Imitált demokrácia

2013. augusztus 05. 13:45

Milyen diktatúra az, ahol az ellenzék vezetője maga a miniszterelnök, aki azt mondja: a zimbabweiek békésen szeretik intézni a dolgokat...

2013. augusztus 05. 13:45
Szőcs László
NOL

„Itt, Budapesten, ahol a hírlapok külpolitikai hasábjait európai és amerikai hírek uralják, ritkán gondolunk bele: a világnak csak a bőven kisebbik része fejlett demokrácia. Olvasunk persze nyílt diktatúrákról is, ahol eltiporják az ellenzéket. Ha tartanak is kirakatválasztásokat, a szeretett vezető majd száz százalékkal biztosítja be uralmát.

Nehezen sorolható be viszont a szokványos demokrácia–diktatúra ellentétpárba Zimbabwe, ahol a héten tartottak választásokat. Elvégre micsoda demokrácia az, ahol az elnök (Robert Mugabe) uralja a teljes médiát, ahol megfélemlítik a teljes ellenzéket? Ahol olyan választási furcsaságokat kell utólag tisztára mosni, mint kétszázezer száz évnél idősebb választó voksát (egy mintegy tízmilliós országban) vagy azt, hogy Afrika egyik legalacsonyabb írástudatlansági rátája mellett egy 17 ezres választókörzetben tízezren szorultak segítségre a szavazólap kitöltésében.

Másfelől: milyen diktatúra az, ahol az ellenzék vezetője maga a miniszterelnök (Morgan Tsvangirai), aki azt mondja: miért is lázadoznának a népek a visszaélések ellen, hisz a zimbabweiek békésen szeretik intézni a dolgokat...”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Antigoné
2013. augusztus 05. 13:58
Kár, hogy a vége megint lemaradt, kedves Mandisok! ( Nincs elég hely?) "Akkor inkább tovább a lenini úton" ( Hitlerrel szemben. Ergo: mégiscsak nagyon népszabis cikkecske ez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!