Dönt-söna-nép!

2013. szeptember 18. 20:13

A főpolgármester és a beruházók tudják, ám a nyilvánosság előtt elhallgatják, hogy a tervezett mobilgát célszerűsége több mint vitatható.

2013. szeptember 18. 20:13
Lányi András
NOL

„Budapesten a Római-part az egyik utolsó rezervátuma egy életformának: a szabadidejét a természetben, egyszerű és olcsó örömök közt, derűs társaságban töltő embereknek. Más világvárosok, ha egyáltalán még előfordul határaik között efféle terület, annak sérthetetlenségét rendeletileg védik. Az Európai Unió pedig a tagállamok által elfogadott Vízügyi keretirányelvekben leszögezi, hogy a folyók és vízpartok természetközeli állapotát sértő beavatkozásra ezentúl csak akkor kerülhet sor, ha az jelentős társadalmi haszonnal jár, és nincs más kivitelezhető műszaki megoldás.

Márpedig sokan állítják – ha nem is igen jutnak a sajtóban szóhoz –, hogy a Római-partra tervezett mobilgát 1. ökológiai következményei pusztítóak, 2. árvízvédelmi jelentősége csekély, 3. a társadalomnak kárt okoz, 4. akadna helyette más, jobb műszaki megoldás. Ma már nem kell kihaló fajokat keresgélni ahhoz, hogy kijelentsük, agyonépített térségekben önmagában értékes minden facsoport, természetes vízfolyás, vízjárta terület. Nos, a Római-parton a tervezett feltöltés és a töltést védő támfal a partszakasz teljes hosszában megszünteti a természetközeli állapotokat, a part és a folyó élővilága közti érintkezést, a csónakok kikötési lehetőségét, végül, de nem utolsósorban ezernél is több fa pusztulását okozza majd.

Nemcsak azokét, amelyek a mobilgát és a szervizút nyomvonalába esnek (több mint 400, a műszaki terv szerint), hanem azokét is, amelyek nem fogják túlélni a part méteres vagy annál magasabb feltöltését. Az innen örökre eltűnő növénytakarót és állatvilágot –madarak, vízirovarok stb. – nevezik »biodíszletnek« hirdetményeikben a mobilgátat szorgalmazó szállodatulajdonosok és befektetők. Igazuk van, azonban e megkapó szépségű és hangulatú díszletek között a földi élet nagy drámája zajlik. Rajtunk múlik, ha közeli, tragikus véget ér. A főpolgármester és a beruházók tudják, ám a nyilvánosság előtt elhallgatják, hogy a tervezett mobilgát célszerűsége több mint vitatható. Az árvízvédelmi fővonal továbbra is a Nánási út–Királyok útja vonalában kiépült nyúlgát marad. Ezt lehetne és kellene megerősíteni, hogy a mögötte fekvő városrész végre teljes értékű védelemben részesüljön.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nomine
2013. szeptember 19. 08:55
biztos h nekünk kéne megfizetni mások hibájáért? itt arra gondolok, hogy én nem tehetek arról h valakik építési engedélyt adtak ki az ártérre...
nemjoe
2013. szeptember 19. 08:13
Teljesen érdektelen, hogy igaza van-e a cikk írójának. MERT: - ha megépül a gát és nem mossa el az ár az elmosható épített értékeket, akkor az lesz a baj, hogy "deezmá'milyenrandavazze". - ha nem épül meg a gát és mindent visz majd a víz, akkor meg az lesz a baj, hogy "há'vazzeittsenkisevédimegazadófizetőkértékeit". Megint van min csámcsogni..., a jó hír viszont az, hogy a természet nem kérdez, csak teszi a dolgát.
Selamat
2013. szeptember 19. 08:07
A Római partot a szoci, majd a szoci-libsi elvtársak fénykora alatt épitették be. Hogy ezek után az ottlévő, vszeg csak néhány kisebb szállodára ráfogni, hogy csak az ő érdekük miatt vágnak ki fákat, s ezzel tönkre teszik a biológiai egyensúlyt az ott élők, meg a vizibogarak között, az még egy Nol-os tollából is nevetségesen hangzik. Én semmiféle védelmet nem épitenék oda. Aki tudta, hogy olyan helyen épit, palotaszerű házakat, amit jó sűrűn elönt a Duna, az gondoskodjon magáról. Amúgy meg, Lányi elvtárs: Fü-led-ér-jen-bo-káig!
1120
2013. szeptember 18. 23:31
Itt a mobilgát károkozása, te balfasz, te... http://osztod.hu/wp-content/uploads/2013/06/mobilgat.jpg
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!