A kirakat képei

2013. december 02. 07:35

A nemzet szellemének nemesebbik részét képviselő kultúra vagy tudomány képviselőinek hangja csak akkor ér valamit, ha politikailag motivált botrány szaga érződik rajta.

2013. december 02. 07:35
Palugyai István
NOL

Itt az egyre bárgyúbb – és a közvéleményt is ilyen irányba kondicionáló – szórakoztató műsorokon túl csak az számít, mit mondott a kormányfő, a miniszter, a pártpolitikához közel álló korifeus és tisztségviselő vagy az ellenzék valamelyik fontosa. A nemzet szellemének nemesebbik részét képviselő kultúra vagy tudomány képviselőinek hangja csak akkor ér valamit, ha politikailag motivált botrány szaga érződik rajta. Szomorú. A tudomány jelesei különösen irtóznak mindenféle ilyesfajta bűztől, ezért inkább csendben vannak. Már aki még itt van. Mert az elmúlt három év különösen nagy rést vágott leginnovatívabb agyaink gazdái között. 1956 óta soha nem távoztak ennyien fiatal kutatóink, mérnökeink, orvosaink közül.

Persze ez még nem is lenne akkora gond, ha visszajönnének. De erre nem mernék mérget venni, még akkor sem, ha a minap a kormányfő az újonnan átadott akadémiai kutatóközpontot valami ilyesféle „mágnesként” jellemezte. Majd tíz, húsz, harminc év múlva ismét lesznek Tellerek, Wignerek, Szilárd Leók, Kármán Tódorok, akik valahol a világban tett ilyen-olyan világraszóló felfedezésük, elméletük, módszerük, gépezetük miatt méltán híresek lesznek, s az akkori politikusok jólesően mondogatják majd: hát igen, ők is a magyar géniusz jó hírét gazdagítják! Bizony, mekkora agyaink is vannak, mi vagyunk a legjobbak, a legjobban teljesítők! Hogy ezek a jövőbeni tudományos sztárok éppen a mostani politika nacionalista földhözragadtsága, beszűkült provincializmusa és az innovatív elmék társadalmi és anyagi táptalajának kiszárítása miatt távoztak, mellékes lesz majd. ()

Csak ne tetszelegne a kormány a tudomány bőkezű támogatójának szerepében. Valószínűleg a multik hazai innovációs műhelyeiben számos alkalmazott kutatási eredmény születik, de ezek sem magyar zászló alatt jelennek meg, s az innováció világpiacán legsikeresebb magyar vagy hazai alapítású cégek sem használnak többnyire állami pénzt. Az már más kérdés, hogy a kormány (és ez mindig is így volt) előszeretettel „ül rá” az ilyen sikerekre, sütkérezik a dicsőség fényében, ahogy legutóbb Orbán a Graphisoft japán szerződésének aláírásakor. Ez pedig megint csak kirakatpolitika. A fő gond valahol ott van, hogy nálunk a tudománynak nincs elég presztízse a fejekben. A politikuséban és az utca emberében egyaránt.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nettene
2013. december 02. 09:52
Te hülye teeeeeeeee.Miket habratyoltál kútfődből...azta.... látod ez a demokrácia , még aki baromságokat publikál..az is kiállhat, és kinevettetheti magát....megtetted : bruhaha....bruhaha.
nyugalmazott tanár
2013. december 02. 08:07
Kanadában meg egyből felismerik bennük a már bizonyított romákat. Ezért kapásból, válogatás nélkül befogadják. Utána meg szívják a fogukat a szerencsétlen kanadaiak. Csak hát késő bánat, akkor már utánuk a vízözön...
nyugalmazott tanár
2013. december 02. 07:47
"Mert az elmúlt három év különösen nagy rést vágott leginnovatívabb agyaink gazdái között." Innovativ agyak! Elképesztő marhaság. Innovativ. Noch dazu: agyak... A Böszme tán? Vagy a libás? Netán a hungarofóbiájáról elhíresült filozófusnak tetszelgő klientúra? Ugyan kérem. Ez egy önmaga ásta pocsolyában vergődő, levitézlett, félművelt réteg, akik olcsó közhelyek puffogtatásából éltek. Jól. Igen jól.
nyugalmazott tanár
2013. december 02. 07:44
"A nemzet szellemének nemesebbik részét képviselő kultúra vagy tudomány képviselőinek hangja " Jaj, nehogy már a NOL képviselje a nemzet nemesebbik részét! A kultúra és tudomány hangjától a marxi és göbbelsi ideológia visszhangozik vissza, amikor a maffiabaloldal áll elő ezzel az önjelölt szereppel. Ezt a bárgyú maszlagot már régen lejárattátok kiscsávók!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!