Lehet-e igazságos háború Szíriában?

2013. szeptember 16. 11:06

Az eddigi amerikai demokrácia- és nemzetépítési projektek közül csak Koszovó járt sikerrel, több helyen – diplomatikusan szólva – bizonytalan állapotok uralkodnak.

2013. szeptember 16. 11:06
Szilvay Gergely
Komment.hu

„Amit talán a legnehezebb megítélni az igazságos háború klasszikus elméletének kritériumai közül, az a sikerhez szükséges feltételek megléte. Mindenekelőtt mondhatnánk, hogy senki nem látja a jövőt. Rendben, de mégis kezdenünk kell valamit ezzel a kritériummal: nem tehetjük félre egy olyan világban, ami minden kormányzati lépés mögé hatástanulmányokat követel. Galston például azt mondja: a bizonytalanság nem igazolja a semmittevést. Jegyezzük meg ugyanakkor: a siker reális lehetőségének követelménye azonban már ott problémás lehet, ha nem tudjuk a beavatkozás pontos célját. Meg akarjuk dönteni vele a rezsimet, vagy csupán meg akarjuk védeni a polgári lakosságot, esetleg pusztán meg akarjuk büntetni Aszadékat?

Bacevich szerint nem megoldás, ha az Egyesült Államok végrehajt egy kisebb beavatkozást, aminek teljesítésével erényesnek érezheti magát, mivel egyszerűen csak tett valamit, válaszolandó egy elfogadhatatlan cselekedetre. Ez azonban csak a saját lelkiismeretét megnyugtató látszatakció volna: ha igazán morálisan kötelességünk tenni valamit, az nem lehet pusztán egy gesztusértékű katonai beavatkozás.

Washington és szövetségeseinek beavatkozása talán átmenetileg enyhítheti a szíriaiak szenvedését, de valószínűtlen, hogy fegyverszünethez vezetne, esetleg biztosítani tudná a térség stabilitását, vagy hogy hosszabb távon hozzájárulna a szíriai családok napi szükségletének biztosításához, esetleg a menekültek hazatéréséhez – véli David O’Brien (Holy Cross College). Winright egyenesen attól tart, hogy a beavatkozás még rosszabbá teszi a helyzetet, mint amilyen. Szerinte a beavatkozás kontraproduktív lehet: annak idején a szerbiai NATO-bombázások is csak fokozták a szerb hadsereg koszovói agresszióját és így emelték a menekültek számát.

Shadle pedig attól tart, hogy egy beavatkozás felbosszanthatja és maga után vonhatja az oroszok vagy valamely kiszámíthatatlan, iszlamista ország reakcióját, mint Irán. Tegyük hozzá: az is kérdés, mi lenne Aszad után, márpedig az eddigi amerikai demokrácia- és nemzetépítési projektek közül csak Koszovó járt sikerrel, több helyen – diplomatikusan szólva – bizonytalan állapotok uralkodnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2013. szeptember 16. 14:59
Amerika bombázásai, ha nem is éppen tökéletesen, de véget vetettek az etnikai tisztogatásoknak a Balkánon. De nem csak ennek, hanem a beteges tömeggyilkosságoknak, amelyek Dzsingiz kán kegyetlenségét idézték. Szrebrenica teljes muzulmán férfi lakosságát elhurcolták és kivégezték. Mindezt a Holland kéksisakos katonák orra előtt, akik békefenntartóknak titulálták magukat és mégsem mozdították kis ujjukat sem, hogy megakadályozzák. Egész Európa siránkozott, amikor a 2 milliós Koszovóból 800000 albánt elűztek, akik Európa szerte bolyongtak. Annak idején csak Nagy Sándor volt képes arra, hogy megoldja a Gordiumi csomót: Karddal elvágta. Napjainkban csak az USA kardja elég erős ahhoz, hogy képes legyen megoldani hasonló problémákat!
regiszter
2013. szeptember 16. 12:40
Koszovót sikernek nevezni erős túlzás. A nyílt vérengzés megszűnt, de keletkezett egy fekete lyuk a Balkánon, mely a szervezett bűnözés, drog-, ember- és szervkereskedelem háborítatlan központja. A koszovói események ráadásul destabilizálták Macedóniát, hozzájárulva a 2001-es macedón-albán konfliktushoz.
C.Dömötör
2013. szeptember 16. 11:42
Már bocsánat, de Kosovo egy rossz példa. Ott is hazudtak, de még hogyan. Utólag kiderült, hogy a szerbek részéröl nem volt etnikai tisztogatás, "csak" egy sima polgárháború. http://www.bmlv.gv.at/omz/ausgaben/artikel.php?id=316 Itt egy pár példa a sok hazugságból, sajnos csak németül.
David Karúszó
2013. szeptember 16. 11:35
"Kill them all; let God sort them out." Marine Corps
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!