Kicsike nagykoalíció Bécsben

2013. október 01. 20:23

Bécs és Budapest között elmúlt már a Fidesz és a Néppárt közötti szolidaritás ideje is.

2013. október 01. 20:23
Techet Péter
hvg.hu

„A két legerősebb párt, a konzervatívok és a szocdemek pedig már rég nem két nagy párt – hanem egy nagy pártot jelentenek. Ök együtt a rendszer. Idén a két párt együtt éppen hogy ötven százalékot szerzett. Erős eufemizmus lenne nagykoalícióról beszélni, amikor a két pártnak csak pár mandátumnyi többsége lett a bécsi parlamentben.

Elvileg egy jobboldali kormánynak is lehetne többsége, de ahogy a németeknél az SPD nem akar szövetkezni a kommunistákkal, úgy Bécsben a konzervatívok utasítják el a szélsőjobbot. Így marad az összezsugorodott »nagykoalíció« a szocdemek és a konzervatívok között.

Mit jelent ez Budapest számára?

Az SPÖ ideológiai okokból eddig sem volt a Fidesz lelkes híve, a párt politikusa, a magyar származású Hannes Swoboda az európai szocialisták egyik legbefolyásosabb embere, aki jó kapcsolatokat ápol az MSZP-vel.

De Bécs és Budapest között elmúlt már a Fidesz és a Néppárt közötti szolidaritás ideje is. A Fidesz egykoron azzal, hogy kiállt Wolfgang Schüssel konzervatív-szélsőjobboldali kormánya mellett a 2000-es EU-szankciók idején (a Fideszen kívül csak a CSU tett még ilyet), megnyerte magának sok osztrák konzervatív és szabadságpárti szívét. Az osztrák szélsőjobboldal mai napig is Orbánt tekinti egyik példaképének (és nem a Jobbikot), de az Osztrák Néppárt már igencsak elfelejtette a kétezres évek fideszes baráti gesztusát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2013. október 02. 05:09
Swoboda az alkoholista a díszfasz ebben a társaságban? Szép kis csürhe mondhatom, de ha a sógoroknak jó...
Akitlosz
2013. október 01. 21:51
"„A két legerősebb párt, a konzervatívok és a szocdemek pedig már rég nem két nagy párt – hanem egy nagy pártot jelentenek" Ez nem csak Ausztriában, de Németországban, az Amerikai Egyesült Államokban és Magyarországon is így van. A nép örül, hogy "szabadon választhat", de ez csak szemfényvesztés, mert végső soron mindegy, hogy melyik pártot választja, a rendszer és az "alap értékek" semmit nem változnak. Viszont így könnyebb uralkodni a szabad választás illúziójában élő népen. "a magyar származású Hannes Swoboda" Akkor biztos női ágon.
sersem
2013. október 01. 20:42
Az SPÖ ideológiai okokból eddig sem volt a Fidesz lelkes híve, a párt politikusa, a magyar származású Hannes Swoboda az európai szocialisták egyik legbefolyásosabb embere, aki jó kapcsolatokat ápol az MSZP-vel. Ja. Olyan magyar származású mint az Imre Kertesz,esetleg a Paul Lendvai. Judeai székely.
bsandor
2013. október 01. 20:28
az anyád(bocs'nat),ennyi hülyeséget rég nem olvastam,Havas Henrik meg Friderikusz szint
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!