Új baloldali politika Magyarországon

2013. november 11. 15:14

Magyarországon a magát most megszervező új baloldal számára kulcsfontosságú felismerés, hogy a nemzeti burzsoázia sosem akar kiegyezni a munkásokkal.

2013. november 11. 15:14
Gerőcs Tamás
Fent és Lent

Konklúzió

Mivel a tőke saját belső ellentmondásai ellenére is képes kezelni a munkásosztály forradalmi potenciálját, rendre elbukik a munkás önmegvalósítás. Pedig a tőke belső antagonizmusa mindig magában hordja a Marx által perspektivikusan felvetett osztályharc lehetőségét.

Magyarországon a magát most megszervező új baloldal számára kulcsfontosságú felismerés, hogy a nemzeti burzsoázia sosem akar kiegyezni a munkásokkal. Elég neki megzavarni az értelmiségét. A munkával kötött »álszövetségének« célja a tőkésosztályon belüli konfliktusban fontos. Célja elsősorban, hogy jobb helyzetbe hozza magát a centrum tőkéseivel szemben (lazítsa a függőséget). Harcot a centrum (számára nemzetközi) tőkéseivel akar vívni, a munkásosztállyal nem áll érdekében a konfliktus. A nemzeti burzsoázia forradalmi céljai addig tartanak, amíg kifelé tud változtatni a status quón. Befelé ellenérdekelt a forradalomban. Amint teheti, beleáll az új nemzetközi tőkés status quóba, és eladja korábbi (ál)szövetségét.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nutyer
2013. november 11. 18:37
Erről az elkötelezett baloldali élőlényfajtáról írta Richard Pipes az Oroszországi Forradalom Története című könyvében, hogy ők azok az emberek közé tartoznak, akik az égvilágon mindent tudnak- kivéve azt, amit mondanak nekik.
gubenc
2013. november 11. 18:14
Fentiek a fülkeforradalomra is vonatkoznak, legalábbis egyelőre.
gubenc
2013. november 11. 18:12
A helyzet érzékeltetésére itt egy szöveg a bal oldali gondolkodó Orwell-től (1984 részlet): "A TUDATLANSÁG: ERŐ Amikortól írásos emlékeink vannak, de valószínűleg már a neolit korszak végétől fogva, háromféle ember élt a világon: felül, középen és alul lévő. Sokféleképpen osztályozták őket, számtalan különböző elnevezésük volt, számarányuk és egymáshoz való viszonyuk korszakról korszakra változott; a társadalom lényegbeli felépítése azonban sohasem változott meg. Még óriási földrengések és látszólag visszafordíthatatlan változások után is mindig visszaállt ugyanez a képlet, éppen úgy, ahogy a giroszkópnak mindig helyreáll az egyensúlya, bármennyire kibillentik is valamelyik oldalra. [...] E három embercsoport céljai teljesen összeegyeztethetetlenek. A felül lévő célja az, hogy ott maradjon, ahol van. A középen lévőé, hogy helyet cseréljen a felül lévővel. Az alul lévők célja az, ha van céljuk - az alul lévőket ugyanis nagyon összetöri a robot, s csak időnként ébrednek a tudatára valaminek, ami mindennapi életükön kívül esik -, hogy eltöröljenek minden különbséget, s olyan társadalmat teremtsenek, amelyben minden ember egyenlő. Így aztán az egész történelem folyamán újból és újból megismétlődik egy fő körvonalaiban mindig azonos küzdelem. A felül lévők hosszú időszakokon át látszólag biztosan hatalmon vannak, de előbb vagy utóbb mindig elkövetkezik egy pillanat, amikor elvesztik vagy az önmagukba vetett hitüket, vagy azt a képességüket, hogy eredményesen kormányozzanak, vagy mind a kettőt. Ilyenkor megbuktatják őket a középen lévők, akik a maguk oldalára állítják az alul lévőket, azzal, hogy úgy tesznek, mintha a szabadságért és az igazságért harcolnának. Mihelyt a középen lévők elérték céljukat, az alul lévőket visszataszítják régi szolgai helyzetükbe, s belőlük lesz a felsőréteg. Nemsokára egy új középső csoport válik ki a másik két csoport valamelyikéből vagy mindkettőből, s a küzdelem újból megkezdődik. A három csoport közül egyedül az alsó az, amelyiknek sohasem sikerült, még átmenetileg sem, elérni céljait. Túlzás volna azt állítani, hogy anyagi értelemben nem volt fejlődés a történelem folyamán. Még ma is, amikor hanyatlási szakaszban vagyunk, fizikailag jobb helyzetben van az átlagember, mint néhány évszázaddal ezelőtt volt. De sem a jólét növekedése, sem a bánásmód enyhülése, sem a reform vagy forradalom nem hozta soha egy milliméterrel sem közelebb az emberi egyenlőséget. Az alul lévők nézőpontjából egyetlen történelmi változás sem jelent sokkal többet, mint uraik nevének változását.
gubenc
2013. november 11. 18:05
Viszont a FIDESZ eléggé praktikus párt, és ha muszáj talán baloldali engedményeket is fog tenni. Viszont semmi nem kényszeríti erre bal oldali ellensúly hiányában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!