Vígszínházasdi: a stílus maga a rendszer

2013. szeptember 26. 17:59

A rendszer által maga alá gyűrt, egyébként tehetséges színész vagy rendező keserves, groteszk kínlódását, megfelelni akarását szemlélni a nézőnek (nekem is) keserves.

2013. szeptember 26. 17:59
autognomia
Hacsaknem

„Akár igaz is lehetne, hogy a stílus maga az ember, ahogy a szolnoki direktor pályázati anyagát Georges-Louis Leclerc-től kölcsönzött címében is állítja. Csakhogy az ő esetében ez egyáltalán nem alkalmazható. Ahogy Dörnerre, Nemcsákra és Vidnyányszkyra sem érvényes ez az evidencia. A rendszer által maga alá gyűrt, egyébként tehetséges színész vagy rendező (nem mintha a Szeszélyes évszakok, vagy szilveszteri kabarék által közvetített művészet az én ízlésvilágommal egybevágna, de jelen esetben az egykori derék, ünnepelt kabaré színész) keserves, groteszk kínlódását, megfelelni akarását szemlélni a nézőnek (nekem is) keserves. Maradi, olcsó és rombolásra készül, mint minden, ami a politika szolgálatába áll, anélkül, hogy erre rá lenne szorulva.

Úgyhogy tanulság már megint nincs, csak az, amit már egy ideje tudunk, vegyük át még egyszer. A közélet egyre kevesebb területén számít a szakmaiság, az igényesség, in concreto a művészi igényesség. Mert a döntéshozót ez k*rvára nem érdekli. A döntéshozó márpedig ezekben az ügyekben is maga a teljhatalmú vezér, mindenki más biodíszlet. Beleértve ezt a jobb időket megért művészt is, akit manipulálható eszközként használnak egy sikeres színház arcul köpésére. És hogy mi van a közönséggel, velünk? Az sem érdekel senkit. Pár napig háborgunk, aztán jobb híján rántunk egyet a vállunkon, és beletörődünk. Mint mindenbe, amit a megkérdezésünk nélkül nyomtak le a torkunkon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fahrenheit 451
2013. december 31. 19:14
"mind mekkelekezik meg szeszelyesevszakozik, de balazs szolnoki teljesitmenyerol egy kukk se. Mer` a kabare alacsonyrendu dolog, ami a szerzo fennkolt izlesevel nem esik egybe. Kiveve, ha sasjozsi, a nagyformatumu muvesz csinalja, aki azer` megse mekk elek..." A szakma már akkor is tiltakozott, amikor Balázs Pétert 64 évesen kinevezték a Szolnoki színház élére, most meg 70 elmúlt, amilyen idősen még senki nem kapott fővárosi színházat. A kabaré korántsem alacsonyrendű dolog, de Balázs disztingválhatna annyira, hogy nem pályázik a Vígszínház igazgatására, ahogy a Sasjózsi se teszi.
Rike
2013. szeptember 28. 23:15
http://www.youtube.com/watch?v=KEeu_7qmHYg
hűdebündi
2013. szeptember 28. 22:17
ez a geciláda mutyesz MINDENÜTT eszt csinálja.. azon senkisem lepődik meg, hogy ha van KETTŐ pályázat amiből EGY érvénytelen akkor mi is az általános bevett rendezőelv?! már elfelejtettük?!elárulom! AZ, hogy az ÉRVÉNYES NYER!!! csakhogy nem a csuti fociparaszt magyarországon... ugyanez történik pl: az iskola igazgatók kinevezésével is...booooorzalom.. booooooorzalom.. ami hagyján! DE: jogtalan, szabálytalan, és törvénytelen is.. TUTI, hogy nem eszenyié lesz a vígszínház..
hűdebündi
2013. szeptember 28. 22:17
említs már meg EGY függetlent akit a mutyesz kormány kinevezett bárhova...ugyanmá aszt látjuk évek óta, hogy MINDENHOVA a maga kis liblingjeit ülteti akkoris ha szakmailag szarok akkoris ha mások 1000x jobbak nála!!!az lányeg seggnyaló fax legyen!!! nézd csak meg az iskolaigazgatók hercehurcáit..vagy a színházakét.. :P dörner 1 kalap szart adott be pályázat címén, alföldit 1 sikeres és NYERESÉGES színházból rúgták valagba és ugyanez lesz eszenyivel.. gondlom szerinted szakmai alapon...:P
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!