A Gurlitt-ügy és a restitúció magyar útja

2013. november 25. 11:15

A magyar parlament előtt van ugyanis az a javaslat, amely a második világháborút követően, tisztázatlan körülmények között közgyűjteményekbe került alkotások visszaszolgáltatásáról intézkedik.

2013. november 25. 11:15
Mélyi József
Magyar Múzeumok Online
„Abban ugyanis mindenki egyetért, hogy szakapparátus és nyilvánosság nélkül sem a múlt, sem a jövő nem tisztázható. Például itt van a Lost Art 1994-ben alapított magdeburgi koordinációs irodája, amely 2000 óta működteti online adatbankját (www.lostart.de), de most az állami szervek érthetetlen módon nem vették igénybe a segítségét. 2002-ben 36 000 tárgyat kerestek „elrabolt műkincsek” címszó alatt, ma ennek kétszeresét; a Gurlitt-ügy kipattanása óta az oldal látogatottsága túllépte a napi egymilliót. Az iroda dokumentál és tájékoztat, de tudja, hogy (»igazságos és fair«) megoldásokat csak a politika és a jog kínálhat. A kérdések azonban – mint ez sokszor kiderült – nemcsak politikai és jogi, hanem gyakran etikai jellegűek. Ezek megoldására szolgál például az a tanácsadó testület, amelyet tíz évvel ezelőtt hívott össze először a német állam, s amely a náci időkben elkobzott műalkotásokkal kapcsolatos, megoldhatatlannak látszó ügyekben tesz ajánlásokat. Mivel (Németországban) tudják, hogy ezen a területen az ajánlásokhoz is megfellebbezhetetlen tekintélyekre lehet szükség, ezért a bizottság tagjai között művészettörténészek, történészek és jogászok mellett a német parlament és az alkotmánybíróság egykori elnökei, illetve a volt államfő, Richard von Weizsäcker is megtalálható. Magyarországról nézve mindez szinte felfoghatatlan.

Németországból nézve viszont valószínűleg a restitúció most választott »magyar útja«felfoghatatlan. Már a magyar parlament előtt van ugyanis az a javaslat, amely a második világháborút követően, tisztázatlan körülmények között közgyűjteményekbe került alkotások visszaszolgáltatásáról intézkedik. Az a javaslat, amely szerint a valószínű öröklés jogcímeként elegendő lesz a közjegyzői igazolás, és amelynek értelmében a múzeumnak kell 30 napon belül igazolnia, hogy a valószínű örökösnek nincs igaza. A törvénymódosító javaslatból nem csak német értelemben hiányzik minden, ami a restitúciót »igazságossá és fairré«, illetve értelmessé tehetné. Hiányzik belőle a proveniencia szakapparátusa, a jogászok, történészek, művészettörténészek gyakran hosszú kutatómunkája, kontextusteremtő értelmezése (lásd Németországban!). Hiányzik a megfelelő jogi, igazságügyi háttér. Hiányzik a nyilvánosság is, hiszen a múzeumi listákat állítólag titokban állították össze egy titokban tartott bizottság tagjai. És hiányzik belőle mindenekelőtt az állam önvédelmi mechanizmusa. Ez a szabályozás ugyanis (kísértetiesen hasonló módon a Műcsarnok elajándékozásához vagy az NKA küszöbönálló megszüntetéséhez) – előreláthatóan óriási veszteségeket okozva, lyukakat ütve a nemzeti kulturális örökségben, a közgyűjteményekben, vagy éppen a költségvetésben – éppen ezt építi le. Az állam védekező mechanizmusának lebontása pedig bonyolult helyzetek sorát idézi elő a jelenben, és végeláthatatlan problémasorral szembesíti a jövőt. És még csak kísérletet sem tesz arra, hogy tisztázza a múltat.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2013. november 25. 15:38
Ha vissza, hát vissza a valódi tulajdonosnak. Azt találtam, hogy itt a magántulajdont nem veszik kellően komolyan. A magántulajdon SZENT és SÉRTHETETLEN! Ezt tanulja már meg a magyar, mind.
Zokni
2013. november 25. 13:09
Sztem itt nem másról van szó, mint egy bizonyos kulturális funkció hosszú távú leépítéséről, mert sokba kerül. Orbán csak egy kiállítást ismer: amikor még a Felcsútban focizott, és egyszerre köpte le, és fújta rá az orrát a hibázó bíróra. Ezért az kiállította, de azóta a falu hőse, a kocsmában még ma is emlegetik: "Akkora turhát én azóta sem láttam!..." Nem tudják, hogy nem is volt szándékos, csak megfázott az udvar sarában, amikor ittasan megbotlott az ő vak komondorukban és hasra esett.
bunko_jobbos
2013. november 25. 12:54
Érdekes, mikor a földet kellett visszaadni, akkor nagyon ágáltak ellene a liberálisok, hogy igazságtalanság stb. Ebben az esetben, gondolom, ilyenről szó sem lesz.
gfischer
2013. november 25. 12:31
"végeláthatatlan problémasorral szembesíti a jövőt" Áldják, vigyék, hordják csak szét!Nemzeti ajándék a holo évforduló alkalmából. Még csak pénzbe sem kerül, sőt megtakarítást jelent.Hurrá! Hol itt a probléma?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!