Figyel az EBESZ

2014. január 03. 07:33

Nincs olyan eleme a magyar szabályozásnak, ami megkérdőjelezné a választás szabadságát, tisztességét, ami miatt józan ésszel bárki is a féldemokráciák, autoriter rendszerű országok közé sorolhatná hazánkat.

2014. január 03. 07:33
Szerető Szabolcs
MNO

„És ezen a lejtőn nincs megállás. Egy nem demokratikus hatalomtól eleve nem várható el, hogy tisztességes, szabad választásokon méresse meg magát. Ezt az üzenetet kell most a »demokratikus ellenzéknek« és sajtójának sulykolni a voksolásig és tovább. Ezért riogatja az egyik lap a külhoni magyar szavazók tömegeivel az olvasóit, míg a másik ezért tálalja oly ravaszul a szenzációsnak a legkevésbé sem nevezhető hírt, miszerint a parlamenti választás lebonyolítását nemzetközi megfigyelők, jelesül az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) delegáltjai ellenőrzik majd. A kormánynak is ez az érdeke. Csakhogy a Népszabadság felidézi a jelen állás szerint következmények nélkül elhalt Tavares-jelentést, amely az új magyar választójogi rendszert is kóstolgatta. Állítólag felvetődött egy olyan szoros nemzetközi választási ellenőrzés lehetősége is, amelyet konszolidált uniós államok esetében nem, inkább Grúzia vagy Ukrajna esetében szokás alkalmazni.

Ezen a ponton érdemes leszögezni: azon túl, hogy a választójogi rendszer kialakítása az alkotmányhoz hasonlóan tagállami hatáskör, az EU hivatalosan a parlamenti kétharmad által megszavazott választójogi átalakítás ellen nem emelt érdemi kifogást. Nincs olyan eleme a magyar szabályozásnak, ami megkérdőjelezné a választás szabadságát, tisztességét, ami miatt józan ésszel bárki is a féldemokráciák, autoriter rendszerű országok közé sorolhatná hazánkat.

Ha mégis különös figyelem övezi majd az idei választást, annak okai máshol keresendők.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ballada
2014. január 03. 23:00
Nem gond hogy az EBESZ is itt lesz a választásokon,ne felejtsük el a Wiwien Reding mit mondott,minden eszközt bevet ha még csalásról lesz szó hogy az mszp nyerjen a Fidesz ne nyerje meg a választást. Kb 1000 EBESZ személy lesz jelen ,lefedi a nagy városok választásának részvétét .
VerdbenekhyKeményFarkas
2014. január 03. 16:47
"Nincs olyan eleme a magyar szabályozásnak, ami megkérdőjelezné a választás szabadságát, tisztességét, ami miatt józan ésszel bárki is a féldemokráciák, autoriter rendszerű országok közé sorolhatná hazánkat." Pontosan innen tudhatjuk, hogy Mo. autoriter rendszerű féldemokrácia, azaz: féldiktatúra! Mármint abból, hogy Szerető Szabolcs ilyen vehemenciával bizonygatja, hogy nem az...!
Omega2010
2014. január 03. 16:46
Na, ez is jól benyalt orbánnak. Elég buzi képe van. Vajon 'szeretők'?
HattoryHanzo
2014. január 03. 16:20
Ja, de az MSZP 2002-ben ellenzékből csalta el a választást, igaz, bumbik? Ennyi ostoba stupid faszt egy ország.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!