Az EU jobb lehetőségeket jelent

2013. november 05. 12:53

Hirtelen láthatóvá vált mindaz, ami már a korábbi kormányok alatt csendben forrt: a magyarok már korábban is menni akartak, csak még nem tudtak.

2013. november 05. 12:53
Boris Kálnoky
Boris Kálnoky
vs.hu

„Persze nem egészen igaztalan az az érv, hogy a jelenlegi magyar kormány megnehezíti a balliberális értelmiségiek életét.(…) »Talán egy százalék megy el Orbán miatt«, mondja Ungvár Krisztián, és ezzel éppen az említett értelmiségieket érti. A tömeges elvándorlás valódi oka szerinte, hogy »eddig egyetlen magyar kormánynak sem sikerült a nyugati államok életszínvonalához felzárkózni«. A 2008 óta tartó gazdasági válság csak még inkább elmélyítette a nyugati és a magyar bérek közötti szakadékot. (…)

A vád, hogy Orbán gazdaságpolitikája elhibázott lenne, és ezért mennének el a magyarok, nem válaszolható meg kielégítően. Ezen érv szerint a különadók bevezetése és az állami irányítás erősödése ijesztené el a külföldi befektetőket, és fékezné a növekedést. Tény és való, hogy a magyar gazdaság alig nő. De a munkanélküliség se növekszik nagyon! Sőt, a foglalkoztatottak száma emelkedik. Újszerű foglalkoztatási intézkedések nyújtanak a legszegényebbek tízezreinek valamiféle, szegényes bevételt.

Orbán gazdaságpolitikája tudatosan etatista, és ez az uralkodó nyugati vélemény szerint hiba. Látni kell azonban, hogy az átalakulás során fellépő szerkezeti problémák olyan összetettek és szívósak, hogy a szabad piac nem tudná őket csak úgy megoldani. Például a roma munkanélküliség kérdése tartozik ide, márpedig ez teszi ki a magyar munkanélküliség egy jelentős hányadát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sellafield1957
2013. november 06. 10:41
a megélhetési elvándorlás meg nem szabadságjog érvényesülése boris , hanem kényszerpálya egzisztenciális szögesdrótok közti menti menetelés a remélt jobb irányába valamerre , az hogy európában az embereket így terelik valamerről valamerre ez jellemző arra a rendszerre ami ezt működteti
kjkj945
2013. november 05. 20:32
Riportjaink // 2013-11-05 Elismerés 2013. november 05., kedd 18:00 Már Brüsszelben is elismerik, hogy hazánk egyértelmű gazdasági növekedési fordulatot hajtott végre. Az Európai Bizottság előrejelzése szerint 2015-ig folyamatosan bövül a gazdaság, növekszik a foglalkoztatottak száma, és csökken az Infláció. Brüsszel szerint mindemellett három százalék alatt tartható a magyar költségvetés hiánya is. http://echotv.hu/riportjaink-2013-11-05-elismeres
sellafield1957
2013. november 05. 18:24
az mitől szerkezeti probléma hogy egy mercedes , bosch stb szalagmunkás ugyanazért a munkáért a német bér töredékét kapja ? nem ezért versenyképes a német gazdaság, mert a bérköltségek egy részét képesek leverni a magyarok szlovákok stb alulfizetésével kizsákmányolásával ? hát dehogynem elvégzik ugyanazt a munkát ami a merci árában bevételként befut németországba töredék áron , otthon meg lehet a saját fogyasztást bérszintet tartani ebből ... miért van hogy a nagy multi cégek a magyar piacra a szemetet értsd élelmiszer ipari hulladékot , másod harmad osztályú fogyasztói szemetet terítik , és a rohadék eu bürokraták meg végignézik ? hogy gyakorlatilag ugyanazért az árért vagy ami a lényeg vásárló erő értéken relatíve jóval drágábban veszik a szemetet a magyarok ? ennyire értékel európa kéne az orvos mi ? és érdekel bárkit németországban vagy dániában vagy az egyesült királyságban hogy aki itthon marad , mert nyugdíjas , mert öreg , vagy mert nem akar elmenni számára ez hogyan jelenti az eü színvonal az oktatás , stb színvonalának zuhanását ? nem érdekli ... na hát ennyit európáról a nagy büdös európai eszményről ami egy gyakorlatban egy nagy redves lófasz
Obulus
2013. november 05. 16:31
" Például a roma munkanélküliség kérdése tartozik ide, márpedig ez teszi ki a magyar munkanélküliség egy jelentős hányadát.” Ugyan kérem! Akár a kelet-Magyarországi, akár a Dél Baranyai falvakat nézzük, a falvakban 70%-os a munkanélküliség. Cigányok, magyarok vegyesen munkanélküliek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!