben figyelmen kívül hagyja, hogy a korábbi választókerületi beosztást még egy 1990 óta változatlan minisztertanácsi rendelet tartalmazta, ami nyilvánvalóan a baloldalnak kedvezett. (...)

Scheppele állításaival ellentétben tehát:

A magyar választási rendszer 1990 óta vegyes rendszer
A választókerületi határok törvényben történő rögzítését az Alkotmánybíróság írta elő
A korábbi választókerületi beosztást egy 1990-es minisztertanácsi rendelet tartalmazta, ami nyilvánvalóan nem kedvezhetett az akkori ellenzéknek
Közös pártlisták esetében 1994 óta változatlanul 10, illetve 15 százalék a bejutási küszöb
A választási szervek függetlenebbek elődeiknél
A Velencei Bizottság és az EBESZ jelentésének megfelelve az egyes választókerületek arányosságának vizsgálatakor az eltérést az országos átlaghoz szükséges viszonyítani
A határon túli magyarok nem befolyásolhatják döntő mértékben a választások kimenetelét
A határon túliak regisztrációja és szavazása ellenőrzött és biztonságos
A népszámlálási adatok alapján négy nemzetiségnek lehet matematikai esélye kedvezményes országgyűlési mandátumszerzésre
A 2013-ban alkotmányosnak talált, a politikai plakátok korlátozására vonatkozó szabályok 2011 óta érdemben nem módosultak.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Monkey4you
2014. március 04. 21:06
Se per le! El mész te a fe né be!!!
Senye Péter
2014. március 04. 21:00
A választókerületek határait manipuláló 'gerrymandering' nem magyar találmány, Ms. Scheppele otthon talán jobban utána tud nézni, hogy mi célt szolgál. Az angolokat meg megkérdezhetné, hogyan lehet náluk 25%+1 szavazattal parlamenti többséget szerezni (ennyivel még nem sikerült, de 30 valahány %-kal már igen).
S0ma
2014. március 04. 18:43
Kik vagyunk mi, hogy mindenki velünk foglalkozik?
Peter8811
2014. március 04. 18:25
Scheppelénk nincs tíz tévedése egy hazugsága van és az maga Scheppele de ez genetikailag van beléje kódolva mint magyarba a moslékevés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!