A végső forradalom

2013. augusztus 16. 07:55

Igazi róka fogta csuka Egyiptom. Mubarak rendszerét megdöntötték, s azóta csak folyik a vér az utcákon.

2013. augusztus 16. 07:55
Sitkei Levente
MNO

„A demokráciát nem lehet se erőltetni, se úgy bevezetni, hogy se lakossági támogatása, se hagyományai nincsenek. Abban az esetben ugyanis ugyanolyan veszélyes fegyverré válik az állandó jogászkodás az uralkodó erő kezében, mint a diktatúrák géppuskája. Egyiptomban mostantól minden nap egyre törékenyebb, mintha tojáshéjakon kellene haladniuk a politikai élet szereplőinek a szépen lefektetett, papíron szépen hangzó útiterv állomásait érintve a boldog, stabil kormányzásig. Alkotmány kell, parlamenti választás kell, elnökválasztás kell. Akármilyen szörnyű volt is az egyszeri egyiptominak a Mozlim Testvériség egyéves uralma, senki se vegyen mérget arra, hogy a mozgalom nem tudja a maga oldalára csábítani még egyszer a lakosságot. Hiszen az egyiptomi választók fele írástudatlan, akik semmiféle szavazáson nem vettek részt soha, cseppet sem öntudatos demokraták, akik a faluban politikai programokat hasonlítanak össze. Az egyiptomi értelmiség láthatóan nem tud mit kezdeni a fellahok tömegével, hiszen magyarázhatják ők napestig a szociális hálót és az emberi jogokat, az iszlám ezeknél fontosabb.

Igazi róka fogta csuka Egyiptom. Mubarak rendszerét megdöntötték, s azóta csak folyik a vér az utcákon. Nem lehet egyik csoportosulásra se őszintén rámondani, hogy megbízható, mindegyik kudarcot vallott már, s olyan helyzetbe hozták az országot, hogy lassan kormányozhatatlanná válik. Ehhez természetesen az egész világ örömmel asszisztál, és minden ország a saját kis pecsenyéjét sütögeti Kairó lángjainál. Egyiptomban most ért véget az újabb forradalom, amelyet talán még egy követ, majd még egy, majd ismét újabb. Persze nagy kérdés, hogy lesz-e akkor még Egyiptom, amelyet a valódi boldogság felé lehet vezetni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fahrenheit 451
2013. augusztus 16. 16:12
"az egyiptomi választók fele írástudatlan, akik semmiféle szavazáson nem vettek részt soha, cseppet sem öntudatos demokraták, akik a faluban politikai programokat hasonlítanak össze. Az egyiptomi értelmiség láthatóan nem tud mit kezdeni a fellahok tömegével, hiszen magyarázhatják ők napestig a szociális hálót és az emberi jogokat, az iszlám ezeknél fontosabb." A politikával nem kompatibilis a vallás. Nem lehet választani a tojás és a létra között. A vallás vezesse az egyházat, ne szóljon a politikába, mert nincs köze hozzá, életveszélyesen osztja meg a társadalmat. A vallást ki kell tiltani a politikából és visszaszorítani a saját keretei közé, a templomba, mecsetbe. Törvényekkel kell megakadályozni, hogy vallási szervezet politikai párttá válhasson, mert ez a formáció már számtalanszor bizonyította, hogy alkalmatlan a vezetésre, sőt polgárháborúhoz vezet. Ha a tragikus tapasztalatok ellenére, egy vallás analfabéta agymosott zombikat manipulál azért, hogy rajtuk keresztül jusson világi hatalomba, az nem egyház, hanem maffia.
MacElek
2013. augusztus 16. 12:06
"Mubarak rendszerét megdöntötték, s azóta csak folyik a vér az utcákon." A magyar "demokrácia" az ékes példa rá, hogy mi lesz ha nem folyik a vér (mint ahogy nálunk nem folyt a "rendszerváltáskor"). Akkor marad minden a régiben. Csak Kádárt fogják másképp hívni. Vagy Mubarakot.
nyugalmazott tanár
2013. augusztus 16. 10:02
Afganisztán II.
kamasuka
2013. augusztus 16. 08:08
Mindig ez van. Kár csodálkozni. De azért jogvédőék szidják Putyint, a kínai felső vezetést, hogy ha eltávolítanák, még több okoskodásra alkalmas lehetőségük legyen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!