„Megbüntettek! Hurrá!”

2013. szeptember 12. 15:53

Ha a támogatások kifizetése decemberig nem éri el az EU által meghatározott minimum szintet, százmilliárdos veszteségre készülhetünk.

2013. szeptember 12. 15:53
Heil Péter
Haza és Haladás

„Az infrastrukturális fejlesztéseket finanszírozó programok felszabadítása kétség kívül jó hír. Folytatódhatnak az ország számára létfontosságú EU-beruházások, és jelentősen javul a költségvetés helyzete. Győzelemről azonban szó sincs. Plusz forrást nem kaptunk, csak azt, ami már hónapokkal ezelőtt meg kellett volna érkezzen. Az akció mérlege – ideszámítva a megnövekedett államadósság finanszírozási költségét – alighanem 80-85 milliárd forintos veszteség lesz. És ez nagyon sok pénz, amiből sok minden ‒ mondjuk 40 kilométer autópálya, 80 kilométer közút, 3-4 középméretű várost ellátó szennyvíztisztító és csatornarendszer – épülhetett volna. De ennyi pénzből két és félszer kijött volna a Miskolci, vagy bő háromszor a szegedi villamos ill. trolibusz program is.

Mindemellett félő, hogy a feketeleves csak most következik. Ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, és a támogatások kifizetése decemberig nem éri el az EU által meghatározott minimum szintet százmilliárdos veszteségre készülhetünk. Erről hamarosan bővebben is tudósítunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kamasuka
2013. szeptember 12. 19:39
Ilyen névvel ... Nem volt a nagyapád tömbbizalmi kisnyilas?
Berecskereki
2013. szeptember 12. 18:46
Ha én lennék Heim Péter helyében nem mondanám, hogy Hurrá, még idézőjelekben sem. Nézzük csak milyen tisztségeket töltött be, amely esetleg közvetve, vagy közvetve érintheti a kormányzati fejlesztési támogatásokat. 2002-2007 Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnök-helyettes 2007-2008 Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium kabinetfőnök 2008 Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium közigazgatási ügyekért felelős szakállamtitkár 2008-2009 április Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium kabinetfőnök 2009. április - 2010. május Miniszterelnöki Hivatal kabinetfőnök Ugye a NFÜ készítette el a 2007-től 2014-ig érvényes uniós támogatásokkal kapcsolatos eljárási szabályokat, beleértve a közbeszerzési pályáztatással kapcsolatos előírásokat, melyekben szerepel az a tétel, amiért az unió büntet bennünket. Megjegyzem korábban is szerepeltek ezek az előírások, de a 2004 előtti nem számít, mert nem voltunk uniós tagok. 2004-ben lettünk uniós tagok, s a jogszabályokat ekkor kellett az uniós jogszabályokkal harmonizálni. Mivel az uniós ellenőrök 2010 előtti szerződések lezárt anyagát ismét bekérték, így lehetséges, hogy 2010 előtti szerződéseket, kifizetéseket is érinti. Konkrétan nem tudni, hogy milyen időszakot takar, mint ahogy a tényleges összeget sem. Minden ami megjelent csak kalkulált. Azért van ebbe, ami elgondolkodtató. Vajon előfordulhatott e, hogy valaki súgott az uniónak, hogy olyan sebesen elővették a témát, amikor 2010 előtt is folytattak vizsgálatot. Úgyis fel lehet tenni a kérdést, hogy a korábbi NFŰ vezetése miért nem gyorsította fel a pályáztatást, a kifizetéseket, s 2010-re akár a 70-80 %-ka is lekötésre kerülhetett volna. A 2-3 éves futamidejű beruházások esetében ez is lenne a kívánatos, mivel a teljes lezárás még + 1 évet vesz igénybe. Ezen túl az NFÜ működését a 2010 előtti vezetők - kormányzat és NFŰ - alakították ki, s ebben az időszakban is akadozva működött, hasonlóan a 2004-2007 időszakhoz. Röviden Heil Péter úrnak volna mit sepregetni a korábbi munkahelyének az udvarában is. Végezetül; Tudomásom szerint megfelelő indokkal lehet határidő módosítást kérni, s talán inkább ezen kellene munkálkodni, mint azon, kiben hogyan lehet belerúgni.
nyugalmazott tanár
2013. szeptember 12. 17:57
Sekély e kéj... „Megbüntettek! Hurrá!”
balbako_
2013. szeptember 12. 16:58
Az nem tűnt fel, hogy visszamenőleg büntettek meg? Amúgy ennél nagyobb öröm ne érje életében a férget!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!