Fideszes vagyok, de a hülyeséget nem bírom

2013. december 02. 12:53

Nem azzal kezdtem, hogy a médiához fordultam. Egy éve várok időpontra a Lázár János vezette Miniszterelnöki Hivatalnál. Neki akartam volna ezt elmondani.

2013. december 02. 12:53
Lakatos Béla
Index

Ön jelentkezett nálunk, hogy szívesen beszélne. Láthatóan fel van dúlva. Azokat a problémákat, amiket a romapolitikával és szegénypolitikával kapcsolatban most elmondott, jelezte valamilyen módon pártja, a Fidesz felé?

Nem azzal kezdtem, hogy a médiához fordultam. Egy éve várok időpontra a Lázár János vezette Miniszterelnöki Hivatalnál. Neki akartam volna ezt elmondani. Nem a Fidesz ellen szeretnék tenni, mert magam is fideszes vagyok, és az is szeretnék maradni. Egy dolgot viszont nem bírok elviselni. A hülyeséget. És ha már én, aki itt vagyok, ezt az elvet vallom, akkor legalább megpróbálom jobb felé vinni az egész rendszert. Szerettem volna elmondani a szakmai érveimet, és jobbítani a jelenlegi helyzeten. Sajnos alacsonyabb szinten sokan inkább nem szállnak vitába Farkas Flóriánnal, pedig ők is tudják, amit én.

Egy dolgot korábban elértem már Lázár Jánosnál, aki fogékony az integrációra. Ez a felzárkóztató osztály története, amiről a szakma egyetértett, hogy nem jó. Megállítottam Lázár urat a Fidesz-kongresszuson, és mondtam neki, ha ez így marad, roma osztályok, szegregátumok lesznek Borsodban, Szabolcsban, az ország minden részén. Utána pár nappal interpellált a parlamentben, elmondta, hogy átgondolják a dolgot, és ki is törölték az oktatási törvényből. Ács mellett Hódmezővásárhely volt a másik város, ahol megvalósították az integrációt, Lázár polgármestersége idején. A szegregátumokat megszüntették, a gyerekeket elosztották, fejlesztőket tettek melléjük.

Miért lépett be a Fideszbe?

Az első Orbán-kormányban nagyon pozitív dolgokat láttam a hozzáállásban, mindenben. Úgy éreztem, hogy nagyon jó és működőképes, de akkor még nem léptem be a Fideszbe. Aztán az MSZP–SZDSZ-kormánynak is dolgoztam, kabinetvezető voltam az Oktatási Minisztérium romaügyi hivatalában Mohácsi Viktória mellett. Ott jöttem rá, hogy nem tetszik ez a jogvédő rendszer. Védeni kell a romák jogait, de nem egy minisztériumban. A romaügyet pedig nem a jogvédelem alapján kell megoldani. Egy oktatási minisztériumban az oktatás a fő feladat, nem a jogvédelem. Aztán összerúgtuk a port Mohácsi Viktóriával, és munkanélküli lettem.

Részben meggyőződésből léptem be a Fideszbe, mert ezt az értékrendet képviselem, konzervatív, katolikus családban nőttem fel. Másrészt volt bennem egy sértettség, bizonyítási vágy, amihez támogatást kerestem. Azt is gondoltam, hogy függetlenként Magyarországon ebben a romaügyben nem lehet sokat tenni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2013. december 02. 17:25
riszpekt
brabant89
2013. december 02. 16:13
"Aztán létrehoztam például a nyomdai szakmunkásképzést. Nem azért ezt, mert ez pattant ki a fejemből. Hanem elmentem a cégekhez itt a környéken, a komáromi ipari parkba, az ácsi ipari parkba, és megkérdeztem, az elkövetkezendő öt évben milyen munkára lenne szükség. És így végül minden gyerek cégnél volt kint. Mindegyiknek volt mentora is, ezt még Soros-pénzből csináltuk, de meg kellett szüntetni. Túl drága volt? Azért, mert az új oktatási törvény nem tolerálja az ilyen dolgokat. Az új törvényben csak a TISZK-eket (térségi integrált szakképző központ) támogatják. Ezek hat-nyolc intézményből álló mamutintézmények, úgy működnek, mint a gyárszalag, pontosan a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeknek nem kedveznek. Az úgynevezett Híd program és a 16 éves iskolaköteles kor bevezetése meg egyenesen merénylet ezek ellen a gyerekek ellen, akiknek a nagy százaléka roma gyerek. És amióta az új szakképzési törvényt bevezették, az állam meg átvette a szakképzést, a helyi kezdeményezések elsorvadnak. Már nem éri meg, és nem is tudnánk fenntartani a költsége miatt."
brabant89
2013. december 02. 16:12
Nagyon érdekes, amit - az általa bevezetett - integrált oktatásról ír. "Mert az óvodában háromévesen elkezdik, hogy ezeket tegyük külön csoportba. De nem mondják ezt ilyen nyíltan ki, csak amikor elosztják a csoportot, akkor a Rostás meg a Lakatos összekerül, mert hát úgyis ismerik egymást. A másik csoportba meg jár az orvos meg a tanítónő kisfia. Azért is nem vállalják föl általában az integrációt, mert mindenki ismer mindenkit, és mit szól majd ehhez a Marika? A gyerekét nem lehet oda ültetni, ahol a Rostás gyereke van! Ez ma Magyarországon így megy. Az én elvem az integráció, úgyhogy fölmenő rendszerben, nyolc év alatt megszüntettem ezt az egészet. Már a „cigányiskola” épülete sincs meg, egy cég működik benne. Hét évig voltam igazgató, ezalatt megújult a teljes intézmény, szakmailag és infrastruktúrájában is. A település lakossága, úgy láttam, meg volt velem elégedve. Annyira, hogy mondták, induljak polgármesternek"
Senye Péter
2013. december 02. 14:45
Horváth András, Lakatos Béla. Ők a 'bal'oldal vélt választási győzelmére tesznek. De azoktól barbár szokás szerint kaphatják meg jutalmukat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!