Válasz Vidnyánszky Attilának

2013. október 17. 12:38

Leginkább elvakult vagdalkozás, vagy gyűlölet-ars poetica lehetne ennek a sajátos műfajnak a neve, amelyet – minden bizonnyal öntudatlanul! – művelsz.

2013. október 17. 12:38
Karsai György
Beszélő

„Vajon miért mondod ezeket a vádaskodó-dühös, minden tartalomtól megfosztott, súlyosan a szerzők becsületébe gázoló, rágalmazó mondatokat? Kik azok a mi, akik minden szép és nemes megtartásán ügyködtök, s akik közé ezek szerint például én sem tartozom? Mit akarsz mondani? Miért nem beszélsz világosan, néven nevezve a számodra elfogadhatatlan (?) gondolatokat? És miért nem nevezed nevükön azokat az értelmiségieket, akiknek tanulmányát elítéled? Miért nem vitatkozol, ha nem tetszenek a tanulmányunkban leírtak? Másképp gondolkodunk a világ dolgairól, igaz, egészen bizonyosan mást értünk például színházirányításon, színházesztétikán, drámaelemzésen. S bizonyosan mást gondolunk a hatalom mibenlétéről, a hatalom gyakorlásáról, a közszereplésről, és, íme, mást az érvelésről és a kultúrált vitáról. De mégsem jutna eszembe, hogy csak azért, mert károsnak, mi több: nagyon károsnak tartom, amit a színházi életben a politikai okokból rádruházott hatalom birtokában csinálsz, Téged alkalmatlannak tartsalak egy érdemi vitában való részvételre. S az elsők között lennék, akik tiltakoznának az ellen, hogy Téged – tekintettel az elmúlt években kifejtett kultúrpolitikai tevékenységedre - bármely funkciódtól megfosszanak, s ugyanígy tiltakoznék az ellen, hogy mindezekért senki ne álljon Veled szóba a szakmából.

Kedves Attila, valóban nagyon másképpen gondolkodunk a világról, ám ez mindaddig nem baj, ameddig nem ellenségként kezelsz engem, a Tőled eltérő értékeket vallókat, a másként gondolkodókat. Te már jó ideje valamely homályos okokban gyökerező, ám minden megnyilatkozásodból jól érzékelhető megbántottságból, sértődöttségből és ezen alapuló, múlhatatlan bosszúvágytól hajtva kijelentesz, megbélyegzel, kirekesztesz: árkokat ásol. Lehet, hogy naív vagyok, mégis azt kérem Tőled, hagyj fel politikai indíttatású, a színházi életet mérgező hatalmi játszmáiddal, s térj vissza az alkotáshoz! Legyél újra a Három nővér, a Godot-ra várva,a Tóték remek, kiemelkedően tehetséges rendezője, folytasd ott, ahol a politikai szerepvállalás és a hatalmi vágy elhatalmasodása előtt abbahagytad: művészi munkáddal, szakmai kíválóságoddal legyél jelen a magyar színházi élet alakításában. Nagy szükség lenne rá. Az intrikát, a gyűlölködést, az árokásást, a mások lejáratását hagyd az arra szakosodottakra. Van belőlük elég Nélküled is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2020. szeptember 23. 19:53
Tudod barátom,bizony voltam Alföldi néhány, úgymond Közönségtalálkozóján.Kíváncsi voltam, mire jön a közönség. A résztvevők nagy többségét a művész úr szexualitása érdekelte. Bizony!!
qccqccqcc
2020. augusztus 11. 16:13
Fordulj gyógyszerészedhez vagy a pszichológusodhoz, baszd meg.
Gépész53
2020. augusztus 11. 00:36
Alföldinél nem 17-en voltak egy közönségtalálkozón.(....) Ja, és telt házak voltak, hónapokkal előre elfogytak a jegyek! Nem gondolod tán azt, hogy csak a "libsik"(?) jártak színházba, a "nemzetiek" meg olyan tahók, hogy a környékére se mennek?
petermate
2020. augusztus 11. 00:36
Kedves puszika! Honnan veszed, hogy Alföldit nem a tehetsége alapján választotta ki a bizottság? Azt viszont a szakmán kívüliek is tudják, hogy Vidnyánszky OV személyes választása alapján került mostani posztjára. Arról nem is szólva, hogy ha már ilyen bődületes marhaságokat írsz, legalább megtanulhatnál helyesen írni. A szükséges vesszők hiányáról most nem beszélek, de pl. azt, hogy "ő" nem nagybetűvel kell írni, azon kívül a mond szó felszólító módja nem mond, hanem mondd. Egyébként puszika!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!