A kihívások tömegével és igen gyorsan törnek ránk

2013. október 28. 11:51

A hazai baloldal két évtizede ugyanazokat a témákat próbálja eladni. Ezekkel azonban kettős értelemben is baj van.

2013. október 28. 11:51

Itthon amit baloldalnak mondanak, az inkább liberális. Van esély arra, hogy megtaláljuk magunkat? Legyen egy önálló baloldali alternatíva kulturális értelemben is?

A hazai baloldal két évtizede ugyanazokat a témákat próbálja eladni. Ezekkel azonban kettős értelemben is baj van. Egyrészt minden mozgósító erejüket elvesztették, másrészt végzetesen bezárnak minket időben és térben egyaránt. A demokratikus kártyára mindig az van írva, hogy a jobboldal fasiszta és Orbán egy diktátor. De hát az emberek mindennapi tapasztalata az, hogy a munkahelyen, a hivatalban, a bíróságon, az iskolában, a családban Orbán előtt éppen úgy nem volt demokrácia, mint utána. Az elitellenes kártya arra lenne való, hogy korrupcióval és szakmaiatlansággal vádoljuk a hatalmon lévőket a tisztességes és normális életet akaró többség nevében. Az ellenzék azonban ebben a kérdésben finoman fogalmazva sem túl hiteles.

Aztán szinte minden héten előhúzzák a „nyugat„ kártyát. Hogy az EU, meg a nemzetközi intézmények szerint mi nem szalonképes, mi távolít el minket a nyugattól, amihez tartozni akarunk. Azt hiszem azonban, hogy ez - és jól játszik rá erre a Fidesz - a globális kapitalizmus időszakában már nem mozgósító jellegű, hiszen mindannyian a saját bőrünkön érezzük, hogy a nyugat a világválság időszakában velünk szemben is védi a saját érdekeit, a saját normáit sok esetben ő maga is megszegi, ráadásul éppen olyan nagy bajban van, mint mi.

A kulturális elit, a politikai elit hiteltelen. Mi a helyzet a szakszervezetekkel, a civilekkel?

A kérdést nagyon fontosnak tartom, mert kialakulóban van nálunk egy eléggé komikus populista igérgetési verseny a bal és a jobboldal között. Ez a társadalmi problémákat szociális problémává próbálja átfordítani, vagy ha ez nem lehetséges, akkor rendőri kérdéssé transzformálni. A civilek ebben a felállásban ha akarják, ha nem eléggé radikális szerepet töltenek be. Ugyanis ők azok, akiket létükben sért mindkét álmegoldás. A hajléktalanok ügyében láttuk, hogy a civilek tudják hatékonyan kikövetelni azt, hogy ne rendőrökkel oldják meg az utcán élők kérdését, egész egyszerűen mert ez nem működik és őket állítják megoldhatatlan feladat elé.

Ugyancsak a civilek hívhatják fel arra a figyelmet, hogy a populista versengés éppen a tényleges tennivalóktól veszi el a pénzt.

Meg kellene érteni, hogy a magyar társadalom kulturális, anyagi, lakhatási állapota, a hihetetlen mértékű elszegényedés és tehetetlenség nem szociális, hanem politikai kérdés.

Ahogyan politikai kérdés a keresetek szintje, a munkahelyi érdekérvényesítés, vagy az, hogy a fiatalok, az orvosok, a leszakadók százezrével külföldön vállalnak munkát.

És politikai kérdés az is, hogy a megkapaszkodni akarók, a középosztály, vagy éppen a jól képzett elit miben látja biztonsága és boldogulása útját. Politikai kérdés abban az értelemben, hogy – Ernesto Laclau argentin posztmarxista gondolkodó szavaival - hogyan hozzuk létre a társadalmit. Ennek részeként lehet csak beszélni gazdaságpolitikáról, oktatáspolitikáról, érdekvédelemről, vagy éppen energiapolitikáról. Elég, ha csak egy utalás erejéig beszélünk a romákról. Vajon feltette-e már valaki a kérdést, hogy pontosan milyen lenne a romák helye a magyar társadalomban, hogyan jutnának oda, mennyiben van fedésben az ő elképzeléseikkel és milyen áldozatokat vagyunk hajlandók hozni ezért?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nutyer
2013. október 28. 21:24
A józan hang, akárhonnan jön, mindig tiszteletet érdemel.
OberEnnsinnen
2013. október 28. 16:52
A XX-XXI. századi hatalom- és pénzuralmi technika nagy mutatványa, hogy álcázásban van, láthatatlanná válik, szinte lehetetlen beazonosítani. A baloldal feladata lenne ez elsősorban. Kérdés: Kiss Viktor tudatában van-e ennek. Szerintem, igen, s TGM, Szalai is hímez-hámoz, ők sem akarják kimondani a valóságot. Mert ha megtennék, azonnyomban nácikokká változnának.
imres
2013. október 28. 16:16
Baromság az egész. Már miért csak politikai kérdés (mondjuk) a keresetek szintje? Ráadásul a szerző csak hamukázik. Vajon a szerző feltette-e magának a kérdést, hogyan lehetne megoldani a cigányság problémáit, vagy ő is csak arra képes, hogy másokat meginterjúvoljon a témában? Nos?
kjkj945
2013. október 28. 14:58
""Kiss Viktor Kiss Viktor (Budapest, 1976) politológus, ideológiakutató. "" "Kalmár Szilárd." ""Hát maga megbolondult, Hát maga megbolondult, Hogy mindent kétszer mond, kétszer mond?""
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!