Huszonnégy év Erdélyben, Romániában

2013. december 16. 13:33

Huszonnégy évvel ezelőtt élőlánccal védték az akkori temesvári lelkipásztort, Tőkés Lászlót a temesváriak. De hol tart most a román demokrácia?

2013. december 16. 13:33
Tempetőfi
Mandiner

Huszonnégy évvel ezelőtt, 1989. december 15-étől kezdődően temesváriak, elsőként a magyar reformátusok, majd hozzájuk csatlakozva minden nemzetiség – felekezettől függetlenül – élőlánccal védték az akkori temesvári lelkipásztort, Tőkés Lászlót és családját a kommunista diktatúra erőszakszervezetei ellen. Nagyjából innen szoktuk számítani a szabad, demokratikus Románia születését.


A szűk negyedszázados, sajátos román demokráciánk látlelete benne van a mostani főbb hírekben.

Tüntetők követelték a román vezetők lemondását vasárnap este Bukarestben, tiltakozva a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítása, a korrupt tisztségviselők felelősségre vonását megnehezítő intézkedések ellen - írja az MTI. Az interneten szerveződött demonstráció résztvevői a kormány, illetve a Btk. módosítását megszavazó képviselők lemondását követelték, tiltakozva az ellen, hogy a politikusok kivonják magukat a korrupciós cselekmények büntetőjogi felelőssége alól.

Közben nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen a Crin Antonescu liberális szenátusi elnök képmutatással vádolja koalíciós partnerét, Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnököt.

A román csendőrség könnygázt vetett be a Bukarest belvárosában vasárnap este tartott, előre nem bejelentett demonstráción az erőszakosan fellépő tüntetők megfékezése érdekében – közölte Georgian Enache, a bukaresti csendőrség szóvivője az egyik román hírtelevízió műsorában.

Ennyit Romániáról. Nézzünk körül saját házunk táján is:

A temesvári belvárosi református egyházközösségben megemlékeztek az 1989-es forradalom eseményeiről és áldozatairól. Az erről szóló RMDSZ-közleményben csak az aktuális korifeusok nevét sorjáztatják, de sem a temesvári hősök, sem Tőkés László nevét nem tartják érdemesnek említésre méltónak. Amitől ő, persze, nem lesz kevesebb. Mint ahogyan attól sem, hogy a temesvári események „szikrájaként” kapott Románia Csillaga érdemrendet egy bohózatba illő koncepciós per után visszavonnák Iliescu elvtárs ifjúmunkásai.

A kitüntetést ugyancsak a napokban, az annak idején élőlánccal védett épületben az„élőlánc szemeiből” alakult 1989-es Temesvári Emlékbizottság alapítóinak adományozta Tőkés. 

És míg Temesvárról hazafelé jövet kollégáimmal „felavattuk” a Temesvár-Arad autópályát – 32 kilométer! –; kórházba került Willy Schuster szászmuzsnai gazda, aki tulajdonát védve szabadságharcot vív a palagázra utazó külföldi befektetővel, illetve annak szervilis kiszolgálóival a helyi és országos hatalomból. Willy Schuster fejsérüléseit csendőrök okozták.
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
incze
2013. december 16. 23:48
kimaradt az áttekintésből, hol tart most tőkés lászló
Peter8811
2013. december 16. 20:26
Mucuska elbaszta a román demokráciát Magyar Bálinttal és Hiller Piftivel.
packó_
2013. december 16. 17:39
Ksözi az írást, Tempetőfi!
justiceforhungary
2013. december 16. 14:45
bsandor 2013. december 16. 13:37 4 7 ''bazd meg,szinte ötven éve itt...minden barátom áttelepült....honfitársaim,az állampolgárságot köszönöm'' Sándor, Nincs más kiút. Gyere.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!